Hlavní navigace

SummerStart: Největší ohlas si vysloužil Bazarobot na prodej věcí v aukci

27. 8. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Martina Činková
Po šesti týdnech letního „miniakcelerátoru“ SummerStart, pořádaného StartupYardem, představilo své projekty pět týmů, a to většinou úplně poprvé veřejně.

Prostor v TechSquaru, kde sídlí akcelerátor StartupYard, se přes léto uprázdnil, a StartupYard se rozhodl využít toho ke zkoušce nového letního formátu — jen šestitýdenního, přitom první týden je intenzivní, zatímco po zbylých pět týdnů přišli mentoři pouze ve středu.

SummerStart byl tedy vhodný pro ty, kteří mají méně času a nenašli by si několik měsíců na pobyt v běžném akcelerátoru. Zároveň si StartupYard nevzal na přihlášených projektech podíl, nýbrž si nechal účast zaplatit — a to spíše symbolickými šesti tisíci za tým.

Proč to přihlášeným stálo za to? Hledali hlavně zpětnou vazbu. Některým prospěly i obecné rady z podnikání, jiní je nepotřebovali, ale možnost promluvit si o svém nápadu s téměř čtyřiceti úspěšnými podnikateli byla asi to nejpřínosnější.

Obohacování je prý vzájemné — někteří mentoři se do StartupYardu opakovaně vracejí, protože je samé nabíjí setkávat se s novými lidmi a s novými nápady.

Do SummerStartu se přihlásilo dvanáct týmů nebo tvůrců, šest bylo přijato, pět mělo ke konci co předvést. Pro mnohé z nich to byl vůbec první veřejný „pitch“. Přišli se představit na nedělní pražský StartupCamp, který se mimořádně sešel v baru 360° v pražském hotelu Fusion.

Bazarobot — zbavte se starých krámů

Bazarobot přijede, odveze a prodá…
Autor: Martina Činková

Bazarobot přijede, odveze a prodá…

U přítomného obecenstva sklidil největší úspěch patrně Bazarobot — díky tomu, že Lubor Nosek dokázal snadno vysvětlit, k čemu projekt je, i proto, že projekt osloví skoro každého. Vždyť komu se doma nenastřádaly neužívané věci, které je „škoda vyhodit“ (vždyť jsou funkční!), ale kde vzít čas odnést je do bazaru? A kdo to přesto zkusil, asi ví, jaké je to někdy dohadování.

S Bazarobotem se domluvíte, že přijedou k vám a vše, čeho se chcete zbavit, odvezou, vyčistí, prohlédnou, vyzkoušejí, popíší a prodají na Aukru. Prý se tak dají prodat i rozbitá sluchátka, třebaže za korunu nebo za dvě. Prodat starou PS/2 klávesnici? Hračka. Prodat použitý externí disk za pouhou stovku pod cenou nového? I to jde. Jak se však může vyplatit prodat sluchátka nebo klávesnici za korunu?

Bazarobot to bere jako službu zákazníkovi. Předpokládá, že vás získá jako zákazníka díky tomu, že bez řečí a dohadů odveze a zkusí prodat všechno, čeho se chcete zbavit. Vyplatí se to pak díky odvezenému množství, a díky tomu, že se vydělá aspoň na něčem.

Vy jako prodejce máte zájem na tom, aby se odvezlo a vydražilo co nejvíce a celkově se ziskem, protože cena příjezdu k vám (150 korun) se odečte z celkového výnosu aukcí a záporný výsledek vás z Bazarobotu vyřadí, upozorňuje Lubor Nosek. Že bude starý krám za korunu ještě někomu sloužit, z toho pak můžete mít prostě dobrý pocit.

Bazarobot si jinak bere i provizi z prodejní ceny, a malé provize má sjednané také z dopravného ke kupujícímu.

Co se neprodá, to vám mohou vrátit (za poplatek), ekologicky zlikvidovat, nebo dát na charitu.

Lubor Nosek říká, že zatím startují se čtyřmi sty tisíci vlastních úspor, že to mají propočítáno do března a peníze od případného investora budou potřebovat až na jaře.

Prozatím spouštějí v uzavřené betě na pozvánky — bojí se, aby je lidé nezavalili požadavky.

Dotaz, zda není snadné jejich podnikání napodobit, odbývá Lubor Nosek tím, že mají deset let zkušeností s logistikou a že je prý rozhodně nikdo snadno nenapodobí.

SiftyNet.com — sledování zpráv využitelných v podnikání

Na doméně SiftyNet.com (ani na Sifty.net) zatím nic nenajdete. Projekt je velice čerstvý a „alfa“ pro omezený počet prvních klientů se má spustit asi za týden.

Jiří Prokeš
Autor: Martina Činková

Jiří Prokeš

Jiří Prokeš, Jan Egert a čtyři další lidé totiž znovu vyvíjejí to, co měl Jiří od ledna do června tohoto roku na starosti jako výkonný ředitel Semantic Visions, tedy firmy, která pro několik velkých zákazníků sbírá a analyzuje světové zpravodajské zdroje na různé signály. Jiří Prokeš tvrdí, že zakladatel František Vrábel se rozhodl zaměřit Semantic Visions nadále především na algoritmické obchodování a s tím souvisící předvídání.

Jenže Jiří obecně nevěří v to, že podle minulosti se dá odhadovat vývoj budoucí. Věří však v přínos analýzy toho, co se stalo a někde je o tom zpráva. Chce tak pro klienty vyhledávat obchodní příležitosti (uvedl příklad dodavatele nemocničních lůžek, kterému pomůže dozvědět se, kde se staví nebo opravuje nemocnice). Proto je s každým klientem potřeba sednout si a vyladit, co je pro něj relevantní.

Jejich nejznámějšími domácími konkurenty jsou Newton Media a částečně Yeseter (a je i řada konkurentů zahraničních). Jiří Prokeš přesto věří, že SiftyNet dokáže být jedinečný v rychlosti i v relevanci. Nechtějí například klienty zasypávat spoustou málo relevantních zmínek.

Zatím sledují necelých šest set zdrojů českých a postupně přidávají další: zpravodajské weby i weby ministerstev, politických stran, významné blogy. Postupně ovšem chtějí stát se projektem světovým.

Za dva týdny nastupují do talinského akcelerátoru Startup Wise Guys, který se mezitím vyprofiloval jako akcelerátor zaměřený zvlášť na projekty B2B.

Zatím mají peníze asi na půl roku dopředu a hledají investory. S první „alfou“ sice už chtějí mít první klienty a od nich nějaké tržby, ale plnohodnotný produkt, který by sledoval tak 150 až 200 tisíc zdrojů světově, má být venku zhruba na jaře 2015.

Zákony v kapse — pro nové právo občanské a obchodní

Martina Hejduková, Martina Činková a Ruben Pippal

Martina Hejduková, Martina Činková a Ruben Pippal

Pomoci lidem s přechodem na nové soukromé právo, platné od ledna 2014, chce chystaný portál Zákony v kapse, který připravuje advokátka Mgr. Martina Činková se spolupracovníky — s Martinou Hejdukovou a s Rubenem Pippalem.

Martina chce nové právo vysvětlit, a vůbec zlidštit. Většina informací bude dostupná zdarma, ale za předplatné má být například generátor smluv.

Teacher Creature — výběr soukromého učitele jazyka

Ryan Viguerie představil svůj „samoobslužný web na výběr soukromého učitele jazyka“, který spustil už v prosinci 2009. Na webu je od té doby zapsáno 426 učitelů v České republice. Ryan by však „Teacher Creature“ chtěl rozjet i mezinárodně. Domnívá se, že ví, jak udělat nejlepší web tohoto druhu, ale potřebuje k sobě „CTO“.

Nejenže webu platí učitelé, ale Ryan vidí ještě další možnosti příjmu, jako provize ze všeho, co lze také nabízet a prodávat návštěvníkům, kteří hledají učitele jazyka.

MotoSys — sledování aukcí pro autobazary

Martin Bilak
Autor: Marek Janouš

Martin Bilak (MotoSys)

Martin BilakMartin Baňas přišli do SummerStartu s několika nápady. Projekt MotoSys je starý jen několik týdnů a je tedy v počátcích.

Zabývá se takovými aukcemi vozidel, které jsou zpravidla přístupné jen prodejcům ojetých aut. Vozy v nich prodávají leasingovky, půjčovny anebo firmy obměňující vozový park.

cif 24 - early cena - média

Jde o to, že autobazar nedokáže vlastními silami sledovat všechny aukce po Evropě. Může proto minout výhodný nákup. MotoSys chtějí aukce sledovat automaticky, analyzovat dosažené ceny, sestavovat modely. Informace chtějí poskytovat autobazarům.

Že je projekt v počátcích, prozatím se teprve baví s autobazary a zjišťují jejich zájem, jakož i jednají s provozovateli dotyčných aukcí o přístupu také k neveřejným datům.

V baru 360°
Autor: Marek Janouš

StartupCamp v baru 360°

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).