Hlavní navigace

Vyzkoušeli jsme dálkový příjem digitálního rádia z Německa ve středních Čechách

14. 6. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Server DigiZone.cz přináší obsáhlý test digitálního rozhlasu z Německa ve středních Čechách. Je vůbec reálné ho přijímat? Co k tomu budete potřebovat?

Proč jsme se rozhodli otestovat dálkový příjem DAB+

Jak je to s vysíláním digitálního rozhlasu v České republice, naši čtenáři pravděpodobně vědí, takže bychom v tomto směru neradi nosili dříví do lesa. Protože je ale opakování matkou moudrosti, alespoň v kostce stojí za to připomenout si pár základních dat. Digitální rozhlas DAB, respektive DAB+, je u nás šířen pouze v Praze, Příbrami, Brně a Ostravě. To by nebylo nic až tak hrozného. Horší je to ovšem s programovou nabídkou. Stanice Českého rozhlasu a pár italských stanic jistě posluchače nedonutí k tomu, aby si pořizovali digitální rádio, a pokud náhodou ano, zájemců bude opravdu minimum. Posluchači se tedy musí po digitálních stanicích poohlédnout jinde. Otázkou ale je, kde. Několik rozhlasových multiplexů je možné najít u našich západních sousedů. Položili jsme si proto jednoduchou otázku: Připadá v úvahu příjem digitálního rozhlasu z Německa ve středních Čechách?

Programová nabídka je rozhodující

Na předchozí otázku můžeme s klidným svědomím odpovědět, že ano. Ostatně, pokud by tomu bylo naopak, asi byste si nečetli tento článek. Redaktor Lukáš Polák a externí spolupracovník serveru DigiZone.cz Jakub Melín se rozhodli navštívit za tímto účelem svého společného přítele Pavla Bártu, který pobývá na Benešovsku a taktéž je nadšencem do dálkového příjmu rádia a televize. Výborně otevřený terén na jih, jihozápad a severozápad sliboval zajímavé možnosti. To se týkalo i programové nabídky, která je v německém DABu skutečně pestrá. Najdete tu rozhlasové stanice orientované čistě pouze na fotbal, což je zvláště v těchto dnech velice aktuální téma, různé hudební žánry (pop, rock, taneční hudba, lounge), křesťanství (Horeb, ERF Plus) nebo třeba zpravodajství (kompletní nabídka rozhlasových okruhů Bayern). Jde zkrátka o programovou nabídku, kvůli které už se opravdu vyplatí si DAB přijímač pořídit.

Pohled z terasy rodinného domu, kde byl prováděn test dálkového přijmu digitálního rozhlasu.
Autor: Jakub Melín, DVB Servis

Pohled z terasy rodinného domu, kde byl prováděn test dálkového přijmu digitálního rozhlasu.

Použité zařízení: měřák i upravené DAB rádio

K příjmu jsme použili dva přístroje: profesionální měřicí přístroj Rover AtomLight STC, na kterém jsme skenovali spektrum III. pásma a ověřovali sílu signálu, a pro samotný poslech a příjem DAB a DAB+ pak malé přenosné rádio Sony XDR-S56DBP. Rádio bylo pro tyto účely speciálně upraveno – vzhledem k tomu, že z výroby nemá možnost připojení externí antény, bylo nutné tam konektor „dodělat“. Použili jsme panelový F konektor připevněný na zadní části krytu rádia a napojený speciálním koaxiálním kabelem na desku rádia. Poslechem na FM bylo možné ověřit, že konektor opravdu funguje velmi dobře, slabé stanice, přijímatelné na stolním tuneru, bylo možné zachytit i na toto malé Sony. Rádio dokonce předvádělo i na FM velmi slušnou selektivitu, v odrušení stanic od sebe si vedlo lépe než výrazně dražší přenosný receiver Sangean ATS-909.

Přijímací anténa? Ta nejvýkonnější

Jako anténa posloužila jedna z nejvýkonnějších, které se pro III. pásmo vůbec dají sehnat, a to Kathrein AV12 se ziskem 7,5–12,5 dB. Ta byla umístěna na mobilním výsuvném stožáru. Uchycení antény každopádně nebylo ideální, správně by se vertikálně polarizovaná VHF anténa měla umisťovat na výložné ráhno kolmé na osu prvků tak, aby od stožáru byla odsazena cca 50 cm. V našem případě by ovšem toto umístění bylo složité, výsuvný stožár na takovou zátěž není stavěný a výrazně by se ohýbal. Umístěním přímo na stožár se tak zisk antény částečně degradoval, a nevyužívali jsme plně její výkonnost. Od antény pak vedl kvalitní trojitě stíněný kabel, po cca. třech metrech byl nasazen průběžný nízkošumový zesilovač pro III. pásmo od firmy Teroz se ziskem 20 dB.

Anténa Kathrein AV12 je pro test dálkového přijmu rozhlasu absolutní špičkou.
Autor: Jakub Melín, DVB Servis

Anténa Kathrein AV12 je pro test dálkového přijmu rozhlasu absolutní špičkou.

Jde se na to…

Po vysunutí stožáru s anténou a zapojení měřicího přístroje se na spektru objevil signál na kanálech 11D a 12D. Nejsilněji přicházel ze směru na vysílače Hoher Bogen. Signál kolísal přibližně mezi 28 a 36 dBuV, přičemž kanál 11D byl o cca 2–3 dB silnější než kanál 12D. Viditelnou obálku multiplexu jsme pak spatřili i na kanálech 5C a 11C. U kanálu 5C se jednalo zřejmě o vysílač Regensburg/Hohe Linie, na kanále 11C pak k našemu velkému překvapení vysílal pouze městský multiplex v 300 kilometrů vzdáleném Mnichově (stanoviště Olympiaturm a Ismaning s výkonem 4 kW, resp. 7,5 kW).

Příjem digitálního rozhlasu z Mnichova na Benešovsku byl asi největším překvapením. Stanice šířené v DAB+ hrály ze vzdálenosti téměř 300 km.
Autor: Google Maps

Příjem digitálního rozhlasu z Mnichova na Benešovsku byl asi největším překvapením. Stanice šířené v DAB+ hrály ze vzdálenosti téměř 300 km.

Přes den výpadky, večer a v noci příjem bez problémů

Když jsme k anténě místo měřáku zapojili rádio Sony, bylo možné snadno naskenovat kanály 11D a 12D. Během odpoledne se občas objevil výpadek vlivem úniku signálu pod přijatelnou mez, ale večer a v noci pak oba multiplexy běžely bez výpadku. Další den ráno se příjem vrátil opět do stádia, kdy oba multiplexy šly silně, občas se ale objevil krátký výpadek. Přijímač pak ukazoval většinu času hodnoty signálu 70–100 %, při výpadcích pak signál spadl někam kolem 20–40 %. Stabilní příjem bez výpadků pak Sony umožňuje od síly signálu 50 %, což odpovídá cca 26 dBuV na měřicím přístroji.

Obsah multiplexů na kanálech 11D a 12D
Použitý kanál (frekvence) Obsah multiplexu
11D (222.064 MHz) Bayern 1 (5× regionální verze), Bayern 2 plus (Nord), Bayern 2 Süd, Bayern 3, B5 Aktuell, BR Traffic News, BR Testkanal
12D (229.072 MHz) BR Klassik, B5 Plus, Bayern Plus, on3radio

Rock Antenne, Radio Galaxy, Megaradio Bayern, rt1 in the mix, Absolut Relax, Antenne Top 40, Antenne Bayern Info Digital

Příjem na kanálech 5C a 11C (Hohe Linie a Mnichov)

Kanály 5C a 11C pak bylo možné naskenovat jen občas. Zatímco zpočátku se kanál 5C choval skoro stejně jako kanál 11C, tedy bylo jej možné naskenovat, ale zvuk se z přijímače ozval jen někdy, postupně během večera se signál dostal do takové úrovně, že stanice stabilně a bez výpadků hrály a Sony ukazovalo sílu signálu 70–100 %. Další den ráno ale již kanál 5C nechodil (pouze se občas naskenoval). Příjem kanálu 11C se po celou dobu testu nijak nezměnil – stále tedy šel „na hraně“ a s velkými úniky. Při špičkách signálu se pak z rádia ozval zvuk některé ze stanic a síla signálu vyskočila k maximálně 60–70 %.

Obsah multiplexů na kanálech 11D a 12D
Použitý kanál (frekvence) Obsah multiplexu
5C (178.352 MHz) Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur, DRadio Wissen, Dokumente und Debatten,

Lounge FM, ERF Plus, Absolut Radio, Energy, 90elf – Dein Fussball Radio (až pět streamů), sunshine live, Radio BOB!, Klassik Radio, Kiss FM, Radio Horeb
11C (220.35 MHz) Digital Classix, Radio 2day, Radio Gong Mobil, Gong 96.3, Magic Star

Příjem digitálního rozhlasu je specifický

Dálkový příjem DAB/DAB+ ve III. televizním pásmu má proti například DXingu DVB-T několik výhod. První je naprosto čisté pásmo. Pokud se ve vaší blízkosti nenachází nějaký silný zdroj průmyslového rušení, je pásmo volné a lze z nějak tedy za použití výkonné antény a zesilovače vytáhnout i velmi slabé signály, jako byl například multiplex z Mnichova. Další výhoda jsou použité kmitočty a jejich šíření. Pásmo VHF se totiž velmi dobře šíří a ohýbá, a pokud signál trpí úniky, jsou mnohem pozvolnější než v televizním pásmu UHF. I na místě příjmu to bylo velmi dobře vidět – lze tam na hranici příjmu zachytit i DVB-Z z Hoher Bogenu, které každopádně kolísá mnohem více, a výpadky se objevují častěji. V případě příjmu DAB multiplexu byl signál z Hoher Bogenu velmi stabilní, když se objevily výpadky, tak v delších časových odstupech a velmi krátké. Rádio tedy hrálo například pět minut bezchybně, pak signál na 10–15 sekund „utekl“, a poté se rádio opět na delší dobu rozehrálo.

Na teleskop zapomeňte, chce to pořádnou anténu

Pokud se chcete o dálkový příjem DABu také pokusit, určitě si opatřete slušný přijímač. V případě přenosného rádia počítejte rovnou s tím, že budete muset „bastlit“, protože na teleskopickou anténu toho rádio moc nezachytí, a například připojení koaxiálního kabelu na teleskopickou anténu nebo podobné pokusy nebudou příliš úspěšné. Použité Sony XDR-S56DBP se ukázalo jako velmi citlivé, a doplnění konektoru je pak docela snadné a vzhled přijímače nijak nenaruší. Výhodou je i napájení na klasické AA baterie. Rádio ovšem neumí L-pásmo, české experimenty si na něm tedy nenaladíte. DXing DABu má ale smysl pouze ve III. pásmu, například v Německu se vysílá takřka výhradně v tomto pásmu, a lze očekávat, že podobný postup bude i v ČR.

S anténou by mohl být problém

Základem je také výkonná anténa a slušný zesilovač. Antén pro pásmo VHF už na trhu příliš není, postupně s vypínáním analogu se jejich výroba výrazně utlumila. Nejvýkonnější pásmovou anténou na trhu tak je použitá anténa Kathrein AV12, případně se lze poohlédnout po typech od dalších výrobců, jako je Emme Esse, Fracarro nebo Iskra. Čeští prodejci ale tyto antény většinou v nabídkách už nemají. Zesilovač by pak měl nízkošumový se ziskem alespoň 20 dB, vhodných typů je na trhu několik. Šetřit by se nemělo ani na koaxiálním kabelu, kvalitní 7 mm kabel má pak v III. pásmu útlum přibližně 8–9 dB na 100 metrů.

BRAND24

Mnoho zkušeností, postřehů a informací pak najdete i ve fóru na DigiZone.cz. V diskuzním vlákně s názvem Digitální rozhlas – vaše zkušenosti (odkaz http://forum.di­gizone.cz/index­.php?topic=176­.0) lze najít informace o vhodných přijímačích a jejich úpravách, i o příjmu samotném a zkušenostech jednotlivých uživatelů.

Anténu Kathrein, zesilovač a kabel pro testování zapůjčila firma DVB Servis (www.dvbservis­.cz).

Zaujal vás tento test?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Majitel servisní společnosti DVB Servis zabývající se instalací anténních systémů pro příjem rozhlasu a televize. 

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).