Hlavní navigace

Vznikne celoevropské rádio, podílí se na něm i Český rozhlas

14. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
14. 12. 2007

Od příštího roku by mohla začít vysílat celoevropské rádio, které bude informovat občany Evropské unie z pohledu celého kontinentu a nikoli jednotlivých členských států EU. Podle bruselského zpravodaje ČTK Dušana Kütnera se na Evropské rozhlasovém projektu (ERP) podílí skoro dvacet rozhlasových stanic z třinácti zemí včetně České republiky. Tu zastupuje veřejnoprávní Český rozhlas.

Projekt je v současné době ve fázi příprav. Konsorcium 17 rozhlasových stanic Evropy, včetně ČRo, zažádalo u Evropské komise o grant na financování. Pokud bude žádost vyřízena kladně, tak přípravy a výroba pořadů začnou v dubnu 2008, citovala ČTK Evu Vencefrovou z odboru marketingu a PR Českého rozhlasu. Projekt bude zahrnovat nejen rozhlasové vysílání a výrobu pořadů, ale i internetové stránky, dodala.

ebf - partner 1

Český rozhlas v ERP zastupuje stanice ČRo 7 – Radio Praha zaměřená na vysílání do zahraničí. V každé zemi by rádio vysílalo na frekvencích stanic, které se účastní projektu. Společně by pak všechna rádia připravovala hodinu a půl dlouhé zprávy, týdenní magazíny a připravovala příspěvky o významných kulturních událostech. Z větších evropských médií se na projektu podílí německá Deustche Welle či francouzské Radio France Internationale, které vysílá i v Praze.

Evropské rádio bude zpočátku vysílat v angličtině, francouzštině, němčině, španělštině a polštině. Později přibude dalších pět jazyků, s češtinou se však podle ČTK nepočítá. Stanici bude dotovat Evropská komise, každý rok se počítá s částkou 5,8 milionu euro (cca 152 milionů Kč). Podobnou částkou už komise dotuje vysílání panevropského zpravodajského kanálu EuroNews.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).