Hlavní navigace

Názory k článku WAP s odstupem času

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 11. 2000 11:07

    Petr Paleta (neregistrovaný)
    Myslím, že pokud se zamýšlíme nad potenciálem WAPu, je potřeba se podívat do Japonska, kde má obdobná služba iMode nějakých třináct miliónu uživatelů po necelém roce provozu.
    Nejde tam jenom o služby typu "jízdní řády", ale dokonce i o hry nebo čtení novin (tamnější telefony mají lepší displej). Jenomže tam do toho operátor investuje nemalé peníze - nejen do reklamy, ale hlavně do funkčnosti služeb. Přičemž cena "imodování" je na japonské poměry minimální. Navíc tam mají obchodní model, který je fantastický pro poskytovatele služeb - velká většina provolaných poplatků jde právě jim! Pokud by podobný model zavedli i u nás, to by najednou bylo výborných wapových služeb!
    Typické wapové služby totiž uživatelé skutečně potřebují někde "v terénu", a dovedu si představit, že by za některé byli ochotni zaplatit i více, než ony 2Kč/min - a pak by byl větší prostor k dělení mezi operátora a poskytovatele.
    Dalším evropským problémem, který se jen částečně projevil u nás, je určitá snaha operátorů mobilní internet uzavřít. Někteří západoevropští operátoři dokonce nedovolují uživatelům odskok na jiné, než na předdefinované wapové služby! U nás se podobný trend projevuje třeba v tom, že nelze předdefinovat domovskou stránku při přístupu přes Paegas, nebo snahou Eurotelu prezentovat wapové služby jiných poskytovatelů jako "Eurotel Juice".
    Přitom kvalita Wapových služeb poskytovaných operátory je mnohdy velmi nízká, například wapové brány jsou mnohdy přetížené a nedá se dovolat, nebo třeba brány pro přístup k elektronické poště, které jsou v reálném provozu nefunkční (nezvládnou více zpráv ve schránce, dlouhé zprávy, češtinu, musíte se k nim složitě přihlašovat a tak dále). Důsledkem je, že si běžní masoví uživatelé WAP vyzkouší, nedostanou se k nim informace o funkčních wapových službách (osobní portály, poštovní brány) a tak zcela správně usoudí, že o WAP není co stát. Pro operátory se tím žádný byznys nekoná (a mám pocit, že některým to ani moc nevadí, mají radši lépe kontorlovatelné SIM Toolkit aplikace), potenciální poskytovatelé služeb se věnují něčemu perspektivnějšímu a boom mobilního internetu se nekoná.
    Problém tedy není ve Wapu, ale především v obchodní politice operátorů. Navíc lze očekávat, že dnes pro ně není WAP příliš lukrativní, a proto do něj asi nebudou příliš investovat. Přitom by stačilo:
    - snížit cenu wapování na 0,5-1Kč /min (0,1 Kč za 1 KB u WAPu přes GPRS)
    - vytvořit takový model, že 50-75% vybraných poplatků půjde provozovateli služeb
    - nezavazovat poskytovatele wapových služeb k exkluzivitě
    - nesnažit se poskytovatelům wapových služeb konkurovat, nebo alespoň vyspecifikovat svou pozici v této oblasti (těžko někdo bude investovat do nějaké služby, když si nebude jistý, zda mu ji v případě, že bude úspěšná, zkopíruje operátor se svým marketingovým i "mocenským" potenciálem)
    To bychom potom mluvili o Wapu naprosto jinak!



  • 10. 11. 2000 10:27

    Jakub Mach (neregistrovaný)
    Ano, pekny prispevek. V Japonsku je mozne se inspirovat a je ho mozne take brat jako dukaz, ze wap prezije.
  • 10. 11. 2000 20:44

    Karel Sasín (neregistrovaný)
    Zcela se ztotoznuji s timto nazorem.

    Myslim si ale, ze z cenou WAPu pro bezne uzivatele je to mirne problematicke. U operatoru nepracuji hloupi ekonomove a cena je zrejme stanovena na zaklade promyslenych kalkulaci. Pokud by stal WAP treba 40 hal jiste by to zvedlo pocet aktivnich uzivatelu, ale zvysil by se zisk pro operatora ? Musel by totiz jiste posilit jiz tak dnes pritizenou sit (Paegas urcite). Nebyla by nahodou nutna investice vetsi nez zvyseni zisku z vetsiho poctu uzivatelu WAPu???
  • 9. 11. 2000 11:42

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    WAP je, IMHO, dite, ktere se nedozije dospelosti, protoze sluzba je od pocatku spatne navrzena - resp. cile od ni pozadovane. Praze ukazuje, ze doba nepreje univerzalnim resenim - uzivatele je nejsou ochotni (schopni) ovladat a/nebo pouzivaji jen naprosto minimalni subset funkci z nich. Pro koncove uzivatele je WAP a) prilis drahy; b) prilis slozity a neprehledny. Naprosta vetsina uzivatelu od mobilu potrebuje jen minimum funkci - obvykle jizdni rady, telefonni seznam (ten ale neni nabizen pokud vim) a nekdy informace o roamingu pripadne moznost nastavit si svuj zakaznicky profil u operatora (objednat nebo zrusit sluzby). Prakticky na vsechny tyto ukony staci SMS - resp (protoze SMS neni pro tyto ucely prilis jednoduche) technologie SIM Toolkitu. Ten sice neni tak univerzalni jako WAP, ale presto naproste vetsine uzivatelu nabidne naprostou vetsinu jimi pozadovanych sluzeb - rychleji, pohodlneji a lacineji. WAPu pak zustava okrajova uloha doplnkoveho specializovaneho nastroje slouziciho jen okrajove casti zakazniku a i tem jen pro reseni specialnich uloh. Domena, ve ktere se WAP snad jedine mohl vyrazne prosadit - tedy e/m-commerce a e/m-bankovnictvi neposkytuje dostatecne nastroje (spolehlivou autentizaci a sifrovani) - ty jsou zatim jen v naznacich a pro bezny provoz spise nepouzitelne.

    Osobne se domnivam, ze s rozvojem technologie budou nakonec do telefonu implementovany prohlizece klasickeho HTML (i kdyz treba jen v nejake starsi verzi - treba 2.x ale vcetne SSL sifrovani a autentizace), GSM operatori pak budou poskytovat branu do "bezneho" internetu bez omezeni, vrati se ke sve uloze "data carrier" (protoze snaha stat se vyhradnim "content provider" nemuze dlouhodobe fungovat). Ceny take budou postupne stlaceny, takze se stanou prijatelne a ve chvili, kdy budou vyvinuty "skladaci" LCD displaye (tj. maly display ktery si rozlozite - tato technologie jiz laboratorne existuje, tzv. digitalni papir) nam na WAP nam zustanou vzpominky. A nebude to trvat zase az tak dlouho, takze nez se WAP dostane do situace, kdy se konecne "strefi" do potreb uzivatelu uz nebude nikdo, kdo by chtel do teto technologie vyrazneji investovat cas i prostredky ...

    Pozor - nerikam, ze mobil plne nahradi klasicky pocitac s browserem (ale to uz vubec neudela ani WAP ackoliv se to snazi predstirat). Jen tvrdim, ze WWW stranky do mobilu nebudou prenaseny pomoci tohoto protokolu a v tomto formatu a uloha operatora, ktera je u WAPu znacna bude vyrazne nizsi (pouze data carrier).

  • 9. 11. 2000 13:23

    Petr Paleta (neregistrovaný)
    Nekolik pripominek:
    1 - WAP je mozne provozovat pres SSL (adresy https://...), cimz je sifrovana internetova cast cesty, sifrovani dat pres GSM je take spolehlive, jedinym slabym mistem je brana operatora, o jejich zabezpeceni mluvi kazdy operator jinak
    2 - z WAP aplikaci je klicova elektronicka posta (tedy alespon pro mne :-)
    3 - I po pripadne implementaci HTML do mobilnich telefonu nebude mit smysl posilat na mobily soucasne stranky s tolika obrazky a reklamou. Mobilni internet je predevsim o personalizaci a dodavani prave ted potrbnych informaci. Je to neco zcela jineho, nez bezny internet, to je treba si uvedomit.
  • 13. 11. 2000 0:28

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ad 1 - s dovolenim, sifrovani pres GSM neni spolehlive, nybrz (vyjma komunikace pristroj <-> BTS) zadne. Pro potreby bankovnictvi potrebujete end-to-end sifrovani. Jeste vetsi problem je s autentizaci uzivatele ...

    Ad 3 - nerikal jsem, ze pri vytvareni stranek nebude potreba brat ohled na uzivatele mobilnich prohlizecu. Ani dnes si spoustu stranek neprohlidnete vsemi prohlizeci, nicmene, dobre navrzene stranky (a tech je pomalu) si prohlednete opravdu vsim. Ale, i kdyby dokonce existovaly vyslovene HTML stranky oprimalizovane pro mobilni zarizeni - coz nepopiram, ale ocekavam, je to neco uplne jineho, nez navrhovat stranky v uplne jinem jazyku, pomoci jinych programu - tedy ve WML.

    Mobilni internet je neco jineho nez "bezny" internet. Ale prevezme jeho nastroje (tedy HTML), i kdyz je pouzije ke svym specifickym ucelum.

  • 9. 11. 2000 15:02

    Pavel Kolesnikov (neregistrovaný)
    K tem implementovanym prohlizecum - rozhodne bych netvrdil, ze budou prohlizet HTML podle jeho starsich specifkaci.
    Spis bych ocekaval, ze bude vyzadovano well-formed XML, ciste z duvodu mene narocneho parsovani. Ale na druhou stranu ze do te doby uz tyto pozadavky bude splnovat cim dal vice obycejnych stranek, takze to vlastne bude mit ten efekt, ktery popisujes.
  • 10. 11. 2000 10:23

    Jakub Mach (neregistrovaný)
    Strasne. Nez neco takoveho priste placnete, nejprve se snazte porozumet problematice. Wap jistojiste prezije a bude vzdy staven na zakladech XML. Nikdy se na mobil nebudou posilat html stranky (to je fakt vrchol neznalosti)!!!! A proc? Za 1. HTML uz doziva a nastupuje XML i na internetu a za 2. a za hlavni si uvedomte, ze pocitac a mobil jsou uplne jina zarizeni, cili vyzaduji odlisne funkce. Urcite namitnete ze mate bezvadnej spusob jak nahrat nove zvoneni, jak se prehrabovat v telefonnim seznamu, jak vytacet telefonni cislo na mobilu primo z vaseho pocitace. Vubec bych se nedivil, kdyby s vasim pristupem jste pouzival jeste nejake Atari.
  • 10. 11. 2000 13:36

    Ondřej Pejša (neregistrovaný)
    Ne že bych úplně souhlasil s předchozím příspěvkem, ale nemůžu také souhlasit s vaším.

    A) zda budou či nebudou mobilní zařízení s přímou podporou HTML dneska těžko lze říct

    B) XML a HTML jsou dvě velmi rozdílné věci, s různým účelem a použitím. Rozhodně nelze tvrdit, že XML nahradí HTML (XML sice lze použít pro definování HTML, ale je to zatím zbytečně složité a myslím)


    Hlavním problémem WAPu (a myslím, že i dalších technologií jako GPRS a UTMS) je neexistence rozumně použitelných zařízení.

    Dokud nepříjde nějaký výrobce se zařízením, které umožní pohodlné využití těchto technologií (něco jako rozkládací webpady, nejlépe s ohebnými displayi, či ještě lépe s minidisplay zabudovanými do brýlí (cca před rokem jsem něco takového zahlédl)), nelze očekávat opravdu použitelné aplikace.


  • 10. 11. 2000 14:47

    Jakub Mach (neregistrovaný)
    Pohodlne vyuziti wapu preci telefon nabizi. Me absolutne vyhovuje. Vy patrne mluvite o mobilnim zarizeni na cteni rozsahlych textu, to je neco jineho. Vyuziti wapu je predevsim v moznosti ziskavat kratke informace kdekoliv a kdykoliv potrebuji. To telefon dokaze.
  • 13. 11. 2000 0:36

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ano. A dokaze to i bez WAPu a proto se domnivam, ze tento specializovany protokol neprezije ...

    Jinak ale dekuji za velice osobne a emocionalne pojatou (i kdyz snad ponekud argumentacne chudou) odpoved na muj prispevek. Mate samozrejme naprostou pravdu, ze WAPu nerozumim zdaleka tak dobre, jako Vy a nejsem, zda se, ani tak dobry prognostik ...

  • 9. 11. 2000 12:23

    Martina Kopty (neregistrovaný)
    Jsem strasne moc rad, ze to konecne nekdo napsal. Opravdu uz si dlouho lamu hlavu nad tim, k cemu vlastne W@P je dobry. Vzdyt vetsinu tech skvelych sluzeb (jizdni rady, pocasi, kurzy...) dostanete snaze, levneji a prehledneji z klasickeho toolkitu, pripadne podle klicovych slov.

    Na zacatku roku jsem skoro denne odpovidal na dotazy webmasteru o tom, co je WAP, kde se da sehnat reference WML, co je WMLScript a tak podobne. Nekterym klientum bylo tezke vysvetlit, ze W@P prozatim predstavuje vyhozene penize (kdo si bude cist denicek generalniho, kdyz ho kazda veta prijde setsakra draho :).

    Opravdu cekam, az se ceny u mobilnich operatoru priblizi tem u telekomu, a to nejen u W@Pu. Jde o to, kdo bude mit silnejsi nervy, jestli zakaznici, nebo operatori ;)
  • 10. 11. 2000 10:26

    Jakub Mach (neregistrovaný)
    Pokud mate klienty, kterym tvrdite, ze W@P prozatim predstavuje vyhozene penize, tak vas mohu ujistit, ze ti kdo vyhazuji penize, jsou prave oni. Vasi klienti co utraceji penize za sluzby od cloveka, ktery ani za mak nerozumi informacni technologii
  • 9. 11. 2000 14:01

    Jan Žáček (neregistrovaný)
    Wap není třeba zatracovat, ano zpravodajství ČTK a CNN bude vždy zajímavější číst ze 17 palcov0ho monitoru, ale tak ani otázka nestojí...Stojím na zastávce nočního autobusu, vandalové široko daleko strhali jízdní řády a co teď? Řešením je WAP! Potřebuji jen informaci, kdy mi to jede, a to si i na miniaturním displeji přečtu. Telefonní seznam, přehled schůzek z Outlooku, prostě spousta krátkých zajímavých informací, které si chcete vzít všude s sebou.

    Ale žádnou podobnou "killer" aplikaci nikdo nenabízí, tak se nelze divit, že WAPový telefon si koupilo jen několik techologických nadšenců - jsou blázni do technologií a jsou ochotni vysolit 20000,- Kč za telefon (skoro dva průměrné měsíční platy!)

    Navíc který telefon má dobře implementovaný WAP? Každý mobil zobrazuje stránky jinak. Znamená to pro poskytovatele obsahu optimalizaci nejen pro IE, NN, Operu, ale Ericsson WAP, Nokia WAP, UP.WAP? To je další problém na cestě, který stojí spoustu peněz.

    WAP ve své současné době spoustu služeb nenabízí - služby založené na lokalizaci nebo hlasové ovládání a výstup. Je to sice ve specifikaci, ale na tu kašlou jak výrobci zařízení, tak provozovatelé mobilních sítí.

    Až taková aplikace bude, bude víc mobilistů s WAPem, pro poskytovatele obsahu bude zajímavější obsah nabízet, pro operátory to nebude tak ztrátový byznys, a proto budou podmínky používání WAPu lepší, a znovu do kola.

    WAP se určitě neprosadí, ale ten důvod je jinde. Je to technologie, která vzbudila významné očekávání u klientů, ale není schopná toto očekávání naplnit. Nejsou telefony, které WAP umí, jsou drahé, provoz je drahý, provozovatelé ještě více zamlžují skutečné výhody a nabízejí hovadiny (Co je na WAPu sexy? WAP-Onanie?).
  • 9. 11. 2000 15:29

    MK (neregistrovaný)
    Telefonní seznam, přehled schůzek z Outlooku, prostě spousta krátkých zajímavých informací, které si chcete vzít všude s sebou.

    Ale žádnou podobnou "killer" aplikaci nikdo nenabízí, tak se nelze divit, že WAPový telefon si koupilo jen několik techologických nadšenců - jsou blázni do technologií a jsou ochotni vysolit 20000,- Kč za telefon (skoro dva průměrné měsíční platy!)

    Vite, co jsou PDA ?

  • 10. 11. 2000 1:39

    Radek Svarz (neregistrovaný)
    Ano, Palma jsem si vzal treba na vylet na bezkach. A z vyse uvedenych duvodu jsem mel moznost si precist roota, zive, zjistit MHD, mapu apod. Mimochodem, kdyz uz se tady nekdo zminoval o podmnozine XML, tak tim je WML a ne Wap. A prave WML zacina byt v ruznych OSech pro PDA podporovan. Napr. 4thpass KBrowser na http://www.4thpass.com/
  • 10. 11. 2000 8:52

    Petr Paleta (neregistrovaný)
    Ano, omlouvam se, WAP je cely protokol, WML jazyk založený na XML, který WAP používá
  • 11. 11. 2000 17:34

    VK (neregistrovaný)
    Ale v tom pripade znate 4thpass... Ten browser je docela otresny a videl jsem tedy rozhodne lepsi. Navic povazovat Palm za PDA je take ponekud nekorektni k ostatnim pristrojum za PDA take povazovanych. Nicmene, WAP je na zapad od nas (a o japoncich mi ani nemluvte _ iMode neni dobry argument PRO wap :-)
    proc?
    a) stavi na tom, ze lide nejsou diky pomalym prenosovym rychlostem a malym displejum schopni pracovat s beznym html.. Oba duvody kraci do historie. Kdybyste mel na palmu HTML browser (jakoze ty co existuji toho hodne nepodporuji) na GPRS nebo kdo vi na cem pouzijete stale wap?


    Vim, ze nicemu nerozumim (zdravim p. Lahvicku) ale ja ne...
  • 10. 11. 2000 21:52

    Martin Vobr (neregistrovaný)
    No jasně, na kolo i do hospody. Od svého IPAQa se prakticky neodlučuju :-)

    Podle mne vede cesta právě tudy (tedy přes PDA s připojením k internetu/ PDA integrované s telefonem založené buď na PocketPC nebo Palmu) a ne přes telefony s WAPem.

    1) proč bych měl používat nějaký podivné WML verze stránek, které jsou docela vzácné, když můžu používat normální web? Kolik procent informací v celém Internetu existuje ve WML podobě? 0.0001%? Věřte že na čtení zpravodajských serverů nebo používání vyhledávače PDA perfektně stačí. Každý telefon navíc implementuje WML trochu jinak, kdo se s tím má pořád optimalizovat?

    2) zatím je mobilní připojení drahé a tarifované za čas. Jakmile se GPRS usadí bude to něco úplně jiného. Místo aby člověk při připojení pořád kontroloval čas může být v mnohem větším klidu. Mít potom v PDA kromě Outlooku i ICQ, wow - to by bylo docela dobré...

    3) pro iPaq (jak jsem slyšel) se připravuje plugin s GSM telefonem. Jestli bude co k čemu tak se asi zbavím telefonu a budu zas po kapsách nosit jen jednu krabičku.

    Zrovna mne nenapadají žádné důvody, proč bych měl PDA vyměnit za WAPphone.
  • 12. 11. 2000 18:14

    MK (neregistrovaný)
    (2)
    ... ach jo ... zase jeden mylny nazor. Tarifikace za data je stejne uchylna z hlediska uzivani Internetu jako tarifikace za straveny cas. Mira uchylnosti spociva pouze a JEN cene za jednotku :-(
  • 13. 11. 2000 22:55

    Martin Vobr (neregistrovaný)
    Proc uchylna?
    Kdyz jsem presel z tarifikace za cas (dialup) na tarifikaci za prenesena data (mikrovlna) tak pri zvyseni rychlosti o par procent z 56 KBit na 64 se zvysila sublektivni vyuzitelnost asi tak 100x. Tarifikace za rychlost by byla take dobra.

    Nejprijemnejsi je ovsem IP komunismus (kazdemu konektivitu dle jeho potreb) ale ja nejsem zamestan u zadneho providera takze si na to muzu nechat zajit chut :-)

  • 14. 11. 2000 11:59

    MK (neregistrovaný)
    Jenze vyhodnost zmeny tarifu NENI v predmetu uctovani, ale v cenove politice. Tot vse.

    Nezpochybnuji Vase osobni zkusenosti, ale obecnou vyhodnost. Muzete mi rict, kolik Vas bude stat poslech oblibene radiostanice - ja posloucham Radio Faktor II (Jizni Cechy) asi tak 10-12 hodin denne, co jsem v praci a prislusny stream ma 40 Kb/s - kerou jinak nez na Inetu nenaladite ?

    A to uz vubec nemluvim o videokonferencich pres IP.

  • 9. 11. 2000 14:11

    Jan Kotek (neregistrovaný)
    Souhlasim s prispevky, kde se tvrdi ze WAP je v soucasne dobe k nepouziti. Komercni model nefunguje, operatori se snazi mit monopol, vysoke ceny atd...

    Ale srovnejte se tuto situaci s internetem, tak pred peti lety. Tehdy take nefungoval trzni model, vsechny penize sly Telecomu a presto tady dneska elektronicky diskutujem. Podle me WAP proste jeste nedospel.

    A co se tyce nazoru, ze WAP je zbytecny, protoze se v budoucnu bude na mobilech provozovat HTML, si myslim ze tento nazor je dost mylny. HTML se take vyvyji a tezko budete na mobil tahat takovy FLASH. Pokusy tohoto typu uz tu jsou (Microsoft Mobile Explorer) a rozhodne nemaji takove vysledky jako WAP.

    Nemluve o tom ze WAP je primo navrzen pro mobilni telefony a v nektere veci ma daleko lepe reseny, nez HTML (odesilani formularu)

    A perlicka na zaver: Pripravuje se nova verze WAPu zalozena na XHTML, pomoci toho bude mozne psat jednu aplikaci urcenou pro siroky okruh zarizeni.

  • 9. 11. 2000 16:48

    GOsoft (neregistrovaný)
    Dovolim si vyjadrit za svou osobu nesouhlas s nekterymi nazory. Podle mne zde uvedene je "nepotreba" wapu ze strany uzivatelu. Problem je, jake pozadavky mame. Mam z nazoru dojem, jako kdyz vejde vegetarian do maso-uzeniny a stezuje si, ze nemaji rajcata. Proste svoji potrebu chce uspokojit nevhodnou sluzbou.

    Podle meho je cilem urceni w@pu spise aplikace typu vyhledani telefonniho cisla, autobusoveho spojeni. Proste sluzba, kterou potrebujeme v nejmene vhodne situaci a ve spatne dostupnem (rozumej klasickymi prostredky) miste. Vyhoda je pristup k nemu kdekoli a kdykoli. Vzhled neni v danou chvili podstatny, tady nejsme na 19palcovem monitoru. Dulezita, alespon podle mych kriterii, je funkcnost.
  • 10. 11. 2000 10:32

    Jakub Mach (neregistrovaný)
    Velmi spravne. Proste wap nejsou stranky z internetu prenesene na mobil. Wap jsou specialni aplikace pro mobilni pouziti. To je rozdil, ktery spousta lidi nechape.
  • 10. 11. 2000 12:11

    Zipiik (neregistrovaný)
    Presne tak. WAP NENI mobilni internet. WAP je zpusob, jak se dostat k (v dany okamzik potrebnym) informacim kdykoli.
    Co me jako wapoveho vyvojare zklamalo:
    1) a 2) operatori a jejich zpusob propagace WAPu, jejich dezinformacni kampan ohledne vyuziti WAPu v praxi. Zvlast Eurotel, ktery neumi SIM Toolkit, by mel inzerovat WAP jako pohodlny a rychly pristup k informacim a ne jako dalsi formu cybersexu. Kdo ma pak vysvetlovat partnerum, ze je dobry napad nabidnout neco pro WAP, ikdyz maji uz webovou aplikaci (nekteri si fakt mysli, ze pres WAP jde cist i WWW)
    3) vyrobci mobilu - kazdy si prispusobuje standard k obrazu svemu (tuto tendenci dost neslavne zahajila uz Nokia s propadakem 7110), jedine Ericsson a Motorola maji certifikovane telefony od WAPFora. Jestli nekomu vadilo ladeni MSIE a Communicator, tak at se do wapu ani nepousti :-) Ja ladim tak, ze mam nainstalovane development kity od Nokie, Erika a Motoroly, nejaky WAP brouzdal na PC a jeste na to kouknu pres Palm a kamosuv iPaq :o)
  • 13. 11. 2000 0:57

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ani jsem nic jineho nerikal - to co naprosta vetsina uzivatelu potrebuji jsou skutecne zhruba ty aplikace, ktere rikate, plus jen par dalsich navic. Tuto potrebu jim ale napr. u Paegasu nabizi SIM Toolkit, ktery je snadnejsi na ovladani, rychlejsi (nemusim cekat nez se objevi stranky s nabidkou) a PODSTATNE lacinejsi - a nabizi prave a presne to, co vetsina lidi chce a s cim vystaci. U Eurotelu to zvladaji SMS, ktere ale nejsou zdaleka tak snadno pouzitelne. Dostali jsme se tedy k tomu, ze jsme urcili k cemu je W@P dobry - ja k tomu dodavam ale, ze na takove veci neni WAP potreba. A presne z tohoto odvozuji svuj odhad, ze W@P se nerozsiri. Kolega prognostik se mnou samozrejme nebude souhlasit - ten se domniva, ze jen proto, ze je neco moderni a skvela technologie, pak to musi u lidi uspet a ti co si mysli nec jineho jsou stejne zaostali jako delnici rozbijejici stroje co jim "berou praci". Jenze bezne lidi ani bezne webmastery beznych firem na reci o "skvele nove technologii" nenachytate. Tem musite nabidnout neco co je chyti, co budou opravdu pouzivat jak hezky a spravne rokate - "funkcnost". A to neco, uz mnozi z nich davno maji a dokonce rychleji a lacineji - a funkcni. Ano, W@P jim totez muze nabidnout i kdyz draz a pomaleji - ale zato je univerzalnejsi - jenze o tu univerzalitu neni zadny intenzivni zajem ...

    Mimochodem, kdyz rikam, ze bude dochazet ke prebirani protokolu z normalniho Internetu a mobilniho nerikam tim, ze mobilni internet je totez co Internet. Tak jako HTTP a FTP neni totez, i kdyz oboji pouziva pro prenos TCP/IP tak mobilni stranky po nejakou dobu budou jine nez "normalni stranky" - ale prenaset a zapisovat se budou stejnym zpusobem - at to jiz bude HTML nebo neco noveho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).