Hlavní navigace

WhatsApp se pouští do šifrování všeho. Zpráv, videí, fotek i hovorů

6. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

FBI sice pokořilo šifrování iPhonu, ale možná tím spustilo další vlnu šifrování komunikačních služeb.

Když vypukl před pár lety skandál s krycím názvem PRISM, přidělalo vládní sledování internetového cvrkotu Silicon Valley plno problémů. Ale přineslo to i nový byznys. Začala růst bublina kolem šifrovaných komunikačních služeb jako byl třeba Secret nebo Telegram. Teď se to může vrátit. Tentokrát díky FBI.

Zašifrovat při odeslání a rozluštit jen v mobilu příjemce. Jednoduchá myšlenka, která by měla zvýšit důvěru uživatelů v zabezpečení soukromí u chatovací služby WhatsApp. Důvěra je v době, kdy se FBI soudí s Applem o to, aby ji dal klíč k zašifrovaným iPhonům, v podstatě zásadní. 

WhatsApp posbíral zatím miliardu uživatelů. A všichni budou teď mít šifrované nejen zprávy, ale i videa nebo obrázky. A podle vyjádření firmy, i hlasové hovory. Koneckonců, majitel WhatsAppu, Facebook, si bere ochranu soukromí za jeden ze svých cílů, ať už to může znít jakkoliv paradoxně. 

ebf - partner 1

„Myšlenka je jednoduchá. Když pošlete někomu zprávu, tak si ji může přečíst jen on nebo skupina vybraných lidí. Nikdo jiný. Žádní internetoví piráti, žádní hackeři, diktátoři nebo vlády. Dokonce ani my,“ tvrdí WhatsApp na blogu

První uživatelé už by měli možnost získat v poslední verzi aplikace. Šifrování by mělo být nastaveno automaticky jako zapnuté. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).