Hlavní navigace

Wikiúnik

4. 12. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Aneb jak by vypadala česká varianta propíraného serveru WikiLeaks? Asi nic moc. A to i přes to, že by se u nás jistě našlo dost těch, kteří by anonymně a velmi rádi poskytli rozličná tajná data.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

WikiLeaks je světový fenomén, web, který zveřejňuje kradená tajná data z mezinárodní politické scény, prostě populární a sledovaný být musí. Nyní se vedou debaty o tom, jak moc je etické zveřejňovat citlivá data získaná od hackerů nebo těch, kteří mají k datům prostě běžně přístup. Server má prý skoro povinnost informace publikovat a šířit, ať už dokumenty pocházejí od kohokoliv a obsahují jakékoliv informace. S tím se dá souhlasit, existuje totiž novinářské poslání přikazující šířit mezi lid pravdu, a to pomalu za jakoukoliv cenu.

Otázkou je, zda nemohou být některé informace účelově podstrčené a tím pádem součástí manipulace. WikiLeaks berou všichni docela vážně a velká zvířata se bojí. Což je dobře, stačí žít s pocitem, že se něco může provalit a už si dává člověk větší pozor a možná se nedopouští takových sviňáren, jako by prováděl bez hrozby prozrazení.

Důležitost WikiLeaks demonstruje fakt, že publikuje informace z těch nejvyšších kruhů a že tyto informace přebírají nejprestižnější světová média. Předpokládám, že by tato média jen tak neskočila na lep nějakým nazdárkům, kteří jsou pod vlivem jakýchsi tajných služeb.

Český hlídací pes by se hodil, číst si tajné informace z politických kruhů je vždycky zábava. My Češi si o politických skandálech čteme v novinách nejrůznější úrovně, občas se někde objeví nějaká tajná zpráva, o které se nakonec zjistí, že byla vypuštěna účelově.

Jsme sice malým rybníčkem, ale je s podivem, že se někdo zatím nepokusil ve velkém shromažďovat zajímavé neveřejné informace, které nebyly původně určeny k neveřejnému publikování (tedy podstrčené). Přitom jsme známí tím, že dovedeme dost rychle kopírovat zahraniční nápady (nabízí se zmínit slevové servery, kterých máme prý stovku).

WT100

Proč se tedy neobjeví někdo, kdo by byl schopen zveřejnit zajímavosti, o které třeba média z různých důvodů nemají zájem? Ze strachu? To těžko, určitá anonymita by se dala zajistit. Že z toho nebudou peníze? To je asi vážnější důvod, podle vybírání příspěvků na provoz a jejich směřování by se už možná mohla šedá eminence stojící za projektem prozradit. Nebo je projekt zapovězený prostě kvůli tomu, že všichni tuší o tom, jak to u nás v politice a v byznysu chodí a informace by nikoho nezajímaly?

Nebudete se asi moc zlobit, když budu tvrdit, že jsme národem práskačů a donašečů. Pokud by český projekt WikiLeaks vznikl, byl by zcela jistě zavalen daty a dokumenty nejrůznější úrovně a významu. Jestliže originální WikiLeaks je pod neustálým tlakem nejrůznějších útoků a je v zájmu mnohých, aby nefungoval (což je trochu divné, protože ti největší sólokapři bezpečně proniknou do věhlasných médií), s českou verzí by to bylo jinak. Ta by byla nedostupná kvůli obrovskému množství dat, které by putovalo směrem dovnitř. Jinak řečeno server by byl shazován daty, kterými by ho zásoboval český prostý člověk.

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).