Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Wikiúnik od jk001 - Dávkování po částech se mi naopak zdá velmi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 12. 2010 13:40

    jk001 (neregistrovaný)

    Dávkování po částech se mi naopak zdá velmi účinné. Pořád platí, že myšlení lidí ovlivňuje ve velké míře televize a tisk.

    Pokud by vyslal jednu dávku o 250k dokumentech, bylo by to v novinách 2 dny a pak konec. Takhle je více prostoru a více času se podívat dovnitř a spojit nitky. Navíc každý stále vidí, že to neskončilo, v televizi je to samé wikileaks a diplomati US místo konspirací mají teď napilno žehlit to, co si jejich kolegové 40 let mysleli.

    Nemyslím si, že by se pan Assange nějak takhle změnil, ale jak asi tušíte, moc informací o tom nemám :). Nicméně si pořád myslím, že je to člověk velmi inteligentní, takže nemá v plánu udělat centralizovanou agenturu po vzoru tajných služeb :).

    Pravda ale je, že i tak může být něco z toho podstrčené nebo zkreslené, či někomu stranit (vyškrtlá jména nemusí být vždy jen informátoři). Ostražitost je stále na místě a to je to, co nás zatím wikileaks učí.

  • 4. 12. 2010 18:46

    fake (neregistrovaný)

    to že američané o někom něco údajně říkají ještě přeci neznamená, že to je pravda.. tedy nepotvrzuje to naopak vůbec nic

    ano, cílem asi bude vytvořit dojem, že ano.. typicky kauza Litviněnko, je naprostý nesmysl, aby ho rusové tajně zabíjeli radioaktivní látkou, když je tolik jiných nenápadných způsobů, ale ano, je to mediálně zajímavé a zaručí to publicitu "o tom zlém rusku" a protože už to dlouho nezaznělo, tak to wikileaks ochotně zopakují, musí to přeci být pravda, když američané údajně v depeších úvadí, že to tak bylo ! Jenže pokud únik plánovali, tak i pokud by byly autentické samotné ty depeše, tak obsah může být fiktivní. Jak prosté.

    pokud by to byla taktika a Assange hrál chytře (jako že tomu obsah zveřejňovaného prostě neodpovídá), tak to nepředá celé provládním médiím nyní, protože by ten týden mohl proběhnout a pak by měli tedy podle vás klid..tady si tedy protiřečíte..

    imho ve skutečnosti probíhá koordinované dávkování - masáž veřejného mínění bulvárem a možným mixem vesměs neškodné pravdy a falešných informací..

  • 4. 12. 2010 13:38

    Zav (neregistrovaný)

    Pokud se budete namahat, tak samozrejme zjistite i ponekud jina data, nez ktera pro "verejnost" vypichla AP;)

  • 4. 12. 2010 14:51

    fake (neregistrovaný)

    cením si pokusu o vysvětlení, jenže stále platí, že ty jakoby úniky spíše než USA vadí jim nahrávají, diplomaté nic žehlit nemusí, to co hrají nehrají kvůli sobě, tam moc dobře ví na čem jsou, ale kvůli veřejnosti - hlavní problém je, že kdyby takové dávkování plánoval Assange proto, aby veřejnost držel v pozornosti při nazírání na odhalování pravdy, těžko budou právě provládní média informovány více a dříve...

  • 4. 12. 2010 14:53

    fake (neregistrovaný)

    tu námahu jsem si dal a data zveřejněná wikileaks si stáhl a díval se na ně..

  • 5. 12. 2010 22:04

    HeWouldShepherdTheSheepOffTheCliff (neregistrovaný)

    +1

    Ono je to hlavne pruser z hlediska diplomacie (coz se obycejnym "smrtelnikum" nemusi zdat).

    Jenom doplnim:

    - Nikdo ze "smrtelniku" nemuze overit, jestli jsou cably pravdive. Eventuelne zpravodajske sluzby (US) naleznou cestu, jak infiltrovat informace poskytovane wikileaks-um (preci jenom, mit za protivnika zpravodajskou sluzbu s multimiliardovym rozpoctem?). Mozna uz nalezli. Nejde o to, zfalsovat vsechno, jenom promichat pravdu s dezinformacemi.

    - Nikdo nezasveceny nemuze vedet, jakou hru Assagne hraje. Osobne odhaduji, ze zatim je vetsina informaci pravdiva (odhad zalozen na znalosti historie a fungovani zpravodajskych, muj konicek ;-))

    - Ad Londyn a kamery (nekomu se to nezdalo): Assagne je rozhodne chytry, co treba se jenom oblect do burky? Bude nekdo kontrolovat jestli je zena?

  • 4. 12. 2010 17:22

    jk001 (neregistrovaný)

    Máte pravdu jen z části. Oni skutečně mnoho věcí tušili, či se to v zákulísí jako "vědělo", jenže to je něco úplně jiného, než to skutečně vidět. Je to třeba jako když se o manželce říká, že je lehčí, a srovnání s tím, že ji skutečně vidíte nadlehčovanou v akci :).

    Koneckonců už i třeba v Německu někoho odvolali, protože díky wikileaks zjistitli, že předával amíkům citlivá data. Jen pro srovnání se podívejte, co se zatím děje a to je venku jen přibližně 600 dokumentů z více jak 250 tisíc.

    S těmi médii je to takové zapeklité. Ono "provládní" média jsou mezi ovčany dost oblíbená. Čili je to velmi efektivní nástroj jejich ovlivnění. Pokud jim takovou informaci dáte (a WL to udělali tak, že to dali obdobným médiím po světě), mají najednou velmi těžké dilema. Je to tak vážné, že o tom prostě nemůžou neinformovat (byli by jediní) a zároveň nechtějí pošpinit své chlebodárce. Tak či onak ale nemůžou vyhrát, ta informace tam zazní. Můžou ji sice zmírnit nějakým žvatláním, ohrožením životů a takovými těmi bludy, ale to už stojí další čas, který tedy nemůžou věnovat výplachu (třeba terorismu, krizi, obhajováním dotisku peněz).

    A jsme zase u toho, pokud by to byla jedna dávka, byl by to nepříjemný týden. Ale takhle? Budou to dilema mít znovu. A znovu budou muset probíhat stejné kolečko...

    Zatím se mi jeví, že to pan Assange a celé WikiLeaks hrají velmi chytře.

  • 4. 12. 2010 20:30

    jk001 (neregistrovaný)

    Já neříkám, že je nutně všechno pravda, jen jsem poukázal na případ v Německu.

    Kauza sem, kauza tam. Všechno je možné. Občas se to schválně udělá tak banálně, aby to prostě vypadalo jako amatérská práce :). Svět je málokdy čistě černobílý. Koneckonců i amíci můžou mít zkreslené informace, které se promítaji do těch depeší...

    Nevidím nikde protimluv, prostě se tím většina médií bude zabývat ještě řadu měsíců (tímhle tempem určitě). Při tomhle dávkování není možné (bez cenzurního příkazu) toho po týdnu nechat, jak se tomu děje v jiných kauzách běžně.

    Koordinované dávkováni probíhá neustále, teď se akorát výrazně změnil mix. Ono Vám se to třeba zdá neškodná pravda, ale v někom se ozve zvoneček a rázem začně myslet trošku jinak... Neškodná pravda třeba je, že máme 70% daně (pojistné všechno, daň, DPH). Neškodná pravda je, že třeba stravenky jsou v tom prkotina, ale zkuste na ně sáhnout a to se dějou věci... :).

  • 4. 12. 2010 12:39

    fake (neregistrovaný)

    Wikileaks jsou ohroženy, ale projistotu nezveřejní všechno, ale budou nám to dávkovat podobně jako zprávy o teroristech kdysi a to s vytrvalou pomocí stejných médií :), to aby pana Assangeho mohli dostat dříve, než unikne něco tajného :)

    Assange se musí schovávat, prý v kamerami zamořeném Londýně :), v británii, která ještě hlídá hranice a je jedním z největších spojenců USA, tam je pro něj bezpečno :)

    Jako U.B.Ladin, když je to potřeba, hned se zjeví a pak zase zmizí :) a nikdo netuší, kde je ! :)

    Sice nezveřejní skoro nic nového, ale ani to nepřijde nikomu divné.

    Když už se ukáže video z vražd civilistů, které američani střílejí z vrtulníku jako králíky, jaká to náhodička, že je to právě asi i uvnitř světové tiskové agentury težko utajitelná vražda jejího zaměstnace..

    Jindy má opozice problém se dostat do médií, ale wikileaks jsou na předních stranách jindy proamerického tisku, dokonce i CNN a FOX news. A právě proamerický tisk dostal jako jediný data od wikileaks s předstihem, to asi, aby bylo opravdu zaručeno, že nikdy neuniknou :)

    Takže, se podívejme na tom, co nám pan cenzor Assange dovolil si přečíst: posměšky na Rusko a politiky EU, kteří nelezou usa do zadnice, v době, kdy se řeší konflikt se Severní koreou unikly zaručeně pravdivé informace o tom, že Čína dává od severní koreje ruce pryč a nebude ji chránit a pár dalších věsměs brblot (třeba z doby před desítkami let :)

    Spolupracovníci pana Assangeho (kteří to se zveřejňováním utajeného možná mysleli poctivě) o něm nyní mluví jako o diktátorovi apod. Kdo poznal dění např. uvnitř české Ne základnám a pana Tamáše z blízka, ten tomu možná bude rozumět.

    Jo jo, není nad to mít pod kontrolou vlastní opozici:

    http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Ne_z%C3%A1kladn%C3%A1m&oldid=6144753

    (doporučuji k přečtení druhý odstavec)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).