Hlavní navigace

Windows 8.1 žádná další velká aktualizace nečeká, jen dílčí novinky

11. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Microsoft první tři menší aktualizace pro Windows 8.1 uvolní již tento týden. Řadě uživatelů se však dodnes nepodařilo přejít z Windows 8 na Windows 8.1. Podpora Windows 8 se přitom krátí.

Microsoft zřejmě definitivně vzdal snahu Windows 8 dodatečnými aktualizačními balíčky proměnit v pozitivně přijímaný systém. Pro nejnovější Windows 8.1 ještě nějaká vylepšení chystá, ale půjde pouze o menší novinky, které budou uvolňovány průběžně přes službu Windows Update bez většího rozruchu okolo.

Již v úterý 12. srpna 2014 se mezi tradičními záplatami objeví tři malá vylepšení. Bude rozšířena podpora technologie Miracast. Na displeji počítače s Windows 8.1 půjde „promítat“ obsah z jiného zařízení přes WiFi díky zmíněné technologii. Systém Windows 8.1 tak nově vedle vysílání obsahu umožní rovněž jeho příjem.

Dále systém nabídne nové předvolby pro touchpad. Uživatelé si například budou moci nastavit, jestli se má touchpad deaktivovat po připojení klasické myši. Nakonec Windows 8.1 a SharePoint Online umožní automatické přihlašování k firemním stránkám, které spravuje cloudový SharePoint ze služby Office 365.

Strastiplná cesta k nejnovějším Windows 8.1

Další aktualizace by měly následovat, ale éra jejich velkých balíků pominula. Kuriózní je, že původní Windows 8 se první velké aktualizace dočkala ještě dříve, než vstoupila na maloobchodní trh. Microsoft tehdy uklidňoval, že systém rozhodně není nedodělaný. Avizoval, že nový systém bude balíčky vylepšovat častěji.

Windows 8 byla na maloobchodní trh uvedena v říjnu 2012. O rok později vyšla Windows 8.1, na která mohli a mohou uživatelé původních Windows 8 přejít zdarma. Aktualizace je šířena nezvykle přes Windows Store. Letos na jaře se aktualizace dočkala aktualizace. Update 1 (GDR 1) přinesl pro Windows 8.1 řadu novinek.

Tentokrát balík novinek přišel pro změnu přes Windows Update. Je natolik zásadní, že bez jeho instalace Windows 8.1 od letošního května neobdrží žádné další aktualizace. Ty bezpečnostní nevyjímaje. Řadě nespokojených uživatelů se ovšem dosud nepodařilo přejít z Windows 8 na Windows 8.1.

Nasvědčují tomu i statistiky. StatCounter uvádí, že v letošním červenci si nejnovější Windows 8.1 z tržního koláče ukousla 7,45 %. Původní Windows 8 jsou však stále rozšířenější. Jejich tržní podíl za stejné období činí 7,51 %. Těžko říci, jak moc velká část uživatelů chce zdarma přejít na novější systém, ale nemůže.

KL24

Není nedůležité, že pro původní Windows 8 podpora vyprší již příští rok na podzim, kdy vyjdou poslední bezpečnostní aktualizace. Redmondští budou nadále podporovat pouze Windows 8.1. Aktualizace je sice bezplatná, ale řadě uživatelů se z různých důvodů nedaří. Spotřebitelské organizace radí problém řešit cestou reklamace.

Nejrozšířenější jsou Windows 7 a Windows XP

StatCounter uvádí, že v letošním červenci nejrozšířenějším operačním systémem byla Windows 7 (55,33 %). Na druhém místě skončila takřka kultovní Windows XP (15,15 %). Třetí místo obsadil OS X (8,59 %), ovšem díky součtu tržního podílu všech svých verzí. První pětku uzavírají Windows 8 (7,51 %) a Windows 8.1 (7,45 %).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).