Hlavní navigace

Názory k článku Windows Seven už příští rok?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2008 16:21

    Mr.Gentleman (neregistrovaný)
    Já si naopak myslím, že pro uživatele je těch 5 - 6 let mezi systémy tak akorát, ovšem za předpokladu, že, je systém pravidelně záplatován a jsou přidávány i nové vlastnosti, tak jako tomu bylo u XP a jejich SP. Běžní uživatelé si tak nemusejí pořád zvykat na nějaké nové rozhraní, nové ovládání, řešit nekomatibility mezi jednotlivými verzemi systému, atd.

    Chápu ale samozřejmě i postoj MS, který potřebuje prodávat (otázkou je, zda uživatelům nestačí v současné době to co mají - tedy 7 let stará XP, nebo nyní Vista - a budou ochotni znovu upgradovat). MS vidí, že Vistu do některých podniků nechtějí a raději ji přeskočí a je pro něj proto nutné vydat do dvou až tří let další systém, do něhož by už případně podniky chtěli "jít" spolu s obměnou hardwaru.

    Podle mě by ale nejlepším řešením byl kontinuální vývoj Windows, tak jako to probíhá i u Linuxových distribucí. MS by ladil chyby, přidával nové funkce atd. Postupně a při každé větší změně Dejme tomu jednou za rok, by si člověk mohl přes internet buď zakoupit upgrade a aktualizovat si systém na nejnovější verzi, nebo by si upgrade nezakoupil a byl tak ochuzen o nové funkce, ale záplaty by mohl využívat třeba ještě rok a půl. No a jednou za čas by se vydala i nějaká ta verze s prodlouženou podporou záplat pro podniky, kde by nebylo dobré každý rok, případně dva a půl roku obměňovat systém...
  • 18. 1. 2008 23:07

    Jiří Macich ml.
    Tak vidět to můžete, jak chcete :-) Nástupce Windows XP měl taky přijít podstatně dříve než po pěti, šesti letech a myslím, že není moc lidí, kteří by dnes Windows XP označili za nepovedený systém.

    Souhlasím s příspěvkem, který tu napsal Mr.Gentleman. Nějaké nedostatky Windows Vista mají, ale osobně si myslím, že nejsou neřešitelné formou aktualizací. Spousta jich už takto vyřešena byla a na obzoru je první servisní balíček. Vlastně Windows XP také měla dost dětských nemocí a to nešlo o major verzi, ale pouze o minor verzi.

    Já jsem třeba byl dlouho s Windows XP naprosto spokojen a k Windows Vista jsem se dostal spíš z pracovních důvodů, ale časem jsem si na ně zvykl a nasadil je místo Windows XP a z uživatelského hlediska nepociťuji, že by šlo o nějak nepovedený systém. Už i situace s ovladači a kompatibilitou softwaru není vůbec tak tragická jako když jsem si poprvé nainstaloval veřejnou betu. Prostě rok na trhu už je znát ;-)
  • 18. 1. 2008 18:28

    Jiří Macich ml.
    Osobně si myslím rovněž, že pět let je pro koncové uživatele tak akorát, ovšem za současného neustálého vylepšování aktuálního produktu formou různých balíčků. Je docela nepříjemné, když někdo řekne, že na té a té funkci už pracuje, ale bude až součástí produktu, který vyjde za několik let. A tím nemyslím jen nebo konkrétně Microsoft.
  • 18. 1. 2008 19:38

    anonymní
    No já bych to viděl jinak - jako přiznání, že se Visty nepovedly. Otázka je, jestli rychle upečený nástupce může být lepší. Pokud to ovšem nebude návrat ke kořenům, tedy vylepšení dvoutisícovek. To byla podle mne nejpovedenější verze.
  • 18. 1. 2008 20:10

    MLASKAC (neregistrovaný)
    Jeste ze mam DSG mozek takhle stihnu prejit mezi XP a Seven a v klidu muzu visty preskocit. stejne asi neni o co stat, pocitac mam na praci a ne jako Lulan na honeni ega. Za tech par let mam XP dokonale usedle a vyhovuji mi jak sou. Samozrejme nemam pravo do toho kecat ostatnim, nicmene tahounem tohoto rozvoje jsou pirati ke kterym nepatrim takze si svoji investici do operacniho systemu dobre rozmyslim.
  • 19. 1. 2008 16:02

    mike (neregistrovaný)
    Dobrej nápad.
    MS sěchaj s novym systémem, protože, ač prý těch Vist už prodali moře milionů, velké firmy se do nich neženou.
    S XP to bylo jinak. Velké firmy měly buď 2000, pak se neměly kam hnát, nebo 98, a pak byly vopatrný. Dneska jsou vopatrny všechny. Takže se zkusí nový systém, třeba se firmy chytnou, bude jim připadat, že vynecháním jedné verze dost ušetřily (a budou mít pravdu), a bude jim blbé mít DOST starý systém. Teda - administrátorům asi ne, ale šéfům jo.
  • 19. 1. 2008 1:39

    Mr.Gentleman (neregistrovaný)
    Tak tak. Já mám Windows XP také rád a myslím, že jsem ten systém znal dost dobře, jeho "zákoutí", možnosti, nějaký problém mě jen tak nezaskočil a tam kde ostatní lomili rukama a hrozili reinstalací jsem já většinou věděl jak z toho ven. Mám ten systém tedy dost zažitý a když jsem poprvé zkoušel Vistu, tak se mi sice zamlouvala, ale měl jsem dost problémů, kvůli nimž jsem se rád vracel do XP. Jenže problémy s ovladači se podařilo vyřešit, většina mnou používaných aplikací již funguje bez potíží a já jsem najednou zjistil, že už jsem neměl potřebu bootovat XP asi dva měsíce, protože Vista už v současnosti prostě jede a funguje. A myslím, že po prvním SP to bude ještě lepší - těším se na novější optimalizované jádro a celkovou lepší vyzrálost toho systému po dalším více než ročním vývoji v podobě Win Serveru 2k8...
  • 18. 1. 2008 16:51

    bez přezdívky
    Coz o to, MS by to chtel taky tak - viz. Software Assurance. Problem je, ze to nejspis ani firemni zakaznici v soucasne podobe moc nechteji - tak casto, aby se jim to financne vyplatilo, holt neupgraduji.

    Ale podle me to stejne smeruje k nejakemu placeni za software jako za sluzbu - bude nejake casove predplatne, budou k tomu mraky on-line sluzeb a vlastni software bude vicemene za nejakou symbolickou castku. A i zakaznikovi bude vicemene putna, jestli bude tim zakladem Windows anebo Linux. Nejspis OS nebudem resit uplne stejne jako ho neresime u mobilnich telefonu.
  • 18. 1. 2008 22:44

    Mr.Gentleman (neregistrovaný)
    S XP mám za posledních 6 let poměrně dost zkušeností a je fakt, že s Vistou, jsem měl zpočátku problémy (stejně jako s XP), jež ovšem způsobovali nepovedené ovladače. Po instalaci nových je vše v pořádku a vše funguje tak jak má, takže z vlastní zkušenosti nemohu potvrdit, že by Vista byla nepovedený OS. Má nové bezpečnostní funkce, které mohou někoho "prudit", ale jinak jí nemám zatím co vytknout. Ano - je tu otázka některých nekompatibilních aplikací, ale ty jsou tu s námi s příchodem každého nového systému a často jsou způsobeny chybně napsanou aplikací, nikoliv změnami v samotném systému, které by znemožňovali běh korektně napsané aplikaci.

    Samozřejmě platí jedno. Pokud potřebujete nějaký software, jehož novější verze není dostupná, nebo ji nechcete/nemůžete zakoupit a tato aplikace pod Vistou nefunguje správně, pak pro vás Vista (alespoň zatím) není.
    Pokud máte PC s 256-512MB RAM, tak pro Vás Vista také není a i když se vám ji možná podaří nainstalovat, tak pro stroje těchto parametrů jsou optimalizována XP (nebo Linux), nikoliv Vista.

    I přestože s Vistou nemám (zazím) žádné problémy, doporučuji běžným uživatelům nákup Visty až s novým PC, nejlépe po uvedení prvního Service Packu, kdy už snad budou uvedeny všechny důležité ovladače hardware ve stabilních verzích a samotná Vista bude lépe optimalizována.
  • 19. 1. 2008 15:58

    mike (neregistrovaný)
    Jo, jenomže Windows mají skoro všechny počítače na skoro celém světě stejné.
    A na telefonech? I ten "univerzální" Symbian je na telefonech různých výrobců různý, někdy dokonce i na jednotlivých modelech jediného výrobce, a o nějaké přenositelnosti se kromě Javových aplikací (?) nedá mluvit ani náhodou. Přenést adresář z Nokie 6600 na E50 (obě Symbian) bylo dost velký problém... Nakonec mi pomohl z 90%Outlook těch nenáviděných Officů pod nenáviděnými Windows, že páni unixáři.
    Operační systém budu vždy řešit !!!
    A nechtěl bych se dostat zpět do stavu před 15 a více lety, kdy byl obrovský problém stěhovat datové soubory mezi 10 počítači 10 různých typů a systémů v jediném výpočetním středisku.
    Billovi můžete vyčítat všechno - kromě jediné věci (a ač Microsoft moc rád nemám, tohle stírá většinu vášní) - není problém přest cokoliv odkudkoliv kamkoliv. Neptáme se dnes na výrobce počítače, většinou ani ne na verzi systému. Akorát s Macintoši a Unixy máme drobné trable...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).