Hlavní navigace

Windows Vista: wow, nebo huh?

21. 11. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Windows Vista jsou tu s námi už přibližně rok. Na dodání potřebných ovladačů to pro některé výrobce hardwaru je evidentně málo. Místo nadšení tak může natěšený uživatel dostat z nového systému kopřivku.
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Už je to zhruba rok, co Microsoft oficiálně představil hotová Windows Vista a už i ti konzervativnější uživatelé (tedy někteří) začínají vážně uvažovat o výměně svého stávajícího operačního systému. Patří mezi ně i jistý můj kamarád. Jednoho deštivého sobotního odpoledne jsme se spolu pustili do čisté instalace Windows Vista na jeho domácí počítač.

Microsoft si představuje, že by uživatel měl být z prvního seznámení s Windows Vista nadšený. Proto zřejmě to lehce zprofanované anglické citoslovce hrající prim v reklamní kampani na úkor prezentování skutečných inovací. Můj kamarád měl ovšem blíže k tomu druhému citoslovci z nadpisu.

Instalace operačního systému už asi těžko může být jednodušší, ale kroky bezprostředně po holé instalaci už tak idylické nebyly. Jako problém se ukázaly ovladače k několika perifériím, které pod Windows XP fungují s naprostou samozřejmostí. Přitom šlo o renomované značky, jako je třeba Logitech, a hardware to nebyl nijak starý. Vista se sice tvářila, že nabídne pomocnou ruku, ovšem mnohahodinové čekání na nalezení ovladačů přes Windows Update či nalezení řešení problémů skončilo neúspěchem.

Samozřejmě to není jen chyba Microsoftu, ale i Logitechu, protože ani na jeho stránkách jsme nenalezli patřičné ovladače, a přitom podle tamního diskuzního fóra můj kamarád nebyl jediný, který s danými perifériemi měl pod Windows Vista potíže. Těšení na navoněný systém skončilo fiaskem. Pokud bych chtěl hru s citoslovci dohrát dokonce, tak místo wow přišlo huh následované grr.

BRAND24

Já měl naštěstí s Windows Vista v tomto ohledu lepší zkušenost. Přiznám se, že bych do pořizování licence a instalace systému asi nešel, kdybych nedostal jednu krabicovou verzi jako profesionální psavec zdarma a kdyby mi neodešel pevný disk, pročež jsem musel stejně instalovat systém znovu. Pak už mi bylo jaksi jedno, jestli budu instalovat Windows XP, Windows Vista, nebo oba hezky bok po boku.

Pravda je, že s některými perifériemi byly lehčí problémy, ale vše se podařilo vyřešit. Pouze letitá zvuková karta Creative Live 5.1 letěla do koše a spolu s ní i ještě letitější joystick pro gameport. Ale to se bavíme o době, kdy Vista byla ještě tak trochu zjevením. Po roce mezi uživateli bych už čekal hladší instalaci a rozchození nepříliš starého hardwaru renomovaných značek.

Měli jste při přechodu na Windows Vista problémy s ovladači?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).