Hlavní navigace

Word, Excel a PowerPoint vyšly jako universální aplikace pro Windows 10

6. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)
Microsoft pro testery Windows 10 uvolnil preview verze universálních aplikací Word, Excel a PowerPoint. Blíží se soumrak desktopové sady MS Office?

Word, ExcelPowerPoint už mají podobu universální aplikace pro chystaný systém Windows 10. Preview verze v češtině je možné stahovat zdarma z Windows Store. Microsoft však varuje, že zatím vázne instalace, což můžeme potvrdit.

Aplikace jsou sice šířeny bezplatně, ale všech funkcí mohou využít pouze předplatitelé Office 365. Totéž platí pro aplikace Word, Excel a PowerPoint určené tabletům se systémem Android, které se nedávno dočkaly ostré verze.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Testeři Windows 10 mohou z Windows Store zdarma stahovat preview verze universálních aplikací Word, Excel a PowerPoint.

Nové aplikace umí pracovat se soubory uloženými offline i online. Z cloudových úložišť se přímé podpoře těší OneDrive a Dropbox. Mezi universální aplikace ze sady Microsoft Office přibude ještě minimálně Outlook a OneNote.

Universální aplikace poběží na všech zařízeních vybavených Windows 10. Nový systém má namířeno na počítače, tablety, mobily i herní konzoli Xbox One. Bude podporovat hardwarové architektury x86/x64 a ARM.

MS Office v desktopové podobě nekončí

Microsoft oznámil, že letos uvede desktopovou sadu Office 2016, která nahradí nynější Office 2013. Očekává se, že bude opět podporovat Windows 7 a vyšší. Předplatitelé Office 365 budou moci aktualizovat bez dalších licenčních nákladů.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Universální aplikace lze používat i v desktopovém prostředí s myší a klávesnicí, ale navrženy jsou spíše pro dotykové ovládání.

Universální aplikace z MS Office mají sloužit hlavně nenáročným uživatelům, anebo jako doplněk k aplikacím pro desktop. Stejnou úlohu už zastávají webové aplikace a mobilní aplikace dostupné i pro konkurenční platformy.

MMF24

Desktopové aplikace z MS Office budou nadále funkčně bohatší a navržené primárně pro ovládání myší a klávesnicí. Zároveň tudíž nemají tolik plýtvat místem na displeji jako aplikace vyladěné pro dotykové ovládání.

Redmondští registrují vzestup Google Chrome OS (hlavně v americkém školství). Webové aplikace z Office Online už nabízí přes Chrome Web Store a dále pracují na jejich zdokonalení. Prioritou je nyní podpora offline režimu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).