Hlavní navigace

Z Firefoxu 3.7 nakonec jen Firefox 3.6.2?

23. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mozilla Corporation upřesnila plán vývoje pro příští rok. Potvrzeno je, že letos se již uživatelé ostré verze Firefoxu 3.6 nedočkají. Měla by ale vyjít hned zkraje roku 2010. Na jeho první kvartál je naplánován také Firefox 3.7. Nepůjde však o tak významnou aktualizaci, jak bylo původně plánováno. Je možné, že nakonec ponese označení Firefox 3.6.2 a bude se šířit klasicky přes automatické aktualizace. Hlavní novinkou bude běh plug-inů přesunutý do samostatného procesu nezávislého na prohlížeči.…

Mozilla Corporation upřesnila plán vývoje pro příští rok. Potvrzeno je, že letos se již uživatelé ostré verze Firefoxu 3.6 nedočkají. Měla by ale vyjít hned zkraje roku 2010. Na jeho první kvartál je naplánován také Firefox 3.7. Nepůjde však o tak významnou aktualizaci, jak bylo původně plánováno. Je možné, že nakonec ponese označení Firefox 3.6.2 a bude se šířit klasicky přes automatické aktualizace. Hlavní novinkou bude běh plug-inů přesunutý do samostatného procesu nezávislého na prohlížeči. Nestabilní Java nebo Flash už tak neohrozí chod celého prohlížeče. Vývojáři také slibují optimalizaci startu prohlížeče a blíže neupřesněné vylepšení systému aktualizací.

Větší počet novinek se chystá až do Firefoxu 4.0, jehož preview verze by měla spatřit světlo světa zhruba v polovině roku a s uvolněním ostré verze se pak počítá ve čtvrtém čtvrtletí roku 2010. V plánu jsou velké změny v uživatelském rozhraní, integrace funkce pro online synchronizaci uživatelských dat (např. záložky, historie, nastavení) mezi různými instalacemi na více počítačích, doplnění nového systému rozšíření bez nedostatků toho současného (potřebné restarty prohlížeče, problémy s kompatibilitou při upgradech prohlížeče, složitější vývoj) a vestavění nástrojů pro vývojáře. Mohlo by jít i přímo o velmi oblíbené rozšíření Firebug, ale to zatím nelze tvrdit s jistotou. (Mozilla.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).