Hlavní navigace

Z vyhledávačů v Číně nejvíce cenzuruje Yahoo

19. 6. 2006
Doba čtení: do minuty

Sdílet

Organizace Reportéři bez hranic provedla test míry cenzury vyhledávačů Google, Yahoo, MSN a Baidu v Číně. Test probíhal zadáváním choulostivých dotazů (lidská práva, svoboda tisku, demokracie apod.) a porovnáváním výsledků hledání z hlediska prorežimního a protirežimního obsahu. Jako největší cenzor mezi vyhledávači se ukázalo Yahoo, jehož podíl prorežimních odkazů dosáhl na 97 procent. I mísní vyhledávač Baidu cenzuruje méně (95 procent). Zajímavé je srovnání mezinárodní verze Googlu a jeho…

Organizace Reportéři bez hranic provedla test míry cenzury vyhledávačů Google, Yahoo, MSN a Baidu v Číně. Test probíhal zadáváním choulostivých dotazů (lidská práva, svoboda tisku, demokracie apod.) a porovnáváním výsledků hledání z hlediska prorežimního a protirežimního obsahu. Jako největší cenzor mezi vyhledávači se ukázalo Yahoo, jehož podíl prorežimních odkazů dosáhl na 97 procent. I mísní vyhledávač Baidu cenzuruje méně (95 procent). Zajímavé je srovnání mezinárodní verze Googlu a jeho čínské mutace. Čínská verze Googlu ve výsledcích hledání zobrazí prorežimní odkazy v v 83 procentech případů. Google.com na stejné zadání jen v 28 procenterch. (Reportéři bez hranic)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).