Hlavní navigace

Za aplikace pro Windows Phone půjde platit přes všechny české operátory

15. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Za aplikace pro Windows Phone budou moci v ČR prostřednictvím svého operátora zaplatit i zákazníky O2 a Vodafonu. Zatím krátce tuto možnost nabízí T-Mobile.

T-Mobile již v závěru loňského roku nabídl svým zákazníkům možnost platit jeho prostřednictvím za aplikace a hry pro Windows Phone. Jak pro Lupu potvrdil René Keyzlar z české pobočky společnosti Microsoft, T-Mobile nemá exkluzivitu a brzy stejnou možnost získají i zákazníci Vodafonu a O2.

Na globální úrovni je dohoda o implementaci mobilního billingu uzavřena se všemi operátory působícími na českém trhu. Je tedy jen otázkou času, kdy lokální pobočky nabídnou tuto metodu platby za aplikace svým zákazníkům,“ uvedl René Keyzlar.

Při platbě prostřednictvím mobilního operátora se předmětná částka objeví tarifním zákazníkům na pravidelném měsíčním vyúčtování. Aplikace se ovšem stahuje okamžitě. Uživatelům předplacených karet se obratem po nákupu aplikace strhává daná částka z kreditu, který musí mít dostatečnou výši pro provedení platby. Jinak pochopitelně není možné za aplikaci zaplatit a stáhnout si ji.

Tipy C

Windows Phone sice není u českých zákazníků zdaleka nejoblíbenějším systémem, ale poslední čísla naznačují, že jeho hvězda by pomalu mohla začít stoupat. Jen Nokia odhaduje, že ve čtvrtém čtvrtletí 2012 prodala 4,4 milionů kusů smartphonů Nokia Lumia s Windows Phone. Za stejné období roku 2011 prodala zhruba milion kusů smartphonů z této produktové řady.

Výsledky mohly být podle analytiků ještě lepší, ale Nokia prý nezvládla uspokojovat poptávku po novém high-endovém modelu Nokia Lumia 920 s novými Windows Phone 8. Otazníkem zatím je, jak se dařilo mobilům s Windows Phone od tchajwanského společnosti HTC, kterou si Microsoft vybral jako výrobce referenčních mobilů s Windows Phone 8 uvedenými krátce po Windows 8 loni na podzim. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).