Hlavní navigace

Za pokles ČT 1 můžou změny v podvečeru, míní Kateřina Fričová

28. 7. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
28. 7. 2010

Zavedení Událostí v regionech od 18 hodiny vedlo k roztříštění podvečerního programového schématu ČT 1 a poklesu jeho sledovanosti, míní odcházející programová ředitelka ČT Kateřina Fričová. V rozhovoru pro server Mediář.cz tak vysvětluje jeden z důvodů snižujícího se podílu hlavního programu ČT na sledovanosti. Změny v podvečerním vysílání podle Fričové prosadil přes její nesouhlas končící ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich.

K TÉMATU: Česká televize zavede podvečerní retro seriály od 17:45 na ČT 1

Situace u ČT 1 se velmi zkomplikovala v podvečer poté, co se zavedly Události v regionech od 18 hodin, posunul se tím nešťastně AZ kvíz a magazíny se předsunuly před regionální Události. Celý podvečer šel dolů… Mně se to výrazně nelíbilo, ale tak to chtěl Milan Fridrich a generální ředitel ho podpořil, uvedla Fričová. Držím Radanu Dolejšovi palce, aby se mu podařilo dát podvečer zase do pořádku, dodala.

ROZHOVOR: Janeček mi řekl: Je třeba to tady rozhýbat, říká nový šéf ČT 1

Radan Dolejš, který se od srpna ujme funkce výkonného ředitele programu ČT 1, chce podvečerní zprávy posunout na půl šestou a zkrátit na čtvrt hodiny. Od 17:45 nasadí od pondělí do čtvrtka podvečerní seriál z produkce Československé televize. Již na podzim tak ČT 1 začne vysílat všechny řady Nemocnice na kraji města, na které naváže Život na zámku.

cif 24 - early cena - média

Celkový pokles sledovanosti programu ČT 1 si Fričová vysvětluje vznikem nových digitálních kanálů ČT. Není dobré vytrhávat z kontextu jen ČT 1 nebo ČT 2, musíme se na ČT dívat jako na celek, protože konkrétně diváky naší zpravodajské digitální stanice ČT 24 nejsou podle našich průzkumů diváci Novy ani Primy, jsou to diváci ČT 1 a ČT 2. To si nestěžuju, jen konstatuju, řekla Fričová serveru Mediář.cz.

Další příčinou poklesu sledovanosti ČT 1 je podle Fričové internet, který od televize odvádí zejména mladé diváky. Stejným vývojem ale podle odcházející programové ředitelky ČT procházejí všechny hlavní programy veřejnoprávních televizí v Evropě. Typově tatáž televize ve Francii zaznamenala pokles 8 procentních bodů, ve Španělsku 14, v Itálii 8, britská BBC 10, v Irsku 11, v Rakousku téměř 18 procentních bodů, uvedla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).