Hlavní navigace

Začíná hlasování v anketě Křištálová Lupa 2011

19. 9. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Křišťálová Lupa - perexová ikonka
Od dnešního rána můžete hlasovat v šestém ročníku ankety Křišťálová Lupa. Letos se nominace povedly. Vybírat můžete nejen z nejpopulárnějších, ale také z mnoha méně známých, o to však zajímavějších a užitečnějších počinů uplynulého roku.

O finální sestavě rozhodlo 20 024 nominací, z nichž minulý týden sestavil konečnou „startovací listinu“ expertní panel složený z odborných novinářů, publicistů a blogerů.

Hlasovací formulář najdete na stránkách ankety, vybrat si své favority můžete do 25. října. Abychom vám hlasování usnadnili, přinášíme přehled všech nominovaných. Rozložení kategorií se od minulého roku změnilo tak, aby co nejlépe odráželo aktuální situaci na trhu a měnící se zvyky uživatelů.

V  kategoriích Osobnost roku, Projekt roku a Anticena rozhodne tak jako loni odborná porota. Letos má na starosti dvě nové kategorie: Inspirace roku a Globální projekty českých tvůrců. Věříme, že i díky nim se podařilo anketu osvěžit, otevřít světu a učinit zajímavější pro hlasující i pro autory zúčastněných webů. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční ve středu 23. listopadu.

All Star

Protože se v uplynulých ročnících stávalo, že síla značky přehlušila při hlasování široké veřejnosti v některých kategoriích ostatní kritéria, jako je inovativnost nebo užitečnost služby, rozhodli jsme se letos „těžké váhy“ českého internetu sdružit do kategorie All Star, aby se porvaly o prvenství mezi sebou bez ohledu na obor, v němž působí. V nové kategorii se tak sešly vyhledávače, zpravodajské weby, sociální sítě i největší internetoví obchodníci.

Internetové obchodování

Tradiční a jasně definovaná kategorie zůstává bez větších změn. Letos se v ní utkají tyto e-shopy, které vyšly z nominací veřejnosti a hlasování expertního panelu jako nejvýraznější hráči. Zastoupeni jsou jak klasičtí prodejci, tak aukční servery a srovnávače cen. Chybět nemůže ani hit posledních měsíců – prodej slevových kupónů.

Vyhledávače

Kategorie vyhledávače a databáze se loni změnila v duel dvou hegemonů na českém trhu internetového vyhledávání. Souboj titánů je jistě zajímavý, aby vedle nich ale nezapadly jiné pozoruhodné projekty a služby, rozhodli jsme se ho tentokrát vyčlenit do samostatné kategorie. Utká se v ní pouze vyhledávač Googlu s vyhledávačem Seznamu. První jmenovaný loni znovu sesadil (poprvé již v roce 2008) dlouholetého krále českého internetu a tak jsme všichni napnuti, zda jej nechá za sebou i letos, nebo zda se podaří Seznamu návrat na trůn?

Nástroje a služby

Nová a společně s All Star nejpestřejší kategorie je určena projektům, které si získaly uznání internetové veřejnosti, ale do žádné z tradičně definovaných kategorií se dost dobře nevejdou. Poprvé zde také výrazněji zaúřadoval expertní panel, když mezi populární a mnohonásobně nominované weby „vytáhl“ širší veřejnosti zatím méně známé stránky, které si ale podle názoru expertů její pozornost rozhodně zaslouží. Pokud je neznáte, proklikejte si je a posuďte sami.

Zpravodajství

Loňské kategorie Média všeobecná a Média specializovaná se neobešly beze změn. V jedné kategorii se utkají široce zaměřené weby nabízející (všeobecné) zpravodajství, ve druhé pak weby poskytující pravidelně informace jen z určitého úzce vymezeného oboru, weby soustředěné kolem komunity, již definuje nějaký společný zájem.

Zájmové weby

Mobilní služba

Další z kategorií, které obstály ve zkoušce časem a od loňska se nemění. Mezi nominované se probojovaly mobilní aplikace a weby bez ohledu na platformu:

One (wo)man Show

Zbrusu nová kategorie pro  výrazné osobnosti, které díky novým možnostem publikování jak na webu, tak v sociálních sítí zdatně soupeří s velkými mediálními organizacemi. Nominovány jsou výrazné obsahové projekty tvořené jednotlivcem nebo malou skupinou lidí.

Během nominační fáze se ukázalo, že námi navrhovaná nová kategorie Facebook stránka není dostatečně nosná. Sešlo se jen málo návrhů a žádný nebyl podle názoru expertního panelu tak výjimečný, aby si zasloužil samostatné ocenění. Expertní panel se proto rozhodl tuto kategorii zrušit, stejně jako Online hry, kterých se v nominační fázi také objevilo překvapivě málo. Několik nejkvalitnějších jsme z této zrušené kategorie přesunuli mezi zájmové weby a do nové kolonky Globální projekty českých tvůrců, o níž bude hlasováním rozhodovat odborná porota.

cif 24 - early cena - média

K jejím třem tradičním doménám – rozhodování o Osobnosti roku, Projektu roku a Anticeně – jsme potom přidali ještě jednu položku. Nazvali jsme ji Inspirace roku. Patří sem nejširší veřejnosti zatím nepříliš známé, ale o to zajímavější nápady a pokusy, které mohou (ale nemusí) ukazovat cestu do budoucnosti.

Inspirace roku (vybírá odborná porota)

Globální projekty českých tvůrců (vybírá odborná porota)

Osobnost roku (vybírá odborná porota)

  • Jan Barta
  • Tomáš Čupr
  • Jakub Čížek
  • Daniel Dočekal
  • Milan Fridrich
  • Jakub Havrlant
  • Tomio Okamura
  • Jiří Peterka
  • Tomáš Řehák
  • Josef Šlerka

Anticena (vybírá odborná porota)

  • Bezdrátová Praha
  • Centrální registr dlužníků
  • ČTÚ a jeho špatná regulace telekomunikačního trhu
  • Kauza Prolux a její žaloby na internetová média
  • Nameee.com
  • Neschopnost MVČR zajistit bezplatný Internet v knihovnách
  • Petr Hejl a jeho recesistický projekt Nový hlodač
  • Problematické služby společnosti MediapolNews
  • Profimedia a její neoprávněné finanční požadavky za použití fotografií, na něž nevlastní práva
  • Přílepek loterijního zákona o cenzuře internetu poslance Farského

Projekt roku
(vybírá odborná porota)

Hlasovací formulář pro anketu Křišťálová Lupa 2011 najdete zde

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).