Hlavní navigace

Začíná letní olympiáda v Londýně. Kde ji můžete sledovat a v jaké kvalitě?

27. 7. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Česká televize věnuje olympijskému vysílání hned dva programy, kromě sportovní ČT 4 také ČT 2. Možností, jak sledovat olympiádu, zejména v HD kvalitě, je ale víc.

Příjem zdarma na pozemní anténu

Jedinou televizí, která má v České republice práva na pozemní vysílání olympiády na bezplatných kanálech, je veřejnoprávní Česká televize. Ta se rozhodla londýnské olympiádě věnovat hned dva programy: vedle tradiční ČT 4 také ČT 2, z něhož během olympijských her zmizí veškeré jiné pořady. ČT 4 bude hlavním olympijským kanálem, který už dnes od 22:00 nabídne přímý přenos slavnostního zahájení XXX. Letních olympijských her v Londýně a během celých her se soustředí na atraktivnější sporty a disciplíny, v nichž by Češi mohli získat medaile (a bude na ní vysílat Studio Londýn z Českého domu v Londýně). ČT 2 pak nabídne téměř výhradně míčové sporty.

Oba olympijské kanály ČT, interně nazývané ČT Londýn (ČT 4) a ČT Olympic (ČT 2) diváci naladí ve veřejnoprávním multiplexu 1, ovšem pouze ve standardním rozlišení obrazu. Jak Čtyřka, tak Dvojka, ale budou během her vysílat i v HD kvalitě, a to hned na několika platformách. V pozemních sítích jsou dostupné v multiplexech 3 a 4, ovšem v obou vysílají v kompresním formátu MPEG-4, takže diváci, kteří nemají televizor nebo set-top-box schopný přijímat takové vysílání a jejich televize není HD ready nebo Full HD, ani jeden z programů nenaladí. Třetí možností je test zemské digitální televize druhé generace DVB-T2, který vysílá na kanále 50 v Praze a Plzni. Ten však naladí jen hrstka nadšenců s přijímači, které mají integrovaný tuner DVB-T2.


Zdroj: Czech Digital Group

Pokrytí multiplexu 3, v němž vysílají olympijské programy ČT 4 HD a ČT 2 HD


Zdroj: Digital Broadcasting

Pokrytí multiplexu 4, v němž vysílají olympijské programy ČT 4 HD a ČT 2 HD


Zdroj: České Radiokomunikace

Pokrytí Prahy a středních Čech testovacím multiplexem DVB-T2, v němž vysílají programy ČT 4 HD a ČT 2 HD


Zdroj: České Radiokomunikace

Pokrytí Plzně a okolí testovacím multiplexem DVB-T2, v němž vysílají programy ČT 4 HD a ČT 2 HD

Terestrický příjem zahraničních televizí

Diváci v pohraničí, ale často i hluboko ve vnitrozemí České republiky, mohou olympijské vysílání naladit i na televizních programech našich sousedů. Slovenská televize nabídne drtivou většinu přenosů na Dvojce, zatímco Jednotka odvysílá denně souhrnné zpravodajství, olympijské studio z Bratislavy a občas i nějaký ten přenos, včetně slavnostního zahájení a zakončení her. Oba programy lze naladit ve veřejnoprávním multiplexu RTVS, přičemž Jednotka v něm vysílá i HD kvalitě. Polská televize TVP nabídne olympijské vysílání hned na třech programech, přičemž ale na TVP 1 a TVP 2 zabere jen část dne a bude střídat s nesportovními pořady.

Vyloženě olympijský pak bude čistě sportovní kanál TVP Sport. Pozemní cestou lze při severní hranici České republiky s Polskem, nejlépe pak na Ostravsku a Opavsku, naladit první dva programy TVP. Vysílají dokonce ve dvou digitálních sítích – multiplexu 1 a 3 – ale pouze v kompresi MPEG-4 a (TVP 1 v HD kvalitě, TVP 2 ve standardním rozlišení obrazu), takže je naladí pouze diváci, jejichž přijímače dokážou zpracovat signál v MPEG-4 (digitální sítě v České republice vysílají běžně v MPEG-2, jen HD programy v multiplexech 3 a 4 vysílají v kompresi MPEG-4). TVP Sport je čistě kabelový a satelitní program.


Foto: Telewizja Polska

Polská veřejnoprávní televize TVP nabídne podobně jako Česká televize olympijské vysílání v HD kvalitě i pozemní cestou, ale jen na jednom programu

Pokud patříte mezi diváky, kteří mohou pozemní cestou přijímat digitální vysílání z Německa, olympiádu naladíte na programu ARD. Ten se během LOH 2012 Londýn v podstatě změní na sportovní kanál, který bude mezi jednotlivé přenosy zařazovat pouze zpravodajské bloky. ARD na rozdíl od Polské televize vysílá pozemně v kompresním standardu MPEG-2, s nímž si poradí všechny digitální televizní přijímače. Podobným způsobem jako Němci se s olympiádou vypořádají i naši jižní sousedé v Rakousku. Olympijské přenosy nabídne výhradně program ORF eins, dostupný v multiplexu A (rovněž vysílá v kompresním standardu MPEG-2).

Olympiáda v HD kvalitě na satelitu

Mnohem větší možnosti, jak sledovat letní olympijské hry z Londýna, mají diváci satelitní televize. Nejen že většina z nich bude moci naladit programy ČT 4 HD a ČT 2 HD (jsou součástí základních programových nabídek největších satelitních služeb Skylink a CS Link), ale dostanou se i k řadě zahraničních programů, jež vysílají volně. Především pak k 24 olympijským streamům britské BBC Sport v HD kvalitě (a těch samých 24 kanálů i v SD verzi), které budou paralelně nabízet živé přenosy ze všech olympijských sportovišť. Nejde o klasické televizní programy, ale opravdu „jen“ o streamy, které jsou však doplněné komentářem i infografikou. Navíc jsou v nejvyšší HD kvalitě (DigiZone.cz příští týden nabídne na toto vysílání recenzi).

Olympijské streamy BBC v HD kvalitě může naladit opravdu každý, stačí, když si satelitní parabolu nastaví na správnou vysílací pozici 28,2 stupně východně (družice Astra). Kódovaně, zato s českým komentářem, nabídne HD přenosy z olympiády také placený program Eurosport HD. Společně s Eurosportem ve standardním rozlišení budou z olympiády vysílat 15 hodin denně živě (Eurosport 2 se olympiádě věnovat nebude). Bezplatně bude možné v HD kvalitě sledovat olympiádu také na maďarském programu M2 na pozici 9 stupňů východně z družice Eutelsat 9A. Na stejné pozici bude vysílat olympiádu i maďarská M1, ale pouze ve standardním rozlišení obrazu.

Volné olympijské HD kanály na satelitu
Program Země Vysílací pozice Družice Frekvence Polarizace SR FEC Norma Komprese
BBC Sport – transponder 11 Velká Británie 28,2°E Astra 2A 11,914 GH H 29 500 3/4 DVB-S2/QPSK
MPEG-4
BBC Sport – transponder 22 Velká Británie 28,2°E Astra 2A 12,129 GHz V 29 500 3/4 DVB-S2/QPSK MPEG-4
BBC Sport – transponder 31 Velká Británie 28,2°E Astra 2B 12,304 GHz H 29 500 3/4 DVB-S2/QPSK MPEG-4
BBC Sport – transponder 36 Velká Británie 28,2°E Astra 2B 12,402 GHz V 29 500 3/4 DVB-S2/QPSK MPEG-4
BBC Sport – transponder 37 Velká Británie 28,2°E Astra 2A 12,422 GHz H 29 500 3/4 DVB-S2/QPSK MPEG-4
BBC Sport – transponder 38 Velká Británie 28,2°E Astra 2B 12,441 GHz V 29 500 3/4 DVB-S2/QPSK MPEG-4
M2 HD Maďarsko 9°E Eutelsat 9A 11,958 GHz V 27 500 2/3 DVB-S2/QPSK MPEG-4

Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Jeden z olympijských streamů BBC Sport, které budou během olympiády volně na satelitu. První přenosy nabízel ještě před oficiálním zahájením her.

Kabelová televize a IPTV: HD přenosy v češtině

Diváci digitální kabelové televize a IPTV se většinou dostanou k oběma olympijským programům České televize v HD kvalitě a často i k Eurosportu HD. V případě ČT 4 HD a ČT 2 HD nemusí operátoři služeb České televizi za zařazení těchto programů platit, Kavčí hory signál poskytují zdarma a bez nutnosti uzavírat kvůli tomu smlouvu. Kabelové a IPTV společnosti si mohou signál odebrat buď ze satelitu nebo z pozemních multiplexů 3 a 4. Všechny velké společnosti a velká většina středních i malých operátorů této možnosti využila a oba programy zařadili do základních programových nabídek.

Eurosport HD, který nabídne menší počet přenosů než Česká televize, je dostupný výrazně méně a bývá součástí speciálně placených balíčků. Také on však nabídne olympiádu s českým komentářem a často tak bude možné porovnávat, jak si s komentováním jedné a téže disciplíny poradí obě televize (obraz budou mít k dispozici stejný, kvalitativně se však může lišit – diváci satelitní televize mohou dokonce porovnávat i s olympijskými HD streamy BBC, které mají vůbec největší datový tok ze všech stanic, jež nabízejí olympiádu v HD kvalitě). Menší kabelové společnosti mohou nabídnout i program ARD HD.

MMF24


Foto: Eurosport

Odborná stanoviska a analýzy nabídnou divákům Eurosportu sprinter Maurice Greene a plavec Pieter van den Hoogenband, držitelé zlatých olympijských medailí ze Sydney 2000 a světových rekordů na 100 metrů a 100 volným způsobem

Bezplatné olympijské streamy na internetu

Většina (nejen) evropských televizí, které mají práva na vysílání olympiády, nabídne hned několik živých olympijských streamů na internetu. Pozadu nebude ani Česká televize, která kromě živého online vysílání programů ČT 4 a ČT 2 připravila na webu www.loh.cz ještě osm paralelních živých kanálů s přenosy z různých sportovišť, ovšem v drtivé většině bez jakéhokoli komentáře. Pouze v případě, že půjde o disciplínu, kterou bude chtít později odvysílat ČT 4 nebo ČT 2 ze záznamu, nechá ji Česká televize okomentovat živě na internetu. Pouze na internetu se také objeví český komentář v případě, že půjde o přenos, který začne na některém ze dvou olympijských kanálů a na televizní obrazovce bude muset být přerušen jinou, atraktivnější disciplínou.

Česká televize však může dostávat až 16 olympijských streamů, více než osm jich ale pro internet zpracovat nedokáže. Všech 16 jich na webu nabídne Polská televize, zájemci z České republiky se k nim ale nedostanou. Olympijské přenosy na internetu budou vždy omezené jen na území státu, v němž daná televize působí a za jeho hranicemi se uživatelům nespustí.


Zdroj: Česká televize

Rozcestník olympijského webu České televize s online živým vysíláním dvou olympijských programů a dalších osmi streamů

V jaké kvalitě a na jaké platformě budete nejčastěji sledovat LOH 2012 Londýn?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).