Hlavní navigace

ČRo Digital: zákaz křížení vlastnictví multiplexů a televizí neplatí pro Primu

28. 4. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
28. 4. 2006

Poslankyně Táňa Fischerová (US-DEU) tvrdí, že ačkoli novela zákona pro rozhlasové a televizní vysílání, kterou tento týden společně s pozměňovacími návrhy Senátu schválili poslanci, zakazuje křížení vlastnictví mezi provozovateli digitálních sítí a provozovateli digitálních programů, na televizi Prima, kterou pojí stejný vlastník se společností Czech Digital Group (CDG), provozovatelem přechodného multiplexu B, toto ustanovení neplatí.

Zakazuje křížení licence a multiplexu. Až na jednu jedinou výjimku, multiplex televize Primy. Ta to má povoleno. Co to tedy znamená? To znamená, že my zákonem zakládáme nerovnost před zákonem. Takže jeden smí a nikdo jiný nesmí? cituje poslankyni server ČRo Digital. Fischerová přitom vychází z právní analýzy pozměňovacího návrhu poslance Ivana Langera (ODS), podle něhož se zákaz křížení vlastnictví nevztahuje na situaci před přijetím zákona. Novela tedy zakazuje křížení vlastnictví až od chvíle své účinnosti.

KL24

Televize Prima odmítla podle serveru názor Fischerové komentovat s odůvodněním, že se jí přímo týká. V úterý, kdy sněmovna novelu definitivně přijala, ale Prima vydala tiskové prohlášení, ve kterém zákaz křížení vlastnictví kritizovala. Zákon zavádí kontroverzní a neobvyklý zákaz křížení vlastnictví mezi provozovatelem vysílání a sítě. To může mít vliv na osud investice, kterou Prima jako průkopník mezi soukromými televizemi historicky vložila do digitalizace. Věříme, že se do budoucna najde řešení, uvedla v něm mluvčí Primy Jana Malíková.

Digitální novela nyní čeká na podpis prezidenta republiky Václava Klause.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).