Hlavní navigace

V závodě o uvedení chytrých hodinek se utkají Apple, Samsung a Google

22. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pod pojmem „chytré hodinky“ už bylo mnohokrát představeno leccos. Přesto se soutěží o to, kdo se do dějin spotřební technologie zapíše těmi „prvními“.

Pojem „chytré hodinky“ není úplně nový — pod tím označením už uvedl leckdo leccos, třeba Sony na loňském CES2012, anebo i firmy, o kterých jste nikdy neslyšeli. A už v době pradávné nabízel třeba Timex hodinky s kalendářem schůzek…

Jenže musí přijít někdo velký, kdo s dostatečnou razancí představí něco převratného, aby přiměl lidi ptát se, jak bez toho dosud mohli žít.

Koho si lidé nakonec zapamatují jako tu firmu, která uvedla chytré hodinky, o to se nyní závodí mezi třemi z nejvýznamnějších světových technologických firem — mezi Applem, Googlem a Samsungem. Jen Samsung to však přiznává. Apple mlčí ze zásady a Google se rovněž nevyjadřuje.

Za Samsung o hodinkách promluvil výkonný viceprezident Lee Young Hee při rozhovoru v Soulu, podává zprávu Bloomberg. Na hodinkách už pracují dlouho a usilovně, a to jako na jednom z několika produktů budoucnosti. Lee však neprozradil, co mají podle představ Samsungu chytré hodinky umět, ani kdy je Samsung uvede.

Patrně nejvíce dohadů zatím koluje o takzvaných „iWatch“ od Applu. Zdroje Bloombergu tvrdí, že v Applu na nich pracuje stovka lidí a že Apple by hodinky rád uvedl ještě letos. Také se „ví“, že pomocí hodinek by mělo jít telefonovat, nebo například zjistit svou polohu na mapě. Pro náramkové zařízení se pak přímo nabízí sledování funkcí tělesných.

Podle Financtial Times však na hodinkách pracuje rovněž Google, a to odděleně od Samsungu. Hodinky přitom nemá na starosti „snílkovská“ divize X Lab, nýbrž divize Androidu. Z toho lze usuzovat, že hodinky budou přirozeně funkčně provázány s jinými mobilními zařízeními s Androidem, a také to, že Google to s jejich brzkým uvedením myslí vážně.

Google si přitom už v roce 2011 přihlásil patent na chytré hodinky a loni byla přihláška schválena. V popisu patentu se mluví o výklopném víku s jedním displejem svrchu a s dalším na straně vnitřní, který se odhalí vyklopením; dotykové ovládací rozhraní má být na základní části. Hodinky mají s okolím komunikovat bezdrátově.

BRAND24

Zůstává otázkou, zda chytré hodinky budou spíše nošeným rozšířením pro chytrý telefon, byť s vlastní výpočetní schopností, anebo zda telefon plně nahradí. Možné je obojí. O velikost displeje se však patrně bude závodit v jiné lize. Ačkoli širokoúhlý displej podél ruky… Těžko předvídat, s čím vším v budoucnu přijdou návrháři a co budou lidé ochotní na sobě nosit.

Chtěl jsem uzavřít odhadem, že rok po uvedení iWatch ohlásí „Windows“ hodinky Microsoft, ale ukazuje se, že i Microsoft je z těch, kteří chytré hodinky uvedli už dávno, a rovněž jste o nich nikdy neslyšeli.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).