Hlavní navigace

Ze svérázného videa EU pro studenty za 21 tisíc eur je náhle video soukromé

5. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ještě včera sociální sítě žily videem „Svatý týden v EU“. Svérázný trailer k filmu pro středoškoláky je ale náhle nedostupný. Má to cosi společné s vlnou výsměchu a kritiky?

Toto video je soukromé. Omlouváme se“ je jediné, co vám nabídne „Svatý týden s EU – trailer filmu pro středoškolské studenty“, tady originál videa, které mělo pocházet z EU (a také z peněz EU). A od včerejšího dne si na sociálních sítích vysloužilo nelichotivé poznámky. 

Naštěstí se můžete stále podívat někde jinde (třeba zde) a ne zcela bezdůvodně k tomu patří doprovodné „WTF“. Ale pozor, odkazy na www.evropskakomise.cz (chybně europskakomise.cz) a www.opustme.eu samozřejmě s Evropskou Unii nic společného nemají.

Jinak těch šest a půl minuty bedlivě sledujte, jako odstrašující příklad zcela všeho je to dostatečně dobré. Dokonce skvělé. Ve filmečku je řeč i o „atmosféře padesátých let“ a je dost dobře možné, že filmy z této doby (či mírně pozdější) se toto propagandistické dílo výrazně poučilo.

Na konci videa je mimochodem podpis společnosti Filmochod a (c) Evropské Unie. Lze tedy předpokládat, že tahle hrůzná věc skutečně vznikla v EU. Byť v době, kdy nelze věřit už opravdu ničemu, je možné, že se zjistí něco zcela jiného. 

PS: Pokud se zastoupení Evropské Komise v Česku budete chtít jako občan na něco zeptat elektronickou poštou (mají k tomu odkaz na svém webu), tak máte smůlu. Ať budete dělat co budete dělat, vždy končíte na rozsáhlém formuláři. 

Třicetiminutový film za 21 482 Eur

Martin Stašek z tiskového oddělení zastoupení Evropské komise v ČR stažení videa potvrdil. Důvodem byla žádost autora filmu (společnost Filmchod), podle kterého se jednalo o „neschválenou zkrácenou verzi“. V blízké době by měl být uveřejněn „film v plné verzi“. 

Autor filmu byl vybrán v nabídkovém řízení s názvem „Tvorba edukativních filmů o Evropské unii pro žáky základních škol a studenty středních škol“, které bylo veřejně vyhlášeno 21. října 2010.

Dle podmínek zadání bylo úkolem vybraného dodavatele vyrobit film, který by měl zábavnou a nenásilnou formou žákům/studentům přiblížit fungování Evropské unie, provést je její historií, základními institucemi a politikami EU. Cílem filmu není detailně popsat všechny procesy a funkce EU, ale poskytnout příslušné cílové skupině první vhled do dané problematiky. Cílovou skupinou jsou studenti středních škol ve věku přibližně 14–18 let.

Celková cena za dodání filmu (včetně veškerých autorských práv) byla 21 482 Eur (jde o 30minutový film). 

KL24

Dodatek 17:00 : Na kanálu Evropské komise se objevilo nové video vysvětlující „stažení“ původní ukázky. Viz www.youtube.com/watch?v=HJXc_8N2JsM a www.youtube.com/user/Evropskakomisecz 

Další vývoj (sobota 9:45)? Vysvětlující video Evropské komise „bylo odstraněno z důvodu porušení zásad YouTube týkající se spamu, podvodů a komerčně klamného obsahu“. Čím dál tím zajímavější vývoj. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).