Hlavní navigace

Žhavé letní kryptotrendy: Binance ztrácí, Tether roste a dominance bitcoinu opět posiluje

23. 8. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační snímek Autor: Lupa.cz s využitím aplikace Midjourney
Likvidita na suchu, návrat stoupající bitcoinové dominance a ztráta podílu Binance na trhu s populárním derivátovým produktem v podobě nikdy neexpirujících futures kontraktů pro bitcoin a ether, to jsou některé z hlavních trendů, které lze vysledovat z letošního úmorného léta.

Oddělit zrno od plev, respektive signál od šumu v neustále bzučícím kryptoměnovém úlu se za nás pokusila výzkumná blockchainová společnost Kaiko Research. I když trh zatím stále zpracovává hlavně dočasné oživení volatility poté, co bitcoin na konci pracovního týdne během necelých 24 hodin klesl o 9 % a dostal se na nejnižší úroveň od června, léto ve světě veřejného blockchainu formovaly spíše jiné události, pojďme se na ně podívat optikou dat.

Likvidita na suchu

Likvidita na centralizovaných spotových kryptotrzích stále zůstává na několikaměsíčních minimech, právě výjimečně nízká likvidita vytvořila ideální podmínky i pro bleskový krach z minulého týdne, který stlačil cenu bitcoinu na nejnižší úroveň za poslední měsíce a odstartoval kaskádu likvidací obchodnických pozic napříč derivátovými trhy. Utrhnout se mohla pochopitelně také opačným směrem, na což sázela většina. Pro jednou se tak opět potvrdilo, že většina se zpravidla mýlí. 

Hloubka trhu měřená 2% hloubkou spotového trhu s bitcoiny se během letních prázdnin držela na úrovni okolo pět tisíc bitcoinů, což je o více než 50 % méně než v dobách před loňským listopadovým kolapsem burzy FTX. Jako by to ale nestačilo, když 17. srpna hodnota bitcoinu klesla k 25 tisícům dolarů, snížila se podle Kaiko hloubka trhu opět o padesátiprocentní hranici na pouhé 2 tisíce bitcoinů.

Autor: Kaiko Research

Nejvíce situaci odnesla americká burza Kraken, kde se hloubka propadla o 50 %, a Zhaova Binance, která se propadla o 48 %. Celkově se stala hloubka trhu mnohem koncentrovanější. Když si vezmeme jen trh s bitcoinem a etherem, pouhých pět centralizovaných míst s největší likviditou se na hloubce trhu podílí 77 %. Před osudným listopadem 2022, kdy došlo ke kolapsu FTX, to bylo „jen“ 68 %. Platí přitom, že čím větší koncentrace, tím lepší prostředí pro dramatické cenové výkyvy v obdobích tržních turbulencí.

Spotový trh na burzách ale dopadá ještě relativně dobře ve srovnání s on-chain likviditou. Pěkně je to vidět například na následujícím grafu likvidity decentralizované burzy Curve. Od června byly z hlavních dvou poolů odstraněny tokeny v souhrnné hodnotě jedné miliardy dolarů.

Binance se od žaloby SEC propadá stále hlouběji

Od doby, kdy na začátku června americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) přešla do regulérního frontálního útoku a vznesla sérii obvinění proti největší kryptoburze světa (Binance), spřátelené společnosti BAM Trading, oddělené americké odnoži Binance, tedy Binance.US a jejich majiteli Changpeng ‚CZ‘ Zhaovi, což způsobilo silný altcoinový výprodej, burza a její americká odnož ztrácí větší a větší část svého tržního podílu.

Pokud jde o Binance.US, v prvním týdnu po podání žaloby se hloubka trhu Binance.US snížila o 80 % a její podíl na americkém trhu klesl z dubnových 20 procent na pouhé 1 procento teď v srpnu.

Paradoxní je, že tržní podíl burzy Coinbase, kterou SEC ve stejné době také zažaloval, se naopak o 60 % zvýšil. Kaiko to přičítá faktu, že si burzu vybral největší světový správce aktiv, společnost BlackRock, jako partnera pro sdílení dohledu při podávání spotových BTC ETF.

Mezinárodní podoba Binance nicméně nečelila obstrukcím pouze v USA, musela se vypořádat se zvýšeným regulačním tlakem napříč zeměkoulí, což vedlo ke stažení z Austrálie, Velké Británie a několika dalších evropských trhů. Tržní podíl burzy se propadl na roční minimum 48 % v průběhu letošního horkého července. Během posledních dvou týdnů naopak vzrostl zpět na 53 %.

Autor: Kaiko Research

Kde ale Binance jednoznačně ztrácí půdu pod nohama, je trh s jedním z nejoblíbenějších derivátových produktů na kryptotrhu, tedy v perpetuálních swapech (nikdy neexpirující futures kontrakty) na bitcoin a ethereum. Tržní podíl Binance na objemu obchodů s trvalými futures na bitcoin a ether letos klesl z 64 % na 55 %. Ze situace těžila zejména na Seychelách sídlící burza OKX, jejíž podíl naopak vzrostl z 18 % na 26 %.

Dominance bitcoinu nabírá nový dech

Bitcoinový podíl na kapitalizaci kryptotrhu se z předchozího pádu pomalu vzpamatovává již přesně rok. První letošní boost bitcoinového podílu jsme mohli vidět v březnu, na další větší vlnu návratu bitcoinové dominance jsme si ale museli počkat do června. Stalo se tak krátce po té, co společnost BlackRock podala u SEC svoji žádost o schválení spotového bitcoinového ETF. Dominance se nakrátko zvedla přes 50 %, optimismus ale dlouho nevydržel a dominance se opět začala propadat, nyní je na 49 % a zdá se, že nabírá nový dech. 

V druhé polovině června se také zrychlil příliv na trhy s bitcoinovými deriváty. Indikátor Open interest (objem otevřených pozic) pro perpetuální bitcoinové futures kontrakty dosáhl nejvyšší úrovně od kolapsu FTX. Kaiko zde vychází z agregace pěti největších burz. Počet otevřených pozic nicméně uplynulý pátek značně zredukovala vlna likvidací, která proběhla po bleskovém kolapsu do té doby extrémně stabilní ceny bitcoinu. Objem otevřených kontraktů klesl 17. srpna o 20 %, tedy na 7 miliard dolarů.

ebf - tip - debata

Autor: Kaiko Research

Tether je navzdory nízkým objemům obchodů na novém maximu

Nejstarší a stále nejpopulárnější světový stablecoin navzdory faktu, že objem obchodů s kryptoměnami od začátku druhého čtvrtletí klesl na několikaletá minima, dosáhl nového „all time high“, tedy svého nového maxima.

Autor: Kaiko Research

Tržní kapitalizace stablecoinu vzrostla téměř na 84 miliard dolarů. Stablecoin je populární zejména na centralizovaných burzách, kde drží více než 50% podíl. V decentralizovaných protokolech naopak dominuje konkurenční USDC. Proč se tak děje, je ale trochu záhada.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).