Hlavní navigace

Žilina chce otestovat DVB-H. Tamní univerzita získala povolení pro vysílač

8. 7. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
8. 7. 2010

Žilinská univerzita získala od Telekomunikačního úřadu Slovenské republiky (TÚ SR) povolení pro provozování DVB-H vysílače. Šíření signálu by tedy bylo určené pro mobilní zařízení. Povolený vysílač Žilina – Žilinská univerzita bude využívat kanál 49, sdělil tiskový mluvčí TÚ SR Roman Vavro, který zároveň dodal, že povolení ještě není právoplatné. Je nutné dořešit administrativu s polskou stranou.

ebf - partner 1

ČTĚTE TAKÉ: Slováci rozhodnou o zrušení koncesionářských poplatků v září

Na Slovensku by tak teoreticky mohl probíhat test technologie DVB-H až do roku 2012. Právě do té doby získala Žilinská univerzita povolení. Maximální povolený vyzářený výkon byl stanoven na 1,5 kW. Anténa má být umístěna ve výšce 21 metrů a technické parametry byly stanoveny následovně: počet nosných 4k, modulace QPSK, ochranný interval 1/8, kódový poměr 1/2, vertikální polarizace. Udělení licence je poměrně překvapivým krokem, protože norma DVB-H zatím v Evropě příliš úspěchy neslaví a spíše se od ní upouští.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).