Hlavní navigace

Zkopírovat si film z Blu-ray médií půjde legálně od dubna

22. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V dubnu by se konečně měla otevřít možnost legálně si zkopírovat film z Blu-ray nosiče. Nástroje ke zkopírování existují samozřejmě již delší dobu, ale (nejen) český autorský zákon vylučuje pořízení kopie při překonání protipirátských ochran, které jsou dnes u filmových nosičů naprostou samozřejmostí. Legální pořízení kopie z chráněného nosiče není možné ani u filmů, za které zákazník už řádně zaplatil a kopii chce jen pro osobní potřebu. Protože je toto terčem dlouhodobé kritiky, již delší…

V dubnu by se konečně měla otevřít možnost legálně si zkopírovat film z Blu-ray nosiče. Nástroje ke zkopírování existují samozřejmě již delší dobu, ale (nejen) český autorský zákon vylučuje pořízení kopie při překonání protipirátských ochran, které jsou dnes u filmových nosičů naprostou samozřejmostí. Legální pořízení kopie z chráněného nosiče není možné ani u filmů, za které zákazník už řádně zaplatil a kopii chce jen pro osobní potřebu. Protože je toto terčem dlouhodobé kritiky, již delší dobu se hovoří o tzv. řízeném kopírování a právě to může začít fungovat od dubna tohoto roku.

BRAND24

Řízené kopírování pracuje tak, že Blu-ray zařízení přes Internet pošle požadavek na autorizační server a při kladné odpovědi (při svolení studia vytvořit si kopii) je pak možné film zkopírovat například na jiný Blu-ray nosič (jako zálohu), klasické DVD, paměťovou kartu, pevný disk nebo do paměti některých přenosných přehrávačů. Zatím je to ale jen teorie, protože žádný Blu-ray přehrávač v tuto chvíli není na řízené kopírování připraven. Minimálně v počátcích půjde tedy o záležitost pro osobní počítače. Další překážkou je, že zatím není připraven žádný autorizační server.

Uvidíme tedy, jak se situace do dubna změní a otázkou je, jestli by mnohem jednodušší nebyla úprava legislativy. Ta současná totiž dosti znevýhodňuje spotřebitele, kteří si řádně koupí nový film oproti těm, kteří si jej stáhnou bez jakéhokoliv placení z Internetu. To platná legislativa pro osobní použití a bez dalšího šíření povoluje (jako určitou protislužbu za tzv. výpalné alias autorské poplatky z prázdných médií). (Deep in IT)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).