Hlavní navigace

Zvedne stěhování VyVolených sledovanost Primy?

21. 11. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Začalo to nálezem letecké pumy a bezpečnostní evakuací a skončilo definitivním vyklizením vily VyVolených na pražské Harfě a stěhováním na Slovensko. Televize Prima a přípravný štáb reality show VyVolení se minulý týden rozhodně nenudili. Při pohledu na klesající křivku sledovanosti se až chce říct, že si televize snaží netradičním způsobem přihrát další diváky. Pomůže Primě stěhování VyVolených do Bratislavy k vyšší sledovanosti?

VyVolené vyhnal majitel pozemku

Problematický týden začal už v pátek brzy po poledni, kdy stavební firma v blízkosti vily VyVolených narazila při hloubení základů na nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války. Policie krátce na to rozhodla o evakuaci zaměstnanců firmy a celého štábu televize Prima včetně soutěžících z vily. Třísetkilovou bombu pyrotechnici přemístili na korbě nákladního auta na bezpečné místo a zneškodnili. VyVolení se do vily vrátili asi po dvou hodinách, Prima mezitím dokázala z nečekané situace vytěžit maximum: o ohrožení vily informovala většina médií.

VyVolení vyklízení vily 1

Nedělní násilné vyklízení vily už nebylo zdaleka tak nečekané. Alespoň ne ze strany nájemce pozemku, na kterém vila VyVolených stojí. Podnikatel František Bušek, který zastupuje Obilní sklady Kralupy, už 3. října jednostranně vypověděl smlouvu o nájmu a požadoval, aby Prima místo opustila. K zásahu, na kterém se v neděli podílela čtyřicetičlenná ochranka, se odhodlal ve chvíli, kdy se Prima údajně opozdila s placením nájemného. Zatímco František Bušek tvrdí, že mu televize dlužila peníze tři týdny, generální ředitel Primy Martin Dvořák hovoří o zpoždění jediné platby o dva dny. O tom, že majitel pozemku smlouvu vypověděl, ale Prima pomlčela.

Prima žádá odškodné desítky milionů korun

Ochranka najatá majitelem pozemku dorazila na místo v pět hodin ráno. O dvě hodiny později bodyguardi vnikli do technického zázemí televizního štábu a začali vyvádět zaměstnance Primy. Postupně nám vyvedli všechny lidi, kteří tam pracovali. Střihače, kameramany, dramaturgy a režiséry, popsal jeden z nich ve večerním Zpravodajském deníku na Primě. Vyklízení vily přihlížel přímo na místě štáb televize Nova, který ochranka na rozdíl o redaktorů Primy pustila přímo na hlídaný pozemek. Ostatní novináři museli zůstat za bránou, kterou nepřetržitě hlídala dvojice bodyguardů.

VyVolení vyklízení vily 2

O půl desáté začali technici Primy nakládat věci do aut a odjíždět do sídla televize v Praze na Palmovce. O půl jedenácté svolalo vedení Primy mimořádnou tiskovou konferenci, na které generální ředitel Martin Dvořák označil chování majitele pozemku za pokus o to, aby Prima zaplatila výpalné. Prima zaplatila všechno, co měla. Pouze s jednou historickou platbou měla dva dny zpoždění. Budeme připravovat žaloby, uvedl Martin Dvořák ve večerním zpravodajství Primy. V Televizních novinách na Nově dodal, že ve hře je odškodné ve výši několika desítek milionů korun. Nedokážu si představit situaci, na základě které tato společnost bude chtít nějakou náhradu škody, reagoval na to právní zástupce majitele pozemku Prokop Beneš.

Vystěhování trvalo šest hodin

Sedm hodin po příchodu ochranky, krátce před nedělním polednem, se o stěhování z vily dozvěděla i pětice soutěžících. Televize jim ale nesdělila důvod. VyVolení měli dvě hodiny na sbalení všech věcí včetně jídla a Prima je převezla do pražského hotelu Holiday Inn. Při odchodu z vily natáčela VyVolené televize Nova, jejímu spolupracovníkovi Stanislavu Berkovcovi se ale nepodařilo s nikým z nich udělat rozhovor. Zvažujeme různé možnosti, co bude dál. Samozřejmě show musíme dokončit, musí existovat vítěz, musí někdo vyhrát těch jedenáct milionů korun, prohlásil na mimořádné tiskové konferenci Primy producent soutěže Radek Janoušek.

VyVolení vyklízení vily 3

V té chvíli Prima věděla, že jí pomůže slovenská televize Joj, která rovněž vysílá VyVolené a nabídla netradiční řešení: přestěhování českých soutěžících do vily slovenských VyVolených v Bratislavě. Nečekal jsem, že se zvedne taková vlna solidarity a podpory k tomuto docela brutálnímu a nečekanému kroku, a musím říct, že televize Joj a osobně její generální ředitel Milan Kňažko nám nabídli pomocnou ruku a nám se tato varianta jevila jako naprosto nejlepší a nejschůdnější a nejrychlejší. To znamená, že ji využijeme, a dá se říci, že od pondělí budou VyVolení společně se slovenskými VyVolenými fungovat ve vile na Slovensku, řekl v přímém vstupu do večerních zpráv na Primě ředitel televize Martin Dvořák.

O společném česko-slovenském řešení se začalo jednat od brzkého rána. A není vyloučeno, že s ním Prima tak trochu počítala i dopředu, protože první komunikace mezi Primou a „Jojkou“ proběhla v šest hodin ráno, tedy hodinu po příchodu ochranky majitele pozemku a hodinu před tím, než bodyguardi začali vyklízet technické zázemí vily VyVolených. Na oficiálních webových stránkách slovenských VyVolených to potvrzuje mluvčí televize Joj Ľudovít Tóth: Od rána se horečně pracovalo na řešení problému, základní věci jsme začali komunikovat už v 6:00. O půl osmé nás už svolával pan Milan Kňažko. Nejdřív jsme si mysleli, že jde o nějaké cvičení nebo vtip, ale rychle jsme zjistili, o co jde. Odpoledne už do bratislavské vily VyVolených dorazil první předvoj z Primy.

Maďarský producent se změnami souhlasí

Jak budou spojené reality show fungovat? Podle Martina Dvořáka sice budou obě skupiny VyVolených obývat jednu vilu, ale soutěže dále poběží samostatně: Čeští soutěžící mají svoji jedenáctimilionovou výhru, slovenští soutěžící mají svoji výhru. Život ve vile bude společný, ale všechny duely budou individuálně rozděleny mezi české a slovenské soutěžící. Pravidla tak, jak byla nastavena, pokračují a fungují dál. Proti stěhování českých VyVolených do vily v Bratislavě nic nenamítá ani majitel licence VyVolených, maďarská společnost IKO. Všechny tyto kroky průběžně konzultujeme s Maďary. Jsou přímo na místě v Bratislavě, kam jsme už v neděli večer přesunuli téměř celý štáb, řekla serveru DigiZone.cz mluvčí Primy Jana Malíková.

Klaus VyVolení Saša

Diváci uvidí stěhování VyVolených do nové vily v Bratislavě v přímém přenosu. Během dneška Prima převeze soutěžící na Slovensko a od osmé hodiny večer poběží na Primě i televizi Joj velká večerní show. Jak to bude vypadat se Zúčtováním a Duely? O tom zatím ještě jednáme. Zúčtování bude probíhat za účasti všech soutěžících, tedy i slovenských, ale ti do něj nebudou moci nijak zasahovat. Duely budou oddělené, prozradila serveru DigiZone.cz mluvčí Malíková. Na Slovensko se přesune také moderátorka Duelů Tereza Pergnerová, zatímco u příbuzných a příznivců jednotlivých soutěžících, kteří při Duelech dělají publikum ve studiu, si Prima zatím není jistá. Řešíme to, říká mluvčí.

Chladný kalkul Primy?

Podle právníka Prokopa Beneše televize dopředu věděla, že bude muset pozemek, na kterém stojí vila VyVolených, opustit. Důvodem k vypovězení nájemní smlouvy bylo opoždění platby za září. TV Produkce (servisní organizace Primy, pozn. red.) byla více než dvacet dní v prodlení v placení nájemného a dále šest týdnů prokazatelně ví, že můj klient od smlouvy odstoupil, řekl Prokop Beneš v Televizních novinách na Nově. Výpověď Prima dostala k 3. říjnu a poté jí majitel pozemku všechny platby vracel. Prokop Beneš tvrdí, že se veškerá jednání o dobrovolném odchodu Primy z pražské Harfy míjela účinkem. Televize tedy musela počítat s tím, že majitel pozemku nějak zasáhne.

VyVolení SK vila

Právník zároveň vyloučil, že by se na „násilném“ vystěhování VyVolených s Primou dopředu domluvil, aby jí pomohl k lepší sledovanosti. Taková spekulace je ale na místě: sledovanost VyVolených totiž v posledních týdnech dramaticky klesá. Nejen že ji dohání Big Brother, ale poráží ji takové tradiční pořady, jako je seriál Nemocnice na kraji města po dvaceti letech nebo Ordinace v růžové zahradě. Také celková sledovanost Primy se po prvních měsících vysílání VyVolených postupně vrací k normálu, takže v celodenních číslech Prima aktuálně dosahuje podílu 25 procent a v hlavním vysílacím čase jen o tři procentní body více. Ještě před měsícem přitom podíl Primy na divácích v hlavním vysílacím čase začínal trojkou.

BRAND24

Společné vysílání se vyplatí

Prima bude kromě vily slovenských VyVolených také využívat technické zázemí televize Joj, ať už půjde o kamery ve vile, nebo studio pro přenosy Duelů. Spolupráce se jí tedy vyplatí i finančně. Otázkou zůstává, zda se to projeví na snížení počtu členů realizačního týmu. Co ušetří na spolupráci s Joj, by totiž Prima mohla zaplatit za neplánované výdaje spojené s ubytováním štábu v Bratislavě. Na své si přijde také televize Joj: po rozpačitém začátku VyVolených, které ve sledovanosti porážela konkurenční televize Markíza s reality show Big Brother – Souboj, se jejím VyVoleným daří oslovovat více diváků. Neobvyklé sloučení dvou stejných reality show jistě přitáhne pozornost dalších zvědavců.

VyVolení SK vila 2

Čeští VyVolení nejsou na Slovensku neznámí, reality show na Primě startovala dříve než na televizi Joj a mezi slovenskými diváky si získala značnou popularitu. Naopak pro diváky televize Prima budou slovenští soutěžící naprosto neznámí. Šok bude o to větší, že slovenských VyVolených bude ve vile více než českých. Vedle Vladka, Michala, Jindry, Moniky a Kačenky si tak diváci budou muset zvyknout na Riša, Lindu, Janu, Tonyho, Rockyho, Lenku, Luise a Šakala (podrobnosti o soutěžících najdete na stránce www.vyvoleni.cen­trum.sk). Světově unikátní sloučení dvou rozběhlých reality show jistě neunikne pozornosti většiny světových produkčních společností. V době, kdy upadá zájem o klasickou podobu tohoto televizního žánru, se za každý zlepšovák platí zlatem.

Jak se přestěhování VyVolených projeví na sledovanosti Primy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).