Hlavní navigace

Datacentra v kontejnerech od českého Altronu budou pohánět arabskou státní správu

6. 10. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Altron pokračuje v dodávkách mobilních datacenter do Spojených arabských emirátů.

Česká společnost Altron pokračuje v dodávkách datových center na Blízký východ. V těchto dnech se v logistickém areálu v Rudné u Prahy pohybuje delegace ze Spojených arabských emirátů (konkrétně emirátu Sharjah), která kontroluje převzetí dvou modulárních mobilních datacenter, na nichž v náročných podmínkách poběží arabský e-government.

Po skončení prohlídek se datacentra rozeberou, vakuově zabalí, odvezou do přístavu v Německu a následně po vodě doručí. Na místě se pak ještě provede certifikace na TIER 3 od Uptime Institute. Je to součást série dodávek našich technologií, na kterých poběží kompletní veřejná správa zákazníka, popisuje u logistické haly Petr Hrách z Altronu.

Altron má v písčitých zemích rozjetý byznys už delší dobu. Na Blízkém východě už má kolem třiceti zaměstnanců a za poslední fiskální rok by se tržby z této oblasti měly usadit nad 100 miliony korun. Firma nejdříve stavěla tradiční datová centra, nyní se jí ale do arabských zemí daří dodávat také mobilní verze – tedy datacentra v kontejnerech. Podobných, v jakých u nás běží třeba Malý Seznam.

S datacentry na kolečkách

Konkrétně Sharjah už má tradiční státní datacentrum plné a pro další rozšiřování si vláda zvolila právě systém modulárních prvků, které je možné různě rozmisťovat. Altron první kontejner dodal už před rokem a v současné době dodává další dva. Spolupráce má pokračovat a kontejnery nadále přibývat. Vedle kontejnerů Altron do emirátů dodává také vlastní mikro datová centra sloužící například pro umístění na pobočkách a podobně. Těch je v zemi prozatím pět, počítá se až s padesáti.


Autor: Jan Sedlák

Altron všechno toto vyrábí a navrhuje sám a slibuje brzkou dobu dodání – od objednávky nejdéle do tří měsíců, často i dříve. K sestavení mobilního datacentra se využívají standardizované kontejnery s ISO 40, které se běžně využívají v lodní či vlakové přepravě. Pokud zákazníci s dodávkou spěchají, kupuje se již hotový kontejner, který se pak upravuje (dělají se do něj potřebné díry a tak dále), v opačném případě se pak „obal“ dělá přímo na míru.

Jedno takové mobilní datacentrum má 12 serverových skříní (racků), záložní jednotku a rozvaděč. To klade nároky na prostor, Altron toto vyřešil mechanismem, díky kterému je možné celé racky posouvat tam a zpět. Pokud se tato infrastruktura osadí IT vybavením (servery, storage a spol.), má zvládat výkon až 100 kW.

Podobná modulární datacentra si od Altronu objednávají především zákazníci ze zahraničí. V Česku ho firma dodala Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Spojené arabské emiráty jsou kvůli specifickému pouštnímu prostředí přesně tím typem klientů, kteří o podobné systémy mají zájem.

Písek a spodní vody

Modulární datacentra jsou levná na provoz a také mobilní (stačí připojit dvě větve napájení a optiku – prostor je pro 240 vláken), v případě emirátů je ale třeba budovat i poměrně masivní a naddimenzované betonové základy, na kterých pak datacentra stojí, a to zejména kvůli písku a spodním vodám. Prázdný kontejner váží 12,8 tuny, plný IT vybavení pak až 15 tun.

Životnost takového kontejneru může být i 20 až 25 let. Samozřejmě ale zastarává technologie uvnitř, takže je nutná případná modernizace, říká Petr Hrách. Datacentrum je odolné proti dešti či písku, úplné záplavy nezvládne, od toho je tu ale mobilita. Jinak lze objekt provozovat při venkovních teplotách 0 až 50 stupňů Celsia, což je dostačující i na arabské podmínky. Kontejner má zabudovanou tepelnou izolaci v podobě kamenné vlny.

Uvnitř kontejneru se udržuje teplota 24 stupňů Celsia, princip chlazení je tradiční teplá a studená ulička. Vláda ze Spojených arabských emirátů každopádně chtěla do kontejnerů dostat co nejvíce IT vybavení, proto se chladicí systém musí instalovat na střechu – dovnitř už se nevešel. Prostor navíc je pouze pro vstupní komoru. Dnes při testech jsme dosáhli na energetickou náročnost PUE kolem 1,2, ale to je díky aktuálnímu pražskému počasí. V emirátech se pohybujeme kolem 1,38 až 1,4, doplňuje Hrách.

To hlavní, na čem se v případě mobilních datacenter vydělává, jsou služby a servis. Altron se snaží co nejvíce přidávat hodnotu (vyvíjí si třeba vlastní kontrolní jednotku) a také může sloužit jako kompletní dodavatel. To znamená, že takové datacentrum vybaví IT technikou. Zde ovšem marže není příliš velká, asi tři procenta, takže jde spíše o službu pro zákazníka.

UX DAy - tip 2

Altron se obecně snaží jít více cestou chytrých technologií, a ne „pouze“ realitním byznysem. V poslední době tak například vyvinul robota pro správu datacenter (teď už půjde na trh, přemýšlí se i o dronu), investoval do cloudového úložiště BrandCloud a pro T-Mobile vyvíjí platformu pro správu více cloudů (bude se upravovat). Pro řízení datacenter má své další aplikace a systémy jako monitoring AIMON.

Česká firma zároveň není jediná, která u nás datacentra v kontejnerech dělá. Ve Foxconnu v Kutné Hoře je pro zákazníky z Evropy, Asie a Blízkého východu montuje Hewlett Packard Enterprise (takzvaný HP POD). Altron v konkurenci ve světě boduje například tím, že je nezávislý na dodavatelích (lze osadit technologiemi dle přání) a někdy může i cenou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).