Hlavní navigace

Případ Tojecool.cz pokračuje: Web stál 2 mil. Kč, potvrdil kraj

22. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Středočeskému kraji jsme museli zaplatit 1800 Kč, abychom získali konkrétní oficiální vyjádření k detailům, za jakých byla veřejná zakázka na web Tojecool.cz vypsána a vysoutěžena. Středočeský kraj po čase poslal svou odpověď, kterou naleznete přiloženou k tomu textu.

Pro doplnění souvislostí podotýkáme, že advokát Adam Černý, předseda představenstva firmy Koch&Koch, která zakázku vyhrála, na server Lupa.cz mezitím podal žalobu a žádá omluvu a jeden milion korun za zveřejnění nepravdivých informací o webu Tojecool.cz. Mimochodem, stejný Adam Černý do 21. května zastupoval zatčeného bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha v kauze se známou krabicí vína.

Ačkoliv jsme již dříve rozklíčovali, jakým způsobem zadání zakázky proběhlo, až nyní nám tisková mluvčí středočeského kraje Berill Mascheková potvrdila, jak byla zakázka zadána.

Chronologie případu webu Tojecool.cz

V rámci výběrového řízení byly podle vyjádření kraje osloveny tři společnosti, není jasné, zda se všechny do soutěže přihlásily. Osloveny byly úředníky kraje 6. dubna 2011 „dle náhodného výběru a z registrů uchazečů“. Vítězná Koch&Koch přitom byla do obchodního rejstříku zapsána 16. února 2011, tedy měsíc a půl před vypsáním zakázky.

Zadání k veřejné zakázce má formálně tři strany textu, samotným parametrům dvoumilionového webu je ale věnováno necelých 100 slov. Technicky složité pasáže redakčního systému jsou poptávány stručným „CMS systém“, práce s videi je rozepsána jako „vytvoření modulu pro správu videí“. Jediným kritériem poptávky je cena. V zadání se uvádí, že očekávaná cena by neměla přesáhnout 2 miliony Kč bez DPH.

Podle kraje bylo za vytvoření webu jednorázově vyplaceno 60 000 Kč, za kompletní provoz se pak má platit měsíčně až do celkového součtu 1,95 milionu Kč (z vyjádření není zcela jasné, zda je v celkovém součtu jednorázová částka 60 000 Kč obsažena, či nikoliv, není jasné, zda se jedná o ceny bez či s DPH). Zakázka běží od května 2011 a v dubnu 2012 bylo vyčerpáno 3/4 ze zmíněné sumy. Současný stav webu by tedy měl odpovídat skutečnosti, že na něj byla již vynaložena velká většina vyhrazených prostředků.

UX DAy - tip 2

Pro server Lupa.cz v každém případě z vyjádření Středočeského kraje vyplývá, že informace obsažené v prvním článku na téma Tojecool.cz odpovídají oficiálním údajům potvrzeným úřadem, který zakázku vypsal.

Odpověď Středočeského kraje na Tojecool.cz (PDF, 13MB)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).