Hlavní navigace

Proč už BSA nejde s tím udáváním za peníze do… cloudu?

16. 4. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podivná organizace, která má chránit práva velkých softwarových firem, znovu hledá práskače. Jak to, že něco podobného ještě vůbec existuje?

Když na konci minulého tisíciletí vznikla práskačská stránka Zatepla.cz, otevřel se prostor pro nespokojené zákazníky i bývalé zaměstnance, kteří by se rádi pomstili. Přinejmenším na jednoho z nich také sama BSA doplatila, když jí soud přikázal omluvit se firmě Digisys za nařčení a zaplatit 300 tisíc korun. Místo toho se ale poslala do likvidace a alianci už v Česku zastupuje jen advokátní kancelář a PR agentura.

„Víte o nelegálním softwaru na pracovišti? Odvaha se vyplácí, získejte až 300 tisíc Kč,“ tvrdí kampaň BSA dnes, v roce 2015. Po patnácti letech se znovu připomíná. A stále nabízí informátorům 10 % z toho, kolik firma v případě odsouzení bude nucena zaplatit (viz BSA nepřekvapila, v nové kampani nabízí udavačům desátek). „Tuto nabídku máme už pár let, teď jsme se jenom rozhodli ji zviditelnit a rozjeli kampaň na Facebooku,“ tvrdí mluvčí BSA Jan Hlaváč

Akce „hrubý pytel = hrubá záplata“ pokračuje v době, kdy i podle velmi pochybných čísel samotné BSA míra pirátství v Česku každoročně klesá a organizace přiznává, že 34% podíl pirátského software táhnou především domácnosti. Přesto jsou hlavním cílem BSA firmy. A to především ty větší ryby. „Nemá cenu posílat policii na zásah kvůli dvaceti tisícům,“ říká Hlaváč.

Represe a vyhrožování ale rozhodně nejsou dobrým modelem pro třetí tisíciletí. Stejně jako neústupné trvání firem na zastaralých obchodních modelech postavených na prodeji drahého krabicového softwaru, když vývoj přinesl řadu nových obchodních modelů, které jsou pro zákazníky často přijatelnější. 

Podobně jako v hudební branži ze situace těží firmy, které jdou inovativní cestou. Stejně jako Netflix nebo Spotify je tu třeba Apple nebo Google. Jasné ukázky toho, že cenová politika postavená na operačním systému zdarma a cenách softwaru v řádu stovek a ne tisíců korun funguje. Situaci navíc totálně proměňuje nástup smartphonů a tabletů.

Ostatně už i Microsoft, základní kámen BSA, po letech neústupného setrvávání v minulosti, díky kterému mu v mobilních zařízeních ujel vlak, vykazuje známky změny: upgrade na Windows 10 z předchozích verzí bude první rok zdarma

A svět málem padl na zadek, když se dozvěděl, že update zdarma dostanou i pirátské kopie Windows. I když se vzápětí ukázalo, že se firma pořád nedokáže zbavit posedlosti „legálním operačním systémem“ a všeobecná amnestie se nekoná, posun v přístupu Microsoftu je obrovský.

Anonymita není 

Přemýšlení BSA ale pořád zůstává hluboko v minulém století a hluboko pod úrovní dobrého vkusu. Udávání za peníze je prostě nepřijatelné a peněžní motiv s sebou nese velká rizika. Před zneužitím ke mstám a útokům na konkurenci se neprůhledná organizace údajně brání tím, že udavač není anonymní, ale musí uzavřít s BSA, respektive se zastupující právní kanceláří, smlouvu.

„U případného soudu ale zůstává anonymní. K soudům ale v 90 % případů nedochází, většinou se s firmami dohodneme mimosoudně,“ říká Hlaváč. Politika postavená na zastrašování je BSA vlastní – každoročně posílá náhodně vybraným firmám výhružné dopisy, které se snaží vyvolat dojem takřka úředních obsílek a přitom jsou nezávazné jako třeba reklamní letáky.

BRAND24

Paradoxní je, že i sama BSA přiznává, že budoucnost je především v cloudu. „Pokud se bude software přesouvat do cloudu, jako se tomu děje teď, tak myslím, že do pěti, deseti let bude softwarové pirátství jen okrajový problém,“ uznává Hlaváč.

Nechtěla by BSA jít do… cloudu už teď?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).