Hlavní navigace

BSA vystupuje ze stínu – konec záhad?

10. 3. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 29
[Oživeno] Společnost Business Software Alliance na březen naplánovala rozsáhlou kampaň, jejímž prostřednictvím se pokusí vnést mezi uživatele pořádný kus osvěty o počítačovém pirátství. Důraz je přitom kladen na vyšší vstřícnost a poskytnutí všech potřebných informací. Odzvonilo již brutálním policejním zásahům?

Jak jsme vás již informovali prostřednictvím původní tiskové zprávy, společnost BSA (Business Software Alliance) chystá březnovou akci na střední a větší firmy. Odpovídající kroky se tentokráte mají ubírat nepříliš dramatickou cestou, když se BSA kromě jiného snaží upozornit na fakt, že za užívání nelegálního softwaru ve firmě může být odsouzen v podstatě kdokoli.

BSA chce oslovit zejména majitele a jednatele firem, na jejichž hlavy stále častěji dopadá případná trestní odpovědnost za nelegálně instalované a užívané programy. Mnohdy je činí soud odpovědnými i přes to, že užívání nelegálního softwaru nemuseli přímo podporovat či nařídit. Máme i řadu případů, kdy se vedení firmy stalo doslova obětí softwarového pirátství kvůli své nedůslednosti a ignorování nelegálního softwaru ve firmě. Veškeré skutečnosti se snažíme zdůraznit právě v rámci nové kampaně, upřesnil Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA.

bsa
Statistika počtu případů použití ilegálního softwaru za období 2004–2005

Společnost BSA sází na vstřícnější přístup, než tomu bylo v některých dřívějších kauzách – plusem může být už samotné svolání tiskové konference a představení konkrétních cílů. Ne vždy se však setkání třetího druhu s BSA odehrálo v tónu přátelském a strašák v podobě kontroly legálnosti instalovaného softwaru obcházel řadu firem.

Tématem kampaně jsou i tentokrát reálná rizika plynoucí z nelegálního užívání softwaru a účinná prevence softwarového pirátství ve firmách. Vycházíme při tom ze skutečných případů a soudních rozhodnutí. Zároveň se snažíme firmám poradit, jak se proti pirátství účinně bránit, řekl k zahájení kampaně Jan Hlaváč.

O tom, že se ze štvané zvěře nakonec může stát lovec, kdysi ve velice podrobném popisu přinesla webová stránka www.digisys.cz/bsa­.htm. Společnost Digisys byla jedním z nespokojených zákazníků nařknuta z instalace ilegálního softwaru na prodávané počítače, nicméně běh věcí následujících skončil neúspěchem ze strany lovců pirátů. Postižený Otto Zemek dále dokumentuje nekorektní označení společnosti Digisys za šiřitele nelegálního softwaru přímo na stránkách tehdejší BSA. Neváhal, podal žalobu a přes prsty nakonec podle rozsudku dostává BSA:

Žalovaný (BSA CS) je povinen (…) se omluvit (…) a zaplatit 300.000 korun + 13.735 korun jako náklady řízení.

Na právě uvedeném příkladu je zajímavé to, že původní BSA CS spor sice prohrála, nicméně zaplacení částky se vyhnula vstupem do likvidace – další informace se kromě výše odkazovaných stránek společnosti Digisys můžete dočíst také v našem dřívějším článku BSA – nevyřízené účty.

Dnes se BSA nesnaží přímo nikoho nabádat k udávání uživatelů ilegálního softwaru, jak tomu bylo v případě neblaze proslulého webu zatepla.cz – viz mirror ze 7.dubna roku 2000. V rámci osvětové akce nyní funguje umírněnější web ZeptejteSeSAMA­.cz, který se skutečně snaží přinášet informace o tom, jak se vyhnout používání ilegálního softwaru, a preferuje tedy cestu prevence. Původní „práskací“ formulář dnes nahrazuje příjemnější formulář zpětné vazby, každý si také může otestovat vlastní počítač ještě dříve, než tak učiní policie.

V rámci současné kampaně již BSA nesází na kdysi neblaze proslulé video, které prezentovalo brutální razii policie. Naproti tomu upozorňuje prostřednictvím rozhlasového spotu, respektive reklamních bannerů. Kromě toho bude BSA dle vlastních slov kontaktovat management firem osobně – dopisem, telefonem a také osobními schůzkami.

bsa konf
Tiskový mluvčí BSA Jan Hlaváč představuje nadcházející záměry

Vrátíme-li se k někdejší kauze záběrů z policejní razie, reaguje nyní BSA konkrétním popsáním všech aktuálních kroků. Na začátku celého řetězce akcí a reakcí stojí iniciátor, nejčastěji se jedná o vlastního zaměstnance firmy. Policie vstoupí do objektu bez ohlášení, přičemž se okamžitě pustí do díla – prohlédne a zaeviduje veškerou počítačovou techniku, mezitím nikdo ze zaměstnanců nesmí s počítači nijak manipulovat. Šetření na místě probíhá elektronickou formou získání seznamu instalovaného softwaru, avšak vyšetřovatelé mají právo počítače zajistit a přezkoumat v Kriminalistickém ústavu.

Podle schématu zodpovědnosti za nelegální software jednatelé a vedení firem mohou v případech, kdy se nepodaří nalézt konkrétního viníka instalace nelegálního softwaru, nést patřičnou zodpovědnost za nelegální programy užívané ve společnosti – musí se samozřejmě prokázat zavinění. Účinnou obranou je provádění pravidelných softwarových auditů, které preventivně kontrolují, zda je veškerý software užíván legálně.

cif 24 - early cena - média

Vinu může nést každý, kdo se na tomto jednání podílel – od řadových zaměstnanců přes správce sítě až po management společnosti. Přitom nerozhoduje, jestli se dotyčný na nelegální instalaci softwaru přímo účastnil. Soud může jednatele firmy shledat vinným například proto, že cíleně ignoroval užívaní nelegálních programů ve firmě, doplňuje Jan Hlaváč.

10. března 2006, doplnění: sdružení uživatelů operačního systému Linux CZLUG ve spolupráci s organizací OSS Aliance dnes v reakci na kampaň BSA zahájily svojí vlastní propagační kampaň na podporu legalizace software. Prostřednictvím bannerové reklamy, kontextové reklamy a odborných článků v ní chtějí veřejnosti vysvětlit, že legalizaci software lze provést snadno a rychle i výměnou operačního systému a nasazením aplikací se svobodnými licencemi. Tyto aplikace jsou většinou zdarma, nebo mnohem levnější než jejich komerční alternativy, a přitom nabízejí srovnatelné vlastnosti i výkon, uvádí tisková zpráva sdružení CZLUG.

Myslíte, že se dobře orientujete v softwarových licencích?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zástupcem šéfredaktora časopisu Computer, živě se zajímá o svět Windows, Internetu a nejen síťové bezpečnosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).