Hlavní navigace

Síla českého Facebooku, aneb chyťte zloděje elektrokola

25. 11. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Páteční skutečný příběh o tom, jak ukradené kolo pomohla vypátrat fotografie vystavená na firemních stránkách na Facebooku.

Z naší pražské prodejny ukradli elektrokolo, věc nikoliv levnou. Nepotěšilo to, ostatně, krádeže potěší málokdy. Fotku elektrokola jsme umístili na Facebook a poprosili těch pár fanoušků naší stránky o pomoc. K našemu překvapení se akce neminula účinkem a nakonec se elektrokolo našlo v bazaru jen mírně poškrábané. Jak takové facebookové pátrání po zloději probíhá? Třeba i tak, že po nás lidé chtěli vědět, kdo nám připravil takovou skvělou virální kampaň.

Věřte, nevěřte, ale bylo to následovně:

Pondělí 21.11. 15:12

Do prodejny elektrokol ekolo.cz v Holešovicích vchází nakrátko ostříhaný muž s ledvinkou. Ptá se prodavače na parametry jednotlivých vystavených elektrokol. Zkušenému prodavači je jasné, že tento muž si nic nekoupí a sleduje jeho počínání. Zajímá se hlavně o cenu zboží a ptá se které z nich je nejdražší,  asi po 4 minutách z prodejny odchází.  

Tohle kolo mění majitele. Bohužel bez placení.

Tohle kolo mění majitele. Bohužel bez placení.

Pondělí 21. 11. 17:05

Zadním traktem budovy vchází stejný muž, který byl v prodejně. Nepozorován projde přes recepci budovy a okolo servisu elektrokol, kde právě probíhá školení. Nahlédne do prodejny, kde je aktuálně jiný pracovník, který zde vyřizuje dokumentaci. Z přijímací místnosti servisu bere nejdražší elektrokolo, které má defekt zadní brzdy a nepozorován s ním prchá útrobami budovy.

Pondělí 21. 11. 18:30

Při večerní inventuře prodavač zjišťuje nepřítomnost kola, ale domnívá se, že už je na servisu, který v tu dobu již nepracuje.

Úterý  22. 11. 9:15

Zjišťuje se, že kolo nikde není, prohlíží se záběry bezpečnostních kamer, kde je nalezena nahraná krádež kola.  Je kontaktována policie, která začíná případ vyšetřovat.

Úterý 22. 11. 13:20

Správce naší facebookové stránky tam umístí fotografii zloděje získanou z videozáznamu a prosbu o jeho identifikaci. Protože má stránka ekolo.cz asi 550 fanoušků, domnívá se, že to má význam.  Zároveň připojuje prosbu o sdílení této informace na ostatních profilech uživatelů FB.

Tímto "inzerátem" na Facebooku hledáme nového majitele našeho kola, který nestihl zaplatit.

Tímto „inzerátem“ na Facebooku hledáme nového majitele našeho kola, který nestihl zaplatit.

Úterý 22. 11.  15:19

Asi 20 fanoušků stránky ekolo.cz sdílí naši výzvu, objevuje se první (nelichotivý) komentář na adresu zloděje. Elektrokolo je v té době už v databázi kradených kol a jsou informováni všichni partneři (zloděj nemá nabíječku, bez které je mu elektrokolo – ehm.. na nic)   

Úterý 22. 11.  okolo 18:07

Počet sdílení narostl na 150. Objevil se první komentář, že se jedná o Hoax a zpráva je vymyšlená.

Úterý 22. 11.  okolo 23:30

 Po 8 hodinách od publikování má informace o krádeži kola již přes 400 sdílení uživatelů FB. Dostáváme první identifikace pachatele, které předáváme policii.

Středa 23. 11. 9:00

Počet sdílení informace o krádeži je již přes 600 a přibylo pár desítek fanoušků stránky ekolo.cz. Mezi asi 100 komentáři se začíná objevovat reklamní spam.

Středa 23. 11. 11:05

Na publikované kontaktní číslo volá člověk, že zná pachatele. V jiném komentáři se objevuje zpráva, že stejný člověk kradl minulý týden na Praze 8. Za odhalení ukradeného kola nabízíme 5000 Kč.

Středa 23. 11. 14:40

Objevilo se už několik komentářů, že jsme si krádež vymysleli a že se jedná o virální reklamu. V komentářích se to snažíme dementovat, ale jak je vidět, někteří uživatelé internetu už nevěří ničemu (a nelze se jim divit – viz. „Kauza SuperVáclav“).

Středa 23. 11. 16:33

Naše prosba o pátrání po zloději je sdílena již 1000×. Všechny informace ukazují na oblast okolo Palmovky.

Středa 23. 11. 16:50

Volá project manager online agentury XY a ptá se, kdo nám „tu kampaň na Facebooku“ vymyslel.

Středa 23. 11. 17:32

Přišel svědek a poznává na videozáznamech pachatele, ale nezná jeho adresu. Zjištěné informace + další záznamy z konverzace předáváme opět policii.

Čtvrtek 24. 11. 8:20

V ekolo.cz máme ranní poradu a do ní volá člověk, že ví kde ukradené kolo je a kdo je zloděj, není překvapení, že se jedná o narkomana. Počet sdílení přes noc narostl na 1300.

Čtvrtek 24. 11. 11:44

Prodavač jede do bazaru na Palmovce, kontakt chce peníze předem, ale v obchodě naše kolo není, při odchodu ale zahlédne kolega v zázemí obchodu zadní ráfek podobný ukradenému elektrokolu Panther CRx.    

Čtvrtek 24.n11. 13:05

Naše kolo dostalo v bazaru i novou cenovku.

Naše kolo dostalo v bazaru i novou cenovku.

Na místo vyráží zavolaná policejní hlídka a v zázemí bazaru identifikuje a zajišťuje odcizené kolo. 

Čtvrtek 24. 11. 16:10

Převzali jsme si ukradené elektrokolo od policie, je poškrábané, ale jinak v pořádku. Policie vyslýchá majitele bazaru a pátrá po zloději…

Čtvrtek 24. 11. 16:30

Naše prosba o pomoc při dopadení pachatele byla dosud sdílena 1538×.  Umísťujeme na Facebook stránku poděkování všem uživatelům.

Co z toho vyplývá?

-        FB komunita je opravdu obrovská a jenom díky sdílení fotografie zloděje a zjištěním uživatelů se povedlo vypátrat drahou věc.

-        Lidé už byli tolikrát podvedeni reklamními experty, že podezírání firmy z marketingu je úplně na místě.

BRAND24

-        Je třeba si dávat na podezřelé osoby pozor … a nejen v obchodě s elektrokoly.

Ještě jednou, díky všem..

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Někdejší spoluzakladatel Globe Internet a dnes popularizátor elektrických kol a cyklistiky vůbec. Provozuje eshop ekolo.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).