Hlavní navigace

Twitter příští rok skončí, tvrdí hoax. A tisíce lidí mu věří

11. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Twitter
Masa lidí snadno uvěří podvržené zprávě a falešné informace se na sociálních sítích šíří rychlostí tweetu. Máme tady další důkaz.

#SaveTwitter. Tento hashtag najdete (ve chvíli, kdy vychází tato zpráva) ve více než 140 tisících tweetech. Řada z nich je zoufalým protestem proti tomu, že má Twitter příští rok ukončit provoz.

Důvod? Stížnosti jednoho youtubera na obtěžování a nadávky, kterých se mu na Twitteru dostávalo. Celý rok vedl jednání s vedením Twitteru a firma nakonec nenašla jiné řešení, než že službu úplně uzavře.

Tato zpráva je samozřejmě falešná.

Její původ se dá vystopovat pravděpodobně k twitterovému účtu @BradTheLadLong (ani u toho ale není jasné, o koho vlastně jde). Vypadá to buď na vtip, nějakou virální kampaň, nebo na pokus proslavit se.

Falešné zprávy se každopádně chytily tisíce lidí, kteří ve svých tweetech s hastagem #SaveTwitter žádají, aby Twitter nekončil, protože je to jejich oblíbená sociální síť a nezaslouží si zemřít. Doporučují také dotyčnému youtuberovi, aby své problémy řešil smazáním svého účtu. Další tisíce zase píší, že si to Twitter zaslouží. A další se jim všem smějí.

Tak jako tak, hashtag rychle prorazil na seznam trendujících témat a vypadá to, že falešné zprávě uvěřilo překvapivě hodně lidí. A i když ji například pro britský Independent zástupci Twitteru popřeli, šíří se dál.

BRAND24

Ano, Twitter má – stejně jako většina sociálních sítí – problém s množstvím nenávistných projevů a podobně jako Facebook čelí tlaku na to, aby proti nim dokázal účinněji zasahovat. A ano, budoucnost firmy je skutečně nejistá a neustále řeší pomalu stoupající počet uživatelů a další existenční problémy.

Ale aby Twitter skončil kvůli stížnosti jednoho neznámého člověka na to, že ho lidé obtěžují? Kdo by takové zprávě mohl uvěřit…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).