Hlavní navigace

Rasistický server registrovaný v USA zmizel z internetu po GDPR stížnosti ÚOOÚ

Sdílet

David Slížek 14. 1. 2019

Server white-media.info se v Česku „proslavil“ publikováním informací ze soukromých e-mailů českých politiků (včetně zpráv z freemailu tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky v roce 2016), podporou xenofobie nebo sestavováním detailních seznamů „levicových nepřátel a zrádců“. 

Na dotyčné adrese už web nenajdete. Americký registrátor domény a poskytovatel hostingu DreamHost LLC po upozornění na nezákonné zpracovávání osobních údajů serveru začátkem letošního roku přestal poskytovat hostingové služby. Na porušování zákonů přitom firmu koncem loňského roku upozornil český Úřad pro ochranu osobních údajů ÚOOÚ).

„Konkrétně Úřad upozornil poskytovatele webhostingu na skutečnost, že web www.white-media.info zpracovává osobní údaje v rozporu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů. Dané zpracování spočívalo zejména ve zveřejňování neoprávněně získaných osobních údajů o osobách z České republiky, a to nejméně v rozsahu jméno, datum narození, adresa. Na webu byly dále uvedeny údaje z kopií průkazů totožnosti, fotografie a kontaktní údaje,“ vysvětluje ÚOOÚ na svém webu.

Právě registrace a hostování v USA byly podle české policie hlavním důvodem toho, že nedokázala proti webu zasáhnout, ani zjistit, kdo za ním stojí. Autoři na webu vystupovali vždy anonymně a snažili se co nejvíc zakrýt svou identitu.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.