Hlavní navigace

GDPR

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů neboli GDPR (General Data Protection Regulation) má za úkol posílit ochranu osobních údajů fyzických osob v Evropské unii a odstranit rozdíly v národních úpravách členských států.

Nařízení Evropské Unie o ochraně osobních údajů zavádí princip takzvané zodpovědnosti, který spočívá v povinnosti správců a zpracovatelů údajů bez ohledu na jejich velikost nebo počet zaměstnanců zavést technická, organizační a procesní opatření za účelem prokázání souladu s principy nařízení.

GDPR začne v celé EU platit od 25. května 2018.

Rozhovor

Vesselin Popov (Psychometrics Centre Cambridge): Facebook se nezmění, dokud pro něj budou data lidí tak výnosná

Skryté sledování lidí vynáší, a po nějaký čas může procházet, dlouhodobě ale taková firma neporoste správným směrem, říká středisko psychometrie Univerzity v Cambridge.

Marek Janouš

24. 4. 2018 6:30
Doba čtení: 10 minut
Komentář

Státe, prosím, omez mě, volá šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Zbláznil se?

Asi takhle nějak by se jednou větou dal popsat postoj zakladatele Facebooku, kterého tento týden několik hodin grilovaly výbory obou komor amerického Kongresu. Co ho to napadlo?

Peter Lelovič

13. 4. 2018 8:39
Doba čtení: 6 minut
Report

Internet Advertising Conference 2018: GDPR pročistí trh

Připravit se na GDPR není sice snadné, avšak je to příležitost nejen udělat si v datech pořádek, ale také očistit trh od podvodníků a napravit mu pověst.

Marek Janouš

10. 4. 2018 6:30
Doba čtení: 7 minut

Seznam.cz zavírá komunitní službu Spolužáci.cz, fungovala celkem 19 let

Postupný pokles počtu uživatelů a náklady spojené s implementací nových podmínek ochrany osobních údajů. To jsou hlavní důvody, proč se Seznam.cz loučí s jednou ze svých ikonických služeb. Portál Spolužáci.cz skončí na konci letošního srpna,…

David Slížek

4. 4. 2018 15:01
Rozhovor

Ondřej Krišica (Seznam.cz): Skoro půlku výnosů letos vyděláme programaticky. GDPR se inzerentů nedotkne

Letos plánujeme razantní navýšení vývojových kapacit v oblasti cílené reklamy, říká ředitel divize Reklamy českého Seznamu. Firma sází na programatik i nativní reklamu.

David Slížek

22. 3. 2018 6:30
| 5
Doba čtení: 14 minut

Český internet roste a řeší přílepek zákona o léčivech i plány EU na regulaci fake news

Z pohledu žebříčku návštěvnosti stále žádná revoluce. Z pohledu GDPR, ePrivacy a možné regulace fake news od EU ale přijdou těžší časy.

Daniel Dočekal

23. 1. 2018 13:35
| 3
Doba čtení: 4 minuty

Jak se GDPR dotkne e-shopů? ÚOOÚ zveřejnil Otázky a odpovědi

Potřebují e-shopy ke zpracování osobních údajů souhlas zákazníků? A jak to bude s již získanými souhlasy? Znamená to, že obchodníky čeká povinnost získat tyto souhlasy znovu? Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) na svém webu zveřejnil odpovědi na…

David Slížek

4. 1. 2018 15:40
Report

Mobile Internet Forum 2017: se sítěmi 5. generace přijde do ČR snad i čtvrtý operátor

Otevřít trh čtvrtému hráči se ČTÚ snaží aukcemi postupně uvolňovaných kmitočtových pásem. Mimoto zvažuje regulaci velkoobchodního přístupu k mobilním datům.

Marek Janouš

2. 11. 2017 6:30
| 3
Doba čtení: 6 minut
Rozhovor

Jana Břeská (SPIR): Státní IT a e-government dokáže změnit jen člověk nad všemi ministry

Digitální koordinátor je dobrý začátek, ale nemá dostatek pravomocí, aby v přístupu státu k elektronizaci něco podstatného změnil.

Jan Sedlák

5. 10. 2017 6:30
| 8
Doba čtení: 8 minut

Největší strašák dnešní doby se skrývá pod zkratkou GDPR

Kdyby čtyřpísmenné zkratky měly geny, měly by šroubovice plné zakódovaného strachu. Největším strašákem dneška se zdá být GDPR.

David Slížek

7. 9. 2017 17:35
Doba čtení: 4 minuty

Zákon k GDPR míří do připomínkového řízení, schvalovat jej bude až příští vláda

Obecné evropské nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které začne platit přesně za rok, 25. května 2018, přináší firmám řadu nových povinností. Týkají se ukládání a zabezpečení dat, která sbírají o svých klientech, hlášení jejich úniků či –…

David Slížek

25. 5. 2017 11:44
| 8
eŠopák

eŠopák: Alza chce do Vídně, Amazon do firem a Louženská jde do agentury

První dubnový týden se e-shopy začaly probírat z jarní únavy a začínají plánovat letošní budoucnost. APEK ale každopádně upozorňuje na to, že je vhodné zamyslet se i nad implementací směrnice GDPR.

Jan Beránek

8. 4. 2017 12:15
| 1
Doba čtení: 3 minuty
Rozhovor

Richard Marko (ESET): Chceme být světová trojka. Spojení Avastu a AVG vítáme

S ústupem počítačů ze slávy se musí tvrdě makat, růst ale chce slovenská bezpečnostní ikona i nadále.

Jan Sedlák

21. 3. 2017 7:41
| 5
Doba čtení: 8 minut
Komentář

Ochrání nám EU osobní údaje na internetu?

Zbytečná byrokracie a náklady nebo potřebná ochrana osobních údajů? Co přináší v prosinci dohodnutá kompromisní verze General data protection regulation?

Daniela Havlíková

5. 1. 2016 6:30
Doba čtení: 11 minut
Komentář

Evropa šije bič na Google i Facebook. Jde se do finále

Evropa dohání manko v oblasti ochrany dat. Legislativa propojeného Starého kontinentu totiž nezareagovala na nástup sociálních sítí a cloudu.

Daniela Havlíková

16. 6. 2015 6:30
| 7
Doba čtení: 4 minuty