Hlavní navigace

16 dní do konce analogu na západu Čech. Skončí i dokrývače?

14. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
14. 9. 2009

Pouhých 16 dní zbývá do ukončení zemského analogového televizního vysílání z hlavních vysílačů v Plzeňském a Karlovarském kraji, které společně tvoří územní oblast Plzeň popisovanou ve vládním harmonogramu zavádění digitální televize. Zatímco o vypínání velkých vysílačů je rozhodnuto, u malých analogových dokrývačů a opakovačů není nic jisté.

Termín 30. září jako nejpozdější datum pro vypnutí velkých analogových vysílačů v oblasti Plzeň přímo určuje Technický plán přechodu na digitální vysílání. Ten samý dokument ale umožňuje pokračovat s analogovým vysíláním na menších vysílačích v této oblasti až do listopadu 2011. V praxi však záleží na samotných televizích, zda budou chtít platit souběžné digitální vysílání z velkých vysílačů a analogové z dokrývačů.

Televize Prima už například oznámila, že k poslednímu září ukončí analogové vysílání z malého vysílače v centru Domažlic. Konkurenční Nova se k vypínání analogových dokrývačů dosud nevyjádřila. Česká televize zřejmě všechny dokrývače zachová, i když v plzeňské oblasti ještě před vypnutím velkých analogových vysílačů zprovoznila několik digitálních dokrývačů a opakovačů.

cif 24 - early cena - média

Na to, jakou strategii jednotlivé analogové televize zvolí pro vypínání malých analogových vysílačů v územní oblasti Plzeň, se server DigiZone.cz zeptá již příští čtvrtek 24. září na VII. kulatém stolu s podtitulem „HDTV – něco navíc, nebo budoucí standard televizního vysílání?“. Konference se zúčastní mj. generální ředitel televize Nova Petr Dvořák, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák, vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš či národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva.

Zájemci o účast na této konferenci se mohou hlásit prostřednictvím online formuláře. Program celé konference najdete na speciální stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).