Hlavní navigace

3D placky

27. 11. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Neodolal jsem a zkusil 3D televizi. Nic moc, stejně jako 3D noviny má tato technologie podle mého co vylepšovat. Je to sice něco nového a jiného, ale čekal jsem víc.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

O 3D televizi pro mě platí to samé co o 3D novinách. Tedy je to věc, která má jistě budoucnost, ale zatím mě nijak neoslnila. Čekal jsem, že prostorový obraz bude skutečně prostorový, že tedy bude vypadat skoro jako reálný svět. Když jsem si poprvé nasadil 3D brýle a zadíval se na obrazovku, hned se mi něco nezdálo. Bylo to něco jiného, než pohled na normální obrazovku, mělo to jakousi hloubku. Ale postavy a předměty byly placaté, rozmístěné jakoby do hloubky obrazu. Čekal jsem víc než to, co jsem viděl. Musím ale objektivně prohlásit, že mám pár dioptrií, což má možná také nějaký vliv.

Na vystavené 3D televizi běžela nějaká zvláštní smyčka, slečna pobíhající se psem a nebo záběry jakéhosi historického stavení. Jelikož jsem 3D televizi sledoval poprvé, byl to bezpochyby zážitek. Sice ne takový, jak jsem čekal, ale byl. A to nestačí na to, abych se do této technologie zbláznil a koupil si 3D televizi. Není totiž obsah a kanály, se kterými by to mělo smysl. A uznejte sami, dívat se pořád dokola na několik demozáběrů asi nemá cenu. Za pár let asi změním názor, třeba bude ve 3D snímán i fotbal nebo další pořady, které mě v televizi baví. A mohl by být také pořádný výběr 3D filmů.

KL24

Kombinace 3D kamery a 3D televize by mohla znamenat také 3D domácí video. To už je ale opravdu nápad pro úplné šílence, nebo lidi, co nevědí co s penězi. 3D technologie obecně není pro mě takový zázrak, ale chápu, že za několik let může jít o zcela běžnou a používanou záležitost. Z kina se přesuneme do obýváku a prý ani nebudeme muset mít ty strašné a těžké brýle. Zatím je 3D televize něco, u čeho se v elektroobchodech stojí fronta a každý si to chce zkusit. Pozoroval jsem reakce lidí a žádné nadšení jsem nepozoroval. Staří i mladí reagovali stejně jako já, to znamená vlažně. Na výstavě to bylo podobné, akorát se víc ozývali rýpalové, asi proto, že se považovali za odborníky a nebáli se kritizovat nahlas.

Samozřejmě jde o můj subjektivní názor a pohled a určitě se najde spousta lidí, která na 3D televizi čeká jako na něco, co změní jejich zážitek ze sledování obrazovky. Když o tom tak přemýšlím, asi bych brblal úplně stejně, i kdyby se mi 3D televize zamlouvala víc. Je to pro mě zbytná technologie a nedokážu si představit, co by můj pohled dokázalo změnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).