Hlavní navigace

3TS a Cisco mají na investice ve střední Evropě připraveny tři miliardy korun

24. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společnost 3TS Capital Partners, která v minulosti investovala třeba do e-shopu Mall.cz či systému Piano, rozjíždí nový fond. Investovat chce až do pěti projektů ročně.

Pro 3TS Capital Partners je fond s názvem TCEE III už čtvrtým v pořadí. Na investice v regionu střední a východní Evropy, do které se kromě pobaltských zemí Polska, Česka, Slovenska, Rakouska, Maďarska, Rumunska a Bulharska řadí také Turecko, je zatím k dispozici 103 milionů eur (zhruba 2,8 miliardy Kč).

Největším investorem do TCEE III patří IT gigant Cisco. Ten s 3TS spolupracuje dlouhodobě. Byl mimo jiné také největším z investorů v Technology in Central and Eastern Europe Fund S.C.A. SICAR, který v roce 2012 vložil 2 miliony eur do slovenského projektu zpoplatnění obsahu Piano. Kromě Cisca jsou v TCEE III finančně zainteresovány ještě maďarská banka OTP, Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Evropský investiční fond (EIF).

Objem dostupných finančních prostředků v TCEE III se může ještě navýšit. Zástupci 3TS Capital Partners se totiž nechali slyšet, že usilují o zapojení dalších investorů, kteří by do fondu vložili své peníze. 3TS plánuje v regionu investovat ročně do třech až pěti projektů, přičemž velikost jedné investice by se měla pohybovat v rozmezí dvou až osmi milionů eur (55 až 220 milionů Kč).

Skupina 3TS v regionu střední a východní Evropy od roku 1999 investovala do více než čtyřiceti firem, přičemž polovinu z nich se podařilo prodat a investici tak zhodnotit. Za posledních 15 let se 3TS podařilo do regionu přivést investiční kapitál převyšující 300 milionů eur.

UX DAy - tip 2


Autor: 3TS

Fondy spravované 3TS v minulosti investovaly v Česku například do společnosti Systinet Romana Staňka či firmy Netretail Holding, která provozuje internetový obchod Mall.cz. 


Autor: 3TS

TCEE III se bude zaměřovat na projekty z oblasti médií a komunikací, technologií a Internetu a technologicky orientovaných služeb. Zástupci Cisca by rádi viděli investice do projektů, které zapadají do konceptu Internetu všeho. Cisco totiž věří, že v následujících letech se k Internetu začnou připojovat věci, které jsou zatím offline a vidí v tom ohromný potenciál. Internet všeho má podle studií Cisca v následujících deseti letech potenciál zvýšit firmám zisky až o 14 bilionů dolarů a veřejnému sektoru přinést až 4,6 bilionů dolarů, například díky úsporám spotřeby energií, inteligentním parkovacím systémům či lepšímu využití práce na dálku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).