Hlavní navigace

60 let České televize? Když už, tak Československé: ČT vznikla až v roce 1992

12. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Letošní oslavy 60 let zahájení pravidelného televizního vysílání na území někdejšího Československa si vlastně Kavčí hory tak trochu usurpovaly.

Z obrazovky všech čtyř kanálů České televize se už od začátku letošního roku směje logo k 60. výročí zahájení televizního vysílání v Česku, ale nikdo se příliš nepozastavuje nad tím, že nejde o 60 let existence ČT. Kavčí hory přitom okolo „svojí“ šedesátky rozjely neuvěřitelnou marketingovou kampaň čítající billboardy, tiskovou reklamu a self-promo spoty ve vysílání, takže neznalý divák si musí myslet, že těch 60 let slaví skutečně ČT. Nikoli. Samostatná ČT vznikla 1. ledna 1992 vedle již existující Československé televize.

Pokud letos slavíme něčí 60. výročí, pak je to výročí vzniku již neexistující Československé televize. Obecně jde ale o kulatiny zahájení televizního vysílání na území někdejšího Československa, takže by to neměla být oslava ČT, nýbrž televizního vysílání jako takového. Tedy i Novy, Primy a dalších komerčních televizí. Privátní stanice u nás mohly vysílat až po roce 1989, ve skutečnosti první taková větší televize odstartovala až v roce 1993 v Praze (Premiéra, pozdější Prima a dnes Prima family, i když ta už vysílá na základě jiné licence, než kterou získala v roce 1992), celoplošná Nova v únoru 1994.

BRAND24

V roce 1953, kdy zahájila vysílání Československá televize, tehdy ještě jako televizní sekce Československého rozhlasu, však ještě nebylo jasné, že někdy vzniknou nějaké komerční televize. A když už to technicky bylo možné, bránil jejich vzniku komunistický režim, který si udržoval kontrolu nad jedinou státní televizí v zemi. ČST plnila řadu let roli hlásné trouby režimu. Z těch 60 let, které letos oslavuje ČT, to bylo víc než 36 let, tedy většina. Když se ale podíváme na průřez oslav šedesátin na obrazovce ČT, narazíme většinou jen na tvorbu od konce 70. let do současnosti, navíc zábavu a seriály. Stinná role ČST se nijak nepřipomíná.

I když vlastně… Trochu nechtěně tu neoslavovanou část šedesátin ČST zosobňuje několikáté opakování seriálu Třicet případů majora Zemana na televizi Barrandov. Kavčí hory toto dílko vysílaly naposledy za ředitele Jakuba Puchalského v roce 1999, od té doby si to už žádný ředitel raději nedovolil. Česká televize ale není sama, kdo si usurpuje výročí, které jí vlastně nepatří. Naprosto stejným způsobem letos slaví „devadesátiny“ Český rozhlas. Tedy ta veřejnoprávní instituce, která doopravdy vznikla až v roce 1993 a letos tak ve skutečnosti vysílá teprve dvacet let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).