Hlavní navigace

65 let od justiční vraždy Milady Horákové: ČT ji připomene řadou dokumentů

22. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ SEZNAM DOKUMENTŮ – Jeden ze snímků nabídne pohled na život a kariéru prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové, která se bezprostředně podílela na odsouzení Milady Horákové.

Volný cyklus dokumentů o Miladě Horákové a lidech, kteří byli spjati se soudním procesem s touto českou političkou, připravila u příležitosti pětašedesátého výročí justiční vraždy této osobnosti veřejnoprávní Česká televize. Jednou z nejznámějších postav procesu, který se stal veřejnou demonstrací tvrdého postupu komunistického režimu vůči jeho odpůrcům, byla prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová. Na otázky, jak se mladá žena stane nelítostnou vykonavatelkou zvůle a bezpráví i jaký další vývoj měla její profesní kariéra, se snaží odpovědět dokument Příběh herečky. ČT 2 jej uvede v předvečer výročí úmrtí Milady Horákové, v pátek 26. června od 21:25, sdělila mluvčí ČT Alžběta Plívová.

K TÉMATU: Proces s Miladou Horákovou den po dni vysílá ČT od 31. května

KL24

Hned následující den, v sobotu 27. června, nabídne ČT 2 od 13:30 v cyklu Neznámí hrdinové příběh Viktora Hellera, který jako jediný na svém pracovišti odmítl podepsat rezoluci na podporu trestu smrti pro Horákovou. Heller byl sám později zatčen a ve vykonstruovaném procesu proti vedoucím činitelům Sokola odsouzen na deset let. Odvolal se, ale dostal čtyři roky vězení navíc, uvedla mluvčí ČT. Hned poté od 14:00 Dvojka uvede dokument Martina Vadase Těla nevydávat o pátrání po ostatcích popravené Milady Horákové a dalších „třídních nepřátel“. Ve 14:30 pak bude následovat snímek Ve jménu svobody, který se věnuje Olze Hrubé, československé občance, které se díky sňatku s Američanem podařilo vycestovat za hranice.

Olga Hrubá ve své nové vlasti začala organizovat kampaň za umírnění trestu pro Miladu Horákovou. Zasloužila se mimo jiné o to, že se za ni přimlouvaly význačné světové osobnosti včetně Alberta Einsteina. V dalších letech pak Olga Hrubá společně se svým manželem pečovala o lidi, kteří byli stíháni za upozorňování na příkoří páchaná totalitními režimy, upozorňuje ČT. Kromě dokumentů nabídne kulturní kanál ČT art ve středu 24. června od 20:20 snímek Do samoty v tanci se Soňou Červenou v hlavní roli. V režii Olgy Sommerové se divákům představí neotřelá hudební a dokumentární kompozice o Miladě Horákové.

Pořady o procesu s Miladou Horákovou v České televizi
Den vysílání Program Čas Pořad/anotace
středa 24. června 2015 ČT art 20:20 Do samoty v tanci
Hudební a dokumentární kompozice o největší české hrdince 20. století Miladě Horákové, odsouzené totalitním režimem k smrti. Režie O. Sommerová
pátek 26. června 2015 ČT 2 20:00 Případ Dr. Horáková
27. června 1950 byli popraveni čtyři z dvanácti obžalovaných v procesu, který se stal veřejnou demonstrací tvrdého postupu komunistického režimu vůči jeho odpůrcům. Dokument J. Jůny, A. Hynkové, V. Holomka, P. Hykše a J. Mudry mohl být natočen až po čtyřiceti letech (1990).
pátek 26. června 2015 ČT 2 21:25 Příběh herečky
Prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou zná širší veřejnost z kauzy z roku 1950, v níž poslala na smrt Miladu Horákovou. V následujících letech se ovšem podílela na stovkách dalších politických procesů. Režie V. Hájek
sobota 27. června 2015 ČT 2 13:30 Neznámí hrdinové
To vám přijde draho! Viktor Heller odmítl hlasovat pro smrt Milady Horákové. Pomsta komunistického režimu přišla rychle.
sobota 27. června 2015 ČT 2 14:00 Těla nevydávat
Pátrání po ostatcích komunisty popravené Milady Horákové a dalších „třídních nepřátel“. Při příležitosti Dne památky obětí komunistického režimu. Připravili: M. Janáč, Z. Dvořáková a M. Vadas.
sobota 27. června 2015 ČT 2 14:30 Ve jménu svobody
V 50. letech se Olga Hrubá pokusila zachránit Miladu Horákovou a dodnes hájí náboženská práva v mnoha zemích světa. Její činnost svého času ocenil i americký prezident Ronald Reagan. Připravili J. Albrecht a M. Strouhal

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).