Hlavní navigace

Airbnb v San Franciscu vyhrálo a povolává na obranu své fanoušky

5. 11. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Stovka fanouškovských klubů po celých Spojených státech. Na příští rok chce služba na sdílení bytů posílit svou pozici při vyjednávání s úřady.

Kluby fanoušků jsou podle agentury Reuters dalším krokem víc než osmimilionové kampaně, kterou Airbnb rozjelo před hlasováním v San Francisku. Rozhodovalo se o nových pravidlech pro bydlení a návrh radnice zahrnoval i iniciativu, která by omezila krátkodobé pronájmy. 

Airbnb nakonec svůj boj vyhrálo (těsnou 55% většinou) a hrozba pětasedmdesáti povolených nocí ročně byla prozatím odvrácena. „Chceme využít tento moment a uplatnit podobnou taktiku na celém světě,“ tvrdí Chris Lehane, který v Airbnb vedl kampaň. 

Kluby fanoušků sdíleného bydlení budou organizovány samotnou službou a provozovat je budou majitelé bytů nebo hosté. Lehane na tiskové konferenci neprozradil, kolik bude organizace uživatelů služby do klubů stát. „Jsme připraveni zaplatit tolik, kolik bude potřeba k úspěchu,“ dodal. 

Dodržování zákonů

Jen v San Francisku zorganizovali fanoušci třicet přesvědčovacích akcí, do kterých se zapojily dvě tisícovky dobrovolníků. Celkem pak zaklepali na 285 tisíc dveří. 

Podobný postup jako v kalifornském městě chce Airbnb přenést i do dalších velkých měst, kde bojuje s úřady. Což jsou v podstatě všechna velká americká města. 

ebf 24 - tip duben

Radnice mají se službou, která se tváří jen jako tržiště, problém především proto, že se kvůli pronájmům vybydlují centra měst a zvyšují se ceny nemovitostí a nájmů v širším centru. Pochybnosti mají dost často i o tom, zda hostitelé své příjmy přiznávají ke zdanění, respektive zda odvádějí poplatky za turisty radnicím.  

„Co se stalo v San Francisku, bude mít nulový dopad v New Yorku,“ tvrdí Austin Shafran, mluvčí koalice ShareBetter, která chce zabránit nelegálním pronájmům prostřednictvím Airbnb. „Nepotřebujeme další dodatky, chceme ale, aby Airbnb dodržovalo zákony,“ dodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).