Hlavní navigace

AlbumCity: Pauza nebo došly peníze?

19. 7. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na stránkách internetového hudebního obchodu AlbumCity.cz se objevilo upozornění, ve kterém se dočtete o dvouměsíční přestávce způsobené úpravami systému. Lecos ovšem naznačuje, že všechno je jinak a více než logistický systém je třeba napravit pošramocené vztahy s distributory a zaplatit dluhy. Další "start-up" na kolenou?

Dáte-li na doporučení internetové stránkywww.samotari.cz a budete-li si chtít objednat „original soundtrack“ ke snímku Samotáři režiséra Davida Ondříčka (jehož autorem je shodou okolností Jan P. Muchow, viz dále), minimálně následující dva měsíce budete mít jednoduše smůlu. Odkaz totiž vede na internetový obchod s hudbou AlbumCity.cz, na jehož webu je momentálně vystaveno upozornění, že v průběhu července a srpna bude provoz služby omezen, tj. internetové stránky AlbumCity.cz sice poběží, ovšem nebude možné si z nich objednávat. „Během této doby budou naši technici pracovat na vylepšení všech aspektů našich stránek, abychom Vám v září mohli představit nový, lepší způsob online nakupování.“ Je však možné, že se celá záležitost má poněkud jinak.

Projekt AlbumCity.cz je vlastně pobočkou společnosti AlbumCity.com se sídlem v americkém Delaware. V České republice byl uveden do provozu 15. června loňského roku (mezi investory patřilo i několik známých českých hudebníků – Ivan Král, již zmíněný Jan P. Muchow či Emil Viklický) a takřka přes noc se stal jedním ze tří největších českých internetových obchodů, který předstihnul podle zprávy Deloitte & Touche pouze Obchodní dům.cz a Fractal.cz. Osobně se musím přiznat, že jsem služeb AlbumCity.cz využil asi dvakrát a vždy mi „messenger“ přinesl vybrané zboží do druhého dne až domů, což se kupříkladu o konkurenční Vltava.cz říci nedá. Předností celého internetového obchodu byla jednoduchost a robustnost, kterou zabezpečovala kombinace Sun/Oracle/BEA.

Proto mi připadá poněkud zvláštní tvrzení Roberta Fridricha, marketingového a obchodního ředitele AlbumCity.cz, že důvodem zastavení provozu je snaha soustředit maximální úsilí na přípravu nové verze systému. BEA Systems dodává špičková logistická řešení, mezi jejichž uživateli najdeme kupříkladu Amazon.com, British Telecom, Deutshe Bank, několik vlád a desítky velkých firem a institucí. Nechce se snad proto ani věřit, že by si aplikace na straně AlbumCity.cz po roce bezproblémového provozu vyžádála zásah, který by znamenal nucené letní „prázdniny“, které jsou v e-commerce cosi naprosto nepředstavitelného. Pokud si navíc dobře vzpomínáte, tak úprava logistického řešení AlbumCity.cz probíhala již začátkem roku a znamenala prodlevy v dodávání hudebních titulů.

Jako daleko pravděpodobnější důvod zastavení provozu AlbumCity.cz vidím napjaté vztahy s dodavateli, protože AlbumCity.cz nebylo v minulosti schopno dostát svým finančním závazkům. Pokud tedy Robert Fridrich v rozhovoru pro Živě tuto skutečnost popřel, pak – alespoň v části případů – nemluvil pravdu. U největších hudebních vydavatelství je AlbumCity.cz zavedeno jako poměrně problematický zákazník, jehož platební morálka se (v závislosti na konkrétní společnosti) před šesti, resp. třemi měsíci značně zhoršila. Proto došlo k dočasnému pozastavení dodávek hudebních nosičů a nastoupily nejrůznější splátkové kalendáře, které se tu a tam dařilo dodržet, v některých případech však nikoli, což určitá vydavatelství vedlo k pozastavení dodávek definitivnímu.

BRAND24

Budu-li naprosto konkrétní, pak (dle abecedního pořadí) ve vztahu k hudebnímu vydavatelství BMG Ariola ČR mělo AlbumCity.cz problémy s platbami, nicméně všechny dluhy byly uhrazeny formou splátkového kalendáře a dodávky v současnosti probíhají. U vydavatelského domu Monitor-EMI má AlbumCity.cz dluh pouze na Slovensku – český byl uhrazen ve splátkovém kalendáři a nyní byly dodávky obnoveny pod přísnou kontrolou plateb. Stejné štěstí bohužel nemělo hudební vydavatelství Sony Music/Bonton, kde AlbumCity.cz vzniklý dluh uhradilo, mezi tím se však vytvořil nový, díky němuž byly dodávky pozastaveny. V případě vydavatelského domu Warner Music nebyl splátkový kalendář dodržen vůbec a dodávky hudebních nosičů budou pozastaveny v krátké době.

Osobně se nedomnívám, že by AlbumCity.cz v září provoz znovu neobnovilo – určitě si nemyslím, že by se jednalo o pokračovatele odstrašujícího případu Globopolis (do kterého tekly finanční prostředky bez viditelných výsledků, resp. s nulovými výsledky). Ze strany investora by navíc byla minimálně škoda přijít o silnou pozici na trhu, kterou si AlbumCity.cz v České republice za poměrně krátkou dobu svého působení stačilo vybudovat. Otázkou samozřejmě zůstává, nakolik byla společnost – i přes dosahované obraty – skutečně efektivní. Ve veškerých dostupných materiálech (tj. především ve zprávách společnosti Deloitte & Touche) AlbumCity.cz jako jediný z velkých internetových obchodů nezveřejňuje – údajně s ohledem na přání svých vlastníků – své výsledky, což nikdy nepůsobí dvakrát dobrým dojmem.

Domníváte se, že AlbumCity.cz v září opět obnoví provoz?

  • Nepochybně
    4 %
  • Jen když se jim podaří zaplatit dluhy
    8 %
  • Američané zavřou "penězovod"
    88 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).