Hlavní navigace

Amazon shání pro svůj pražský sklad další zaměstnance

30. 7. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Otevření logistického centra Amazonu u pražského letiště se blíží. Firma začala hledat vhodné kandidáty na další pozice. Oficiálně by měl sklad začít fungovat v říjnu.

Na náborovém webu společnosti Amazon se mezi lokalitami, pro které internetový prodejce hledá novou pracovní sílu, objevila i Praha. Pro nové distribuční centrum, které v příštích měsících vznikne nedaleko pražského Letiště Václava Havla, shání Amazon například servisního technika či správce budov. Obsadit chce ale také manažerské pozice. V nabídce je místo provozního ředitele či manažera prevence ztrát.

Informace o záměru Amazonu otevřít v Česku distribuční centrum se objevily už v dubnu. Spekulovalo se, že by to mohla být předzvěst vstupu Amazonu na český trh. V červnu se ale ukázalo, že nové logistické centrum nebude mít se vstupem Amazonu na český trh nic společného. Ve skutečnosti bude obsluhovat sousední německý trh. Bude se zabývat zbožím, které zákazníci z nějakého důvodu Amazonu vrátí. Půjde přitom pouze o vybraný sortiment. Pražské logistické centrum nebude zatím řešit například vratky oblečení a obuvi.

Umístěno bude v areálu Airport Logistic Park, který spravuje společnost Pannatoni Europe – evropská pobočka developerské firmy Pannatoni Development Company, jež vznikla v polovině osmdesátých let minulého století ve Spojených státech. V Evropě působí od roku 2005. Ve stejném roce otevřela i kancelář v Česku.

Areál se nachází u středočeské obce Kněževes a jak už bylo řečeno v těsné blízkosti ruzyňského letiště. Amazon si pro svoje potřeby pronajme celkem 25 tisíc metrů čtverečních plochy. Provozní ředitel Amazonu Steven Harman v polovině července oznámil, že firma chce otevřít logistické centrum ještě během letošního prázdninového období. V pracovních inzerátech, které se na webu Amazonu objevily v těchto dnech, je ale jako termín otevření uveden říjen 2013. 

Zpočátku až 600 lidí

Amazon počítá s tím, že v první fázi by v pražském skladu mělo najít práci až 600 lidí. V horizontu tří let by počet zaměstnanců s trvalým pracovním poměrem mohl vzrůst až na 1000, dalších zhruba 700 lidí plánuje Amazon využít jako sezónní pracovníky.

Zaměstnance pro nově budované logistické centrum hledal Amazon i mezi studenty a absolventy tuzemských vysokých škol. V rámci náborové kampaně vybral zhruba 20 lidí, kteří začátkem července odcestovali na trénink do Spojených států. V rámci osmitýdenního pobytu v logistickém centru ve státě Kentucky, které obsluhuje východní pobřeží Spojených států, budou čerpat zkušenosti z praxe a absolvovat různá školení. 

BRAND24

Podle deníku E15.cz prý Amazon plánuje vybudovat u Prahy i další sklad, určený pro západní Evropu. Měl by vzniknout do roka a práci by v něm mohlo najít až tři tisíce lidí. Zástupci Amazonu ale tyto informace nepotvrdili a zatím je vše ve stádiu jednání. Není přitom jasné, zdali se Amazon v případě tohoto skladu už definitivně rozhodl pro Česko, nebo zvažuje i další země regionu.

E15.cz hovoří také o skladu, který by měl být určen pro střední a východní Evropu. Ten by měl údajně předznamenávat vstup Amazonu na český trh. Američané ale podle všeho zatím spíše sondují možnosti v jednotlivých zemích. Kromě Česka totiž připadá v úvahu i sousední Slovensko nebo Polsko. Není tak pravděpodobné, že by Amazon na český trh vstoupil v dohledné době. Navíc v Evropě jsou i mnohem lukrativnější trhy – na západ a na sever od nás, jako Nizozemí či Skandinávie, na kterých Amazon také zatím není přítomný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).