Hlavní navigace

Analogové ČT 2 zbývá posledních 80 dokrývačů, vysílač už nemá žádný

2. 3. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
2. 3. 2011

Takřka pouze digitální televizí už je druhý program České televize, kterému zbývá vypnout 80 analogových dokrývačů v celé České republice, aby vysílal už jen digitálně. Od konce letošního ledna, kdy ČT 2 ukončila analogové vysílání z Tlusté hory na Zlínsku, slovenské Javoriny, Ploštin u Valašských Klobouků a Kamenné Horky u Svitav, není možné tento program analogově naladit z žádného vysílače velkého výkonu. Pokrytí ČT 2 analogovým signálem se tak snížilo na jediné procento populace.

K TÉMATU: ČT 2 už je vyloženě digitální, analogově pokrývá jen 8% populace

Nejsilnějším analogovým dokrývačem ČT 2, který je dosud v provozu, je podle databáze Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Strání – Květná u Uherského Hradiště s výkonem 91 W. Všechny analogové televizní dokrývače by měly ukončit vysílání do konce letošního listopadu, výjimečně pak do konce června příštího roku. Podle vedoucího projektu digitalizace ČT Pavla Hanuše je ale možné, že v některých lokalitách budou malé analogové dokrývače vysílat i po tomto datu.

KL24

ČTĚTE TAKÉ: ČT 2 se v druhém únorovém týdnu propadla na úplné dno: podíl 2,8%

ČT 2 zahájila vypínání zemského analogového vysílání s předstihem oproti dalším třem celoplošným analogovým programům – ČT 1, Nově a Primě – aby uvolnila kmitočty pro veřejnoprávní multiplex 1. Vypínání analogové ČT 1 koordinují Kavčí hory s vypínáním analogového vysílání Novy a Primy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).