Hlavní navigace

Android se dočká zesílání ochrany proti záškodnickým aplikacím

5. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na Android cílí aktuálně 96,5 % ze všech mobilních hrozeb. Stále populárnější systém se proto dočká širší ochrany před záškodnickými aplikacemi, kterou používá Google Play.

Android se dočká posílení interní ochrany proti záškodnickým aplikacím. Již od roku 2012 obsahuje funkci kontrolující APK balíčky před instalací. Teď bude prověřovat i chování aplikací ve snaze zachytit podezřelé aktivity. Ochrana má využívat stejnou technologii jako filtr škodlivých aplikací na Google Play, který ale zdaleka není stoprocentní.

Android je z mobilních platforem dnes nejčastějším terčem tvůrců záškodnických aplikací. Podle FortiGuard Labs aktuálně 96,5 % ze všech mobilních hrozeb cílí právě na Android, což je samozřejmě dáno jeho značným rozšířením, ale také bezpečnostními nedostatky, které jsou často dány otevřeností platformy a jejími charakteristickými rysy.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Například možnost instalovat aplikace offline přímo z instalačních balíčků je sice oceňována jako vstřícný krok, ale na druhou stranu podporuje mobilní warez, mezi kterým se vyskytuje vysoké procento záškodnických aplikací. Navíc ani Google Play nedokáže zrovna spolehlivě filtrovat záškodnické aplikace, kdežto stejně velký Apple AppStore si v tomto vede obstojně.

Bezpečnostní analytici také upozorňují, že uživatelé používají zastaralé verze systému, přičemž ze strany výrobců mobilních zařízení neexistuje vůle poskytovat alespoň bezpečnostní aktualizace. Například již notně vousatý Android 2.3.x (Gingerbread) je nyní zastoupen stále na 20 % zařízeních přistupujících na Google Play.

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).