Hlavní navigace

Anonymous ČR: DDoS útoky jsou forma protestu, vyvíjíme tlak na Babiše

4. 8. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Položili jsme několik otázek zástupcům české odnože Anonymous, která zaútočila na weby Agrofertu a chce dál aktivně působit.

Česká odnož hacktivistického hnutí Anonymous v pondělí shodila web Agrofertu a některých dalších firem z jeho skupiny. Akce má nadále pokračovat a je namířena zejména proti EET a zákonu umožňujícímu cenzuru internetu. Zástupci Anonymous ČR v rozhovoru pro Lupu vysvětlují své motivace, postoje a trochu přibližují i to, jak dnes působí.

Skupina zároveň vzkazuje, že Anonymous nestojí za vyděračskými e-maily, které hrozí kyberútokem a chtějí po českých firmách výpalné: „S velkým znepokojením sledujeme šíření vyděračského e-mailu, kde skupina kyberzločinců vydávajících se za Anonymous vyhrožuje českým firmám masivním DDoS útokem v případě nezaplacení požadované částky peněz. Od tohoto činu se silně distancujeme a jsme ochotni spolupodílet se na dopadení těchto pachatelů.“

Kdo jsou dnes čeští Anonymous? Jak moc je to aktivní skupina, kolik vás je?

Česká odnož hacktivistického hnutí Anonymous byla v ČR aktivní převážně v roce 2012. Soustředili jsme se hlavně na boj s internetovou cenzurou, dohodou ACTA a tehdejší zkorumpovanou vládou ODS. Mezi naše nejznámější akce v té době patří DDoS útoky na webové stránky OSA, hacknutí webu ODS a následné zveřejnění seznamu jejich členů nebo Operace zánik, kterou jsme vyjádřili podporu akci „Occupy Prague“ pořádanou hnutím Skutečná demokracie teď.

Poté, v roce 2013, se však hnutí Anonymous Czech Republic začalo bohužel postupně rozpadat. Mohli za to převážně vnitřní spory mezi samotnými členy. Nyní, po třech letech, začíná naše hnutí a myšlenka opět ožívat. Stojí za tím jistě neustále se zhoršující politická situace, jak u nás, tak ve světě. Česká hacktivistická komunita je v současnosti bohužel silně roztříštěná a nejednotná. Nachází se zde větší množství různých malých, autonomních hackerských skupin, které si „dělají to svoje“ a politikou či různými formami aktivismu se příliš nezabývají.

Anonymous ČR.
Autor: Jan Sedlák

Anonymous ČR

Je nutno podotknout, že Anonymous nejsou jen nějaká skupina hackerů, nýbrž na sobě nezávislé, nehierarchické hnutí, které si klade za cíl boj proti korupci, cenzuře, mediální manipulaci, potlačování lidských práv a svobod či různým formám extrémismu. V současné době se tedy snažíme o sjednocení nejen jedinců s hackerskými schopnostmi, ale i všech lidí, co zastávají stejnou myšlenku a směr jako my. U mnohých hackerských skupin či jednotlivců však převládá egoismus a raději, než aby táhli za jeden provaz, budou dále pracovat na svém vlastním zviditelnění a prospěchu. Právě toto byl jeden z klíčových faktorů, který vedl k rozpadu české odnože Anonymous.

Jak hledáte nové členy a sympatizanty?

Jsme otevřené hnutí a přidat se k nám může každý. Vždy, když plánujeme nějakou kyberakci, vydáme k tomu předem oficiální prohlášení nebo video. Uvedeme zde důvody našeho jednání, popíšeme naše požadavky a pro ty, co nás chtějí podpořit, zveřejníme odkaz na náš webchat, kde se s námi mohou spojit. V případě, že nás někdo chce dlouhodobě podporovat, může sledovat naše facebookové stránky, kde uvidí aktuální informace o činnosti Anonymous. Jako naše hlavní stránka momentálně slouží Anonymous legie za mír. V nejbližší době plánujeme založit také náš oficiální Twitter.

K útokům často používáte DDoS. Používáte v praxi i nějaké pokročilejší metody, které lze považovat za skutečné hackování?

Ano, používáme i pokročilejší metody. Jak jsme již řekli, v roce 2012 jsme se dostali do databáze ODS. Naší pozornosti neunikl ani Miroslav Kalousek, tehdejší ministr financí. Dostali jsme se do administrace jeho webových stránek a zaměnili jsme jejich obsah naším vzkazem. To stejné jsme učinili i u webu brněnské KSČM.

V současné době jsme též podnikli několik těchto sofistikovanějších útoků. Odvetou za úmyslné psaní dezinformací o naší akci proti ČSSD jsme zaútočili na web ČTK. Podařilo se nám dostat do databáze jednoho ze serverů a získat osobní data některých uživatelů, která jsme však nezveřejnili. V rámci #OpBlokáda jsme zaútočili na web nejmenované členské společnosti Agrofertu v Maďarsku. Podařilo se nám získat přístup k jejich databázi, kterou jsme následně zveřejnili a místo jejich úvodní stránky jsme umístili náš vzkaz. Žádná data jsme jim však nesmazali.

Útok Anonymous na členskou firmu Agrofertu v Maďarsku.
Autor: Anonymous ČR

Útok Anonymous na členskou firmu Agrofertu v Maďarsku

Jsou mezi vámi někteří technicky hodně zdatní členové?

Ano, máme mezi sebou i pár odborníků v IT oboru.

Máte o sobě nějaké větší povědomí? Znají se členové? Lze třeba specifikovat věci jako věkový průměr?

(Bez odpovědi.)

Máte v českých Anonymous nějak rozděleny role, kdo na čem dělá? Existuje nějaká hierarchie, vedení, myšlenkový lídr? Nebo je to opravdu hodně kolektivní?

Jisté rozdělení tu samozřejmě máme. Někdo se zabývá pouze útoky, další pracují na grafice, propagaci a v neposlední řadě jsou tu organizátoři, kteří udržují chod a hlavní myšlenku celého hnutí.

Jak se bude Operace Blokáda vyvíjet v budoucnu? Jaké budou další cíle a podobně?

O budoucím vývoji vás zatím informovat nebudeme. Operace Blokáda je koordinovaný kyberútok namířený proti Andreji Babišovi a všem, co stojí za schválením zákona, který povede k vytvoření státního blacklistu a cenzuře internetu. Nejedná se o akci pouze Anonymous, účastní se jí množství hackerských skupin a jednotlivců. Podporu máme také od řady hackerů ze zahraničí (jednou ze skupin jsou třeba Cyber Phantoms – poznámka redakce).

Mají vaše dosavadní akce nějaké výsledky, efekty a dopady? Něco, s čím byste byli spokojení?

Naše akce lze označit jako formu kyberprotestů. Nechceme pouze pasivně přihlížet jako velká část národa. Nejde nám o nějaké poškození dotyčných firem nebo zaměstnanců. Chceme takto vyvinout tlak na Andreje Babiše, aby se rozhodl přehodnotit zavedení zákona o hazardních hrách či jeho znění týkající se blokace internetových stránek.

Již od samého začátku, co je Babiš v politice, mu nejde o zájmy občanů, ale vlastní zisk. Chceme, aby si to lidé uvědomili a probudili se. Chceme, aby Andrej Babiš více investoval do naší společnosti, než do vlastních firem. Již samotná ideologie Anonymous je namířená proti bohatým byznysmenům a bankéřům. Nečekáme, že tím dosáhneme zásadní změny, jako je zrušení EET. Chceme společnost upozornit na nebezpečí, které s sebou přináší zavedení státního blacklistu. Upozorňujeme ale, že naše kapacity jsou velké a můžeme spustit mnohem masivnější útoky, než doposud.

Údajně jste se před časem sešli s Babišem. Co z toho vyplynulo?

Jednalo se v podstatě o soukromou akci jednoho z našich přívrženců, se kterým již delší dobu nejsme v kontaktu. Víme, že se zde probíralo EET a jeho zabezpečení. Moc informací o celé schůzce nemáme. Ale jisté je to, že Babiš na této schůzce sliboval určité změny ve znění připravovaného zákona o hazardních hrách, které následně nedodržel.

Sledujete, že by po předchozích útocích po vás šli vyšetřovatelé a že by se alespoň k něčemu trošku přiblížili?

Pravděpodobně se tím policie zabývá. Jak moc, to nemůžeme vědět, ale stojíme za tím, že DDoS útoky jsou pouze forma kyberprotestu. Rozhodně se nejedná o žádný kyberzločin a nepoškozujeme tím žádná data ani zařízení. Chceme však upozornit, že #OpBlokáda je již v povědomí celosvětové sítě Anonymous a zatčení několika našich členů nemůže zastavit průběh této operace. Pouze by to vedlo k větší mobilizaci našich zahraničních skupin.

Na jedné z facebookových stránek Anonymous se objevily nějaké soukromé fotky Andreje Babiše a údajné dokumenty k Čapímu hnízdu. Jak jste se k tomu dostali a co všechno ještě máte?

Toto bylo zveřejněno na jisté stránce, která sice používá značku Anonymous, ale přitom s námi nespolupracuje a nejsme s nimi v kontaktu. O těchto dokumentech tudíž nemáme žádné informace a jejich původ ani autentičnost nemůžeme nijak potvrdit.

Existuje několik facebookových stránek českých Anonymous. Proč jsou v tom takové zmatky?

Hlavním minusem celého hnutí je to, že se za Anonymous může vydávat kdokoliv. Odkaz na naši hlavní stránku jsme již výše uvedli, ostatní stránky, kromě Anonymous Slovakia, již nelze označit za oficiální.

Jsou vaše akce dočasné? Respektive budou se točit „jenom“ kolem EET a cenzury internetu, nebo chcete být teď aktivní dlouhodobě a upozorňovat na další a další problémy?

V případě, že by došlo ke zrušení zákona o hazardních hrách, Operaci Blokáda bychom ihned ukončili. Naše aktivita by tím každopádně neskončila. Budeme i nadále sledovat dění v ČR.

Zapojují se čeští Anonymous také do mezinárodních akcí?

Ano, početná část z nás se zapojila například do mezinárodní operace Icarus. V rámci této akce se nám podařilo vyřadit z provozu servery mnoha světových bank, například Bank of England. Jednalo se o odvetu proti elitním bankovním kartelům, které uvádí svět do neustálého chaosu. Stejně tak se aktivně zapojujeme do operace ISIS, která se zaměřuje na všechny formy kybernetického boje proti teroristické organizaci Islámský stát a jejím přívržencům.

Jak jsou podle vás zabezpečené systémy subjektů, na které útočíte?

Víte, každý z těch webů má zabezpečení jiné. Některé v sobě mají bezpečnostní trhliny, které se dají snadno zneužít. Jiné jsou zase kompletně zabezpečeny a mimo jiné opatřeny i ochranou proti DDoS útoku, která může být velmi nákladná.

Tipy C

Jde vám i o to se zviditelnit, nebo je vše čistě hnané ideově?

O žádné zviditelnění nám nejde. Jde nám čistě o boj za dobrou věc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).