Hlavní navigace

Antimonopolní úřad požehnal svazku UPC a Karnevalu

22. 12. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
22. 12. 2006

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes schválil fúzi jedničky a dvojky na trhu kabelové televize, firem UPC a Karneval. Společnosti ale musely navrhnout několik podmínek, které mají zajistit rovnováhu na českém trhu, řekl novinářům předseda ÚOHS Martin Pecina. Spojení už dříve odsouhlasila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Obě společnosti integrujeme do jedné. Značka Karneval zmizí z trhu do 12 až 18 měsíců. Počítáme ale i s rebrandingem UPC, řekl DigiZone.cz tiskový mluvčí UPC František Malina.

Karneval a UPC nemají stejné ceny ani programové balíčky, to se ale změní. Postupně budeme upravovat nabídky obou firem do jedné podoby. Není totiž možné, aby zákazníci za stejné služby platili různě. Cena pro zákazníka nepůjde nahoru. Konkrétní podoba cenové politiky ale zatím nebyla stanovena, uvedl František Malina a na dotaz DigiZone.cz dodal: Určitě budeme pokračovat v rozšiřování DVB-C. Nemůžeme ustrnout v jedné technologické etapě vývoje. Když jsme od Karnevalu digitální kabelové vysílání získali, samozřejmě se s ním nerozloučíme. Naopak počítáme s jeho další expanzí.

Tiskové prohlášení kabelové jedničky uvádí: Proces integrace je připraven tak, aby zákazníkům UPC a Karnevalu nezpůsobil žádné problémy. Naopak UPC využije nejlepší zkušenosti pracovníků z obou firem tak, aby se zákazníkovi co nejdříve dostalo ještě většího pohodlí. V praxi to znamená například lepší služby klientského centra a týmů technických podpor.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Vlastník UPC, společnost Liberty Global, kupuje Karneval za více než devět miliard korun. Po spojení vznikne operátor se zhruba 800 tisíci zákazníky, který bude nabízet kabelovou i satelitní televizi, rychlý Internet a telefonní služby. Fúze vytvoří dominantu na trhu kabelových televizí, předseda ÚOHS Martin Pecina ale pro ČTK dříve uvedl, že by spojení Karnevalu a UPC mohlo pomoci trhům hlasových služeb a Internetu, na kterých vládne Telefónica O2.

Firmy požádaly o povolení spojení v polovině září. Běžně úřad rozhoduje ve lhůtě 30 dnů. Proti fúzi podalo námitky několik konkurentů z trhu kabelového vysílání i několik občanů, a úředníci si tak k rozhodnutí nechali delší, pětiměsíční termín.

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).