Hlavní navigace

APEK upozorňuje na další podezřelý e-shop – SmartExpert.cz

26. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Chcete-li si něco koupit, po objednání se dozvíte, že neposílají na dobírku. Chybějící reference, narychlo spíchnutý e-shop, tvrzení o certifikaci APEKem je nepravdivé. Podezřelé na první pohled.

„Doporučujeme zákazníkům maximální obezřetnost při objednávce na tomto portálu. Domníváme se, že se může jednat o podvod a že by se v případě platby již spotřebitelé nemuseli shledat se svými penězi,“ říká výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

APEK upozorňuje, že SmartExpert - www.smartexpert.cz - podvádí s umístěním informací o certifikaci APEKu. Certifikovaným obchodem nejsou a přítomnost loga zákazníkům vysvětlují také velmi svérázně.

Jsme tam nove, a je mozne ze stale nase clenstvi nezobrazily, ale to by mela byt otazka nekolika dni, nase ohlasy jsou v 99 procentech pripadu pozitivni.
-----
S pozdravem
Ing. Petr Ruzicka
Technicka podpora Smartexpert

První věc, která by mohla varovat. Tvrzení o certifikaci u APEKu je nepravdivé. A vysvětlením jsou další nepravdy. Stejně tak varující je obvyklá reakce na objednávku s požadavkem na platbu dobírkou. Dozvíte se, že to „už“ nejde a jste vyzváni k platbě převodem. Z pohledu podvodných e-shopů jasné extrémně podezřelé chování.

Co ještě by případné zájemce mělo varovat? Klasicky ceny a sortiment. Mezi tablety najdete  dokonce ještě původní iPad, samozřejmě za výhodnou a lákavě vypadající cenu.  Ale i takové lahůdky jako notebook od Toshiby za 3 149,–Kč. A podobné nesrovnalosti zde najdete v řadě dalších případů.

Studiem obchodních podmínek toho moc nezjistíte – na první pohled jsou odněkud okopírované, stejně jako další podmínky (reklamační řád, dodací podmínky). V obchodních podmínkách je nicméně vhodné se případně blíže podívat na poněkud podivné omezení odstoupení od smlouvy. A také to, že při kopírování obchodních podmínek se pozapomnělo na platnost, ta je uvedena jako od 1. 1. 2010.

Doplněny jsou pouze  informace o provozovateli – tím by měla být společnosti I – consult s.r.o. se sídlem Krátka 8, Plzeň (IČ 25010981 a DIČ CZ25010981). Takováto společnost existuje, ale jak již z řady předchozích případů víme, provozovatel uvedený na webu může být pouze nálepka. Stejně jako se běžně stává, že provozovateli podvodných e-shopů jsou pouze prázdné „skořápky“ či firmy převedené na bílé koně.

Tipy C

Samotná doména – www.smartexpert.cz – je další podezřelý prvek. Registrace od 29. května 2013, držitelem „Jan Růžička“ s klasicky neveřejnými údaji. A jediné co je viditelné, tedy „Nerudova 116/11, 721 01, Bruntál“ je také podezřelé. Na uvedené adrese totiž číslo 116/11 k nalezení prostě není.

Co více? Samozřejmě ještě to, že na „SmartExpert.cz“ ani „Smart Expert“ či „Smartexpert“ nenajdete žádné recenze. Ani žádnou potřebnou „digitální“ stopu ve vyhledávačích, kde by bylo možné určit, jestli si u nich vůbec kdy někdo něco koupi. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).