Hlavní navigace

Apple poprvé největším prodejcem mobilů v USA

1. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Apple mírně předběhl Samsung. Hluboko na třetím místě se trápí LG.

Apple se stal největším dodavatelem mobilů v USA. Je to za uplynulé čtvrtletí, počtem dodaných kusů, a vyplývá to z odhadu Strategy Analytics. Jde o mobilní telefony celkově, tedy včetně těch „hloupých“. Apple přitom prodává jen smartphony. I to něco vypovídá…

Apple podle odhadu dodal do prodeje v USA 17,7 milionu telefonů a získal si tak tržní podíl 34 %! Rok předtím měl jen 25 %, a to počtem 12,8 milionu dodaných telefonů. Applu v Americe pomáhá to, že tam iPhony stojí o něco méně, než je obvyklé v Evropě, a operátoři je tam štědřeji „dotují“.

Apple sesadil s trůnu Samsung, který si první místo držel od roku 2008. Samsung přitom dodal jen o trochu méně — 16,8 milionu kusů, čímž si získal 32% podíl na trhu. I Samsung si polepšil — před rokem měl 27 % trhu — jen se přece nechal předběhnout Applem. Nabízí se otázka, zda se na tom nepodepsaly patentové spory — americké soudy jako by v nich stranily Applu…

Třetí místo si v USA s velkým odstupem drží LG. Dodalo odhadem 4,7 milionu telefonů, tedy mělo 9% tržní podíl. Jenže před rokem dodalo za stejné období 6,9 milionu kusů a mělo 14 % trhu. LG se v úseku smartphonů zjevně trápí a hledá.

Tipy C

Celkově se v USA za uplynulé čtvrtletí dodalo do prodeje 52 milionů mobilních telefonů. To je o čtyři procenta více než před rokem, ale následuje to po propadu v předchozích třech čtvrtletích. Nepříznivý stav hospodářství přiměl Američany obměňovat své mobily váhavěji, ale před Vánocemi si to nakonec vynahradili.

Za celý rok je to však přesto pokles, a to o 11 procent: v roce 2012 se v USA dodalo do prodeje necelých 167 milionů mobilů, zatímco v roce 2011 to bylo skoro 187 milionů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).