Hlavní navigace

Apple řeší obavy uživatelů ze ztráty soukromí na iPhonu 6s

Autor: Apple
Daniel Dočekal

Věčně poslouchající Siri a natáčení krátkého videa před a poté, co si něco vyfotíte, vyvolává mezi uživateli obavy.

Potkalo to Microsoft při uvedení Windows 10, nyní se se stejným problémem potýká i Apple. Panika se šíří a pro některé uživatele se stále naslouchající Siri zdá být zásadní překážkou. A ještě zásadnější zádrhel má být to, že iPhone 6s natáčí před a po stisknutí spouště krátké video (Live Photos).

Siri je na tom stejně jako Google Now i Cortana, prostě musí dávat pozor, kdy zazní magické slovo, které ji má aktivovat. Jenže samotné „pasivní“ naslouchání je pro některé lidi důvodem k domněnkám, že jejich telefon, tablet či počítač nepřetržitě poslouchá a zaznamenává, co říkají. A navíc to ještě analyzuje, kamsi odesílá, ukládá a Apple (Google, Microsoft) to poté používají k záhadným účelům.

Realita je, že osobní asistent ovládaný hlasem (spouštěný konkrétní slovní kombinací) prostě musí poslouchat přes mikrofon. A realita také je, že pokud kdokoliv z jmenovaných (a desítek dalších tvůrců aplikaci pro mobilní telefony, zejména třeba Facebook) bude chtít do svého arsenálu zařadit něco na úrovni šmírování toho, co říkáte, tak to prostě udělá a uživatel se o tom nedozví.

Dříve nebo později ale někdo bude zvědavý a začne sledovat, co všechno jeho zařízení přenáší, s kým a čím komunikuje. Čímž dobře utajenou funkčnost odhalí, zdokumentuje a vznikne velký malér. Pak si firma nasype popel na hlavu a vše nakonec utichne.

Siri samotná se tedy aktivuje přes „Hey Siri“, a poté už dojde k odeslání toho, co říkáte, na servery Applu (Siri). Stejně jako u ostatních platforem totiž rozpoznávání řeči a poskytování služeb „umělé inteligence“ neprobíhá (až na nějaké drobné výjimky) v samotném zařízení. A také prostě musíte vědět to, že shromážděná a „anonymizovaná“ data mohou být dále využívána pro „zlepšování služby“.

Abyste nikdy neměli místo v telefonu

S Live Photos je to také zajímavé – iPhone zaznamenává tři sekundy (polovinu před fotkou a polovinu po fotce) a to celé se v okamžiku stisku spouště uloží (a samozřejmě, tahle funkce je ve výchozím stavu zapnutá, takže pokud ji nechcete, musíte ji vypnout). Na základě těchto dat vám vytvoří fotografii, kterou lze přehrát – něco málo pohybu a něco málo zvuku spolu s původně statickou fotografií.

Samotný iOS „živé fotky“ ukládá jako oddělenou fotografii a oddělené video (v klasické MOV podobě), v zařízení je šifruje, stejně jako při ukládání do iCloudu. Samozřejmě pouze pokud se výsledek (který se v iOSu tváří jako jeden soubor) nerozhodnete někomu poslat (pokud ten někdo nemá iOS 9, tak smůla). Mimochodem, co se týče objemu dat, vyjde to podobně jako vyfocení dvou fotografií, takže pokud máte nebohý model s 16 GB paměti, tak si to spíš vypněte.

Našli jste v článku chybu?