Hlavní navigace

Že je používání pět let starých počítačů smutné? Tohle Apple nedomyslel

29. 3. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zesměšnit zákazníky při představení nových produktů? To není pravděpodobně zrovna ten nejlepší nápad. Obzvlášť, když je to trochu mimo.

S Applem je to těžké. Pokud jste si před pouhými dvěma lety pořídili iPad mini, tak už řadu nových věcí prostě nebude umět. Zdůvodněním je většinou to, že „nemá 64bitový procesor“ (zvláštní výmluva třeba pro funkci noční barevnosti displeje, kterou uměl F.lux bez problémů). 

Případně zjistíte, že interní paměť pro běh programů je tak malá, že stěží udrží otevřené dvě aplikace. Budiž, výrobce hardwaru musí být z něčeho živ – ale dvouletý cyklus obměny je nepraktický.

Na posledním představování nových produktů Apple ukázal nový 9,7palcový iPad Pro, ke kterému je nutné dodat, že je to rozhodně opět velmi povedený kousek hardwaru (s čím dál tím méně povedeným softwarem, ale budiž). Paradoxní bylo, že Apple pro řadu iPad Pro argumentoval tím, že uživatelé PC přecházejí právě na tyto tablety (nic než PR, pochopitelně).

Ale také tím, že je smutné, když přes 600 milionů lidí používá počítače starší než pět let.

Neměnit, co funguje

Zesměšňovat vlastní zákazníky není nejlepší nápad a zesměšňovat je ukázkou, jak firma neumí pochopit realitu, je ještě horší. A to nejenom proto, že na pět let starém PC či notebooku stále není nic špatného. Naopak na dnešních počítačích může být řada věcí špatná – chybějící porty, mizející Ethernet, absence CD/DVD mechanik. Existuje mnoho důvodů, proč nikam nespěchat.

V Applu asi netuší, že je zde také hodně lidí (a hodně zemí), kde ceny zařízení od Applu patří do kategorie „Nedostupné“ a kde starší PC jsou nástrojem k tomu, že lidé mohou být digitálně gramotní a připojení. Na nové předražené vychytávky prostě nemají peníze.

Dá se chápat, že Apple zapomněl, že klasické počítače mohou být sice staré pět let, ale to, co je v nich, zdaleka ne. V PC světě je běžné, že po pár letech pořídíte rychlejší grafickou kartu, vyměníte či přidáte disky, rozšíříte paměť.

Nemluvě o samotné otázce koupě nového počítače se všemi nepříjemnostmi s tím spojenými – Tedy hlavně s tím, jak ze starého počítače dostat do nového všechny programy, nastavení, data. A nutnost znovu instalovat všechny různé programy a znovu je stahovat, protože je nelze přímo zkopírovat.

Poslední argument? Ten nejjednodušší? Ono to prostě i po těch pěti letech velmi dobře funguje. Obvykle se stačí o počítač či notebook starat. PC svět se nechová tak hladově, že se při každé nové verzi iOSu zvyšují požadavky na hardware (a zlé jazyky tvrdí, že je uměle omezena použitelnost na starších zařízeních). Nehledě na to, že pět a více let staré „šunky“ jsou stále použitelné nejenom se staršími verzemi Windows, ale také s některou dostatečně pružnou instalaci Linuxu.

O chudé není zájem

Od Applu je to zvláštní ukázka neúcty k zákazníkům, které ve skutečnosti chce přesvědčit k tomu, aby si koupili nový tablet za stovky dolarů (nejlevnější iPad Pro 9,7" stojí 599 dolarů, za což dostanete 32GB verzi, se kterou si toho dnes už moc neužijete). 

BRAND24

Že se u posměšků na adresu uživatelů první verze iPadu (mám doma, sice už nový iOS neviděl několik let a většina softwaru od Applu na něm jenom padá, ale na některé věci je stále použitelný) často dočkáte od uživatelů Applu, na tom není nic zvláštního. Mívají takový ten zvláštní životní postoj, podle kterého cokoliv, co není poslední model (a cokoliv, co není Apple), je podřadné.

Označovat pět let staré počítače a jejich používání za smutné je… neskutečně smutné. Je zvláštní, že zrovna Applu tahle maličkost na představení produktů nedošla. Ale je možné, že prostě o chudé nemá zájem a tohle byla nenápadná cesta, jak jim to naznačit.

Jak starý počítač (PC) používáte?

  • Starší než deset let
    6 %
  • Má mezi pěti a deseti lety
    42 %
  • Tři až pět let starý
    28 %
  • Pořízený před rokem až třemi lety
    17 %
  • Maximálně rok starý
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).