Hlavní navigace

ATO čeká ve čtvrtek klíčová valná hromada, hraje se o vliv Novy i ČT

20. 3. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
20. 3. 2012

Budou se muset všichni členové Asociace televizních organizací (ATO), která je mimo jiné zadavatelem projektu elektronického měření sledovanosti českých televizí, nadále jednomyslně shodnout na všem, co projednávají, nebo upraví stanovy této organizace tak, že bude rozhodovat většina hlasů? O tom by mohla rozhodnout ostře sledovaná valná hromada ATO, která proběhne tento čtvrtek.

K TÉMATU: ATO chce zrušit podmínku jednomyslného hlasování, Nova je proti

Jde o první valnou hromadu od chvíle, kdy většina stálých členů ATO prosadila i přes odpor Novy vítězství společnosti Mediaresearch v tendru na provozovatele poeoplemetrů pro léta 2013 až 2017. Nova nechtěla vítězství této firmy uznat, protože nabídka Mediaresearch byla jediná, která podle hodnotící komise ATO splnila podmínky veřejné obchodní soutěže. I když stanovy ATO vyžadují pro podobná hlasování jednomyslnou shodu, České televizi, Primě a Asociaci komunikačních agentur (AKA) se nakonec podařilo Novu obejít.

ČTĚTE TAKÉ: Nova neuznává podpis nové smlouvy o peoplemetrech, hrozí arbitráží

K uznání vítězství společnosti Mediaresearch v tendru na provozování peoplemetrů podle ATO nepřímo pomohla sama Nova, když dala na minulé valné hromadě ATO hlasovat o zrušení soutěže a vypsání nové. V hlasování totiž zůstala osamocena, všichni ostatní stálí členové byli proti. Podle zákona o veřejných zakázkách, jímž se soutěž řídila, pak podle jednatelky ATO Vlasty Roškotové nezbývalo nic jiného, než Mediaresearch skutečně vyhlásit vítězem a podepsat s ní smlouvu.

NAPSALI JSME: ATO i přes odpor Novy podepsala novou smlouvu na peoplemetry

Nova proti takovému postupu protestovala a od té doby se ke všem návrhům ATO vyjadřuje pouze písemně. Tendr na provozovatele peoplemetrů prošetřuje na podnět jednoho z účastníků antimonopolní úřad. Čtvrteční valná hromada ATO bude ale řešit i přijetí pátého řádného člena – televize Barrandov. Ta je dosud jen přidruženým členem asociace bez hlasovacího práva. Dalším řádným členem ATO by se letos měla stát i agentura Atmedia.

K VĚCI: ATO vyhlásilo Mediaresearch vítězem tendru na peoplemetry. Navzdory Nově

Vstup nových řádných členů se promítne do nového rozdělení příspěvků jednotlivých členů na peoplemetrový projekt. Nyní na peoplemetry přispívá nejvíc Česká televize, která pokrývá 35 procent nákladů. Dalších 25 procent hradí Nova, 22 procent Prima a 18 procent AKA. Prima s ČT navrhují, aby se podíly tří největších televizí sjednotily na 24 procentech, AKA nadále hradila 18 procent nákladů a zbylých 10 procent hradila TV Barrandov a později i Atmedia.

S takovým rozdělením ale nesouhlasí Nova, podle níž by podíl ČT na příspěvcích a hlasování o peoplemetrech měl klesnout až na pět procent. Důvodem je podle generálního ředitele Novy Jana Andruška minimální podíl ČT na reklamním trhu, přičemž data z peoplemetrů jsou klíčová právě kvůli prodeji reklamních časů. Nesouhlasíme s podílem ČT ve stávající výši, když její výkon na trhu reklamních GRPs je vzhledem k legislativním změnám minimální. Data z ATO podle našich informací ČT nepotřebuje pro účely prodeje reklamy, ale výhradně pro své interní analýzy, řekl Andruško týdeníku Marketing a Media.

BRAND24

V takovém případě představuje současný i nově navrhovaný podíl ČT zbytečné plýtvání penězi televizních koncesionářů, neboť data pro účely interních analýz sledovanosti lze opatřit výrazně levněji, namítá Andruško. Zároveň odmítá zrušení jednomyslného hlasování v klíčových otázkách ATO, jako je výběr provozovatele peoplemetrů: Jsme proti tomu, aby bylo zrušeno jednomyslné hlasování v zásadních otázkách, jako je změna stanov či výběr realizátora projektu elektronického měření, to není standardní v žádné jurisdikci a odporuje to smyslu existence ATO.

Jednání valné hromady může skončit fiaskem, protože i případný návrh na změnu stanov, který by rušil podmínky jednomyslného hlasování, by museli řádné členové ATO schválit jednomyslně. Nova pro něj ale ruku nezvedne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).