Hlavní navigace

Aukce kmitočtů by se měly zúčastnit jen stávající subjekty, míní operátor multiplexu 4

15. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Radim Pařízek, který je spolu s Vladimírem Železným novým provozovatelem multiplexu 4, se obává, aby se do aukce kmitočtů nedostali spekulanti, kteří se ji zúčastní pouze za účelem zisku.

Společnost Digital Broadcasting, která je provozovatelem multiplexu 4, navrhuje Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ), aby se chystané aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz zúčastnili pouze stávající operátoři. Podle Radima Pařízka, který za touto síti spolu s bývalým šéfem Novy Vladimírem Železným stojí, by se tak tímto krokem předešlo příchodu takzvaných spekulantů, kteří by pak oprávnění mohli případně dále přeprodat a byli fakticky pouze prostředníky.

K TÉMATU: Připomínky k chystané aukci kmitočtů poslala Nova, Česká televize i Pařízek se Železným

Vzhledem k mimořádné strategické hodnotě širokopásmových frekvencí pro další rozvoj ekonomiky a společenského života České republiky navrhuje společnost Digital Broadcasting, aby účast v soutěži o frekvence byla limitována na již státem potvrzené, tedy licencované provozovatele vysílacích celoplošných sítí v České republice nebo v jiných zemích, uvádí v krátké připomínce ČTÚ Pařízek, coby zástupce společnosti Digital Broadcasting.

cif 24 - early cena - média

ČTĚTE TAKÉ: ČTÚ prodlužuje diskusi k chystané aukci kmitočtů po televizním vysílání

Podle nového provozovatele multiplexu 4 by zcela otevřený tendr znamenal připuštění čistě spekulativní účasti, která by mohla vést k oddálení skutečného využití frekvencí a čekání na jejich přeprodej dalšímu provozovateli, nejvýhodnějšímu z hlediska zisku pro stávajícího majitele. Vzhledem k významu a charakteru dražených frekvencí by Český stát, zastupovaný správním a regulačním orgánem, měl mít tedy jistotu, že dražitel skutečně síť přímo využije ku prospěchu rozvoje České republiky a nikoli jen ke spekulativnímu obohacení, uvedl Pařízek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).